fbpx

Rajaton saamelaiskulttuuri ja Risku

15.5.2023 | Rohkeasti Reunalla, UUTISET

Aino Valovirta työskentelee saamelaiskulttuurin tuottajana Oulu2026-tiimissä. Työssään hän muun muassa koordinoi Rajaton saamelaiskulttuuri -nimellä kulkevaa projektia, tuo esiin saamen kieltä ja alkaa nyt kirjoittaa juttusarjaa, jota kutsumme Risku-raportiksi.

Risku-raportti

Aino Valovirta:
Riskuksi kutsutaan kuvassa näkyvää korua, mutta Oulu2026-projektin nimi tulee sanoista ”Rájehis sámi kultuvra”, eli rajaton saamelaiskulttuuri. Saamelaiskulttuuriohjelman tarkoituksena on toisaalta nostaa esiin kulttuuriamme ja kulttuuripääkaupunkialueella asuvia saamelaisia ja toisaalta taas tuoda saamelaisia yhteen, tarjota saamelaisille mahdollisuuksia nauttia saamelaiskulttuurista ja myös rakentaa ja lujittaa verkostoja, jotta tapahtumia olisi tulevaisuudessa helpompi järjestää. Alkuperäistä suunnitelmaa kirjoittamassa oli muun muassa Oulun kaupungin, Giellagas-instituutin ja Oulu Sámit ry:n edustajia, ja nyt suunnitelmaa aletaan toteuttaa. 

 

Kuvassa perinteinen Risku-koru.


Tähän mennessä olen tutustunut suunnitelmiin ja ihmisiin, hakenut rahaa ja yhteistyökumppaneita sekä käynyt Norjan puolella Bodøssä, joka on yksi Euroopan kulttuuripääkaupungeista vuonna 2024. Myös Bodø2024-organisaatiossa työskentelee saamelaiskulttuurin koordinaattori, ja oli mukavaa kuulla heidän ohjelmastaan. Kunpa pääsisimme sinne saamelaistapahtumiin ensi vuonna! Nyt odotan tietoa siitä, miten ensimmäiselle apurahahakemuksellemme kävi. Siitä kerron sitten raporttisarjan seuraavassa osassa…

 


Haluatko sinä osallistua saamelaiskulttuuriohjelman suunnitteluun tai toteutukseen tai kuulla lisää aiheesta?

Ota yhteyttä
aino.valovirta@oulu2026.eu

Jaa sivu eteenpäin

Dela på sociala medier

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles

Fler nyheter