fbpx

Valon kuukausi 2024

1.–30. marraskuuta

 

 

Valo vaikuttaa ja liikuttaa

Pimeys ja valo yhdessä saavat ihmiset liikkeelle ja luovat elämyksiä. Siksi Oulu2026-alueella sonnustaudutaan marraskuussa valojen ja värien loistoon erilaisten tapahtumien ja yhteisötaideteosten avulla. Valon kuukauteen voi osallistua vierailemalla tapahtumissa tai pysyvien valoteosten äärellä tai vaikkapa valaisemalla vapaamuotoisesti omaa kotia tai työpaikkaansa sekä jakamalla valoaiheisia kuvia ja elämyksiä somessa.

Mukana ensimmäisessä Valon kuukaudessa vuonna 2023 olivat Ii, Kajaani, Kemi, Kempele, Liminka, Lumijoki, Muhos, Nivala, Oulu, Pyhäjärvi, Tornio, Tyrnävä ja Ylivieska. Tapahtumat olivat pääsymaksuttomia, mutta osaan täytyi ilmoittautua ennakkoon. 

Tule mukaan tekemään Valon kuukautta 2024!

Kiinnostaako sinua tai yhteisöäsi tulla mukaan ja järjestää valotapahtumia Valon kuukauden aikana marraskuussa 2024? Toivomme osallistumisia koko Oulu2026 -alueelta – aina Torniosta Pielavedelle, Kuusamosta Kalajoelle ja Kuhmosta Hailuotoon saakka!

Tulemme järjestämään perehdytyksiä ja infoja valotapahtumien järjestämisestä ja valoteosten valmistamisesta alkusyksystä 2024. Kysy lisää tai ilmoittaudu jo mukaan: birgitta.maki@oulu2026.eu. Tilaamalla uutiskirjeemme saat ajankohtaista tietoa infoista: https://uutiskirje-kulttuuri.ouka.fi/

 

Valon kuukausi valaisi arkea vuonna 2023

Ensimmäisen Valon kuukauden kunniaksi vuonna 2023 järjestettiin pieni sometempaus, jonka tavoite oli rohkaista ihmisiä valaisemaan arkeaan. Tempaukseen pääsi mukaan jakamalla valoteemaisia kuvia ja kommentoimalla Valon kuukauden artikkeleita sosiaalisessa mediassa.

Moni vieraili Valon kuukauden tapahtumissa, kuten Lumo -valofestivaalissa ja jakoi ottamiaan kuvia. Tempauksemme rohkaisi ihmisiä myös valaisemaan kotiaan ja toteuttamaan valotaidetta. Saimme avattua myös mielenkiintoista keskustelua Valon kuukauden puheaiheista.

Haasteen osallistujien kesken arvottiin joka viikko Oulu2026-teemaisia palkintoja. Oli hienoa nähdä valon innostavan niin monia ihmisiä ja eri tavoilla.

christmas lights at Oulu, Rotuaarilla

Valon kuukauden tapahtumat ja teokset

Monipuolisilla tapahtumilla valaistiin marraskuuta Iissä, Kajaanissa, Kemissä, Kempeleessä, Limingassa, Lumijoella, Muhoksella, Nivalassa, Oulussa, Torniossa, Tyrnävällä ja Ylivieskassa.

Tältä sivulta löydät tiedot marraskuussa 2023 toteutuneista tapahtumista kunnan mukaan aakkosjärjestyksessä. Valon kuukausi toteutuu seuraavan kerran marraskuussa 2024.

Ii

Valon juhla

Ympäristötaidepuisto, Pappilantie 16, Ii ja Nättepori, Puistotie 1, Ii.
22. – 26.11.2023

Valonjuhlaa vietetään Iissä valtakunnallisella Mielenterveysviikolla. Juhla levittäytyy Iihin tuoden valoa ja iloa pimeään 22.-26.11.2023! Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Lisätietoja tapahtuman sivuilla.

 

Kajaani

Kajaanin kekrijuhla

Linnankatu 27, 81700 Kajaani
Kekrimarkkinat 4.11. klo 12-20
Kekrijuhla ja and Kekripukin poltto 4.11. klo 18

Kajaanilaisten rakastamaa Kekrijuhlaa vietetään tänä vuonna teemalla ”Valon polku”. Juhla huipentuu perinteiseen tapaan Kekripukin palaessa ja valaistessa joen Kajaanin rauniolinnan edustalla. Kekripukki lasketaan Kajaaninjokeen viikkoa ennen tapahtumaa. Kajaanin kaupunki järjestää Kekrijuhlan yhteydessä Rantapuiston alueella kaupunkilaisille tutuiksi tulleet lämminhenkiset Kekrimarkkinat.

Lisätietoja tapahtuman sivuilla.

Kemi

Kemi osallistuu Valon kuukauteen pysyvillä taideteoksilla, joiden äärellä voi vierailla milloin tahansa. Lisätietoja Kemin taide kaupungissa- sivulla.

Flumen (lat. Virta, flow), Mia Hamari ja Heini Myllyoja 2023

Valtaojankatu 1, 94100 Kemi

Pajarinrannan päiväkodin valo- ja äänitaideteos Flumen (lat. Virta) koostuu ulkoseinälle asennetuista merellisiin muotoihin leikatuista ja pikselöidyistä rosterilevyistä ja kuparilevyistä, jotka heijastelevat ja läpäisevät valoa eri tavoin. Meren eliömaailmaa kuvastavat ympyräelementit ja aaltomuodot kuvaavat vettä, ilmaa sekä maan kohoamista. Levyt valaistaan pimeän aikaan pikseliohjattavalla valonauhalla, jotka saavat teokseen rauhallista liikettä. Teokseen kuuluu myös äänimaailma, joka ulottuu teoksen ympäristöön. Valoteoksen ovat suunnitelleet taiteilijat Mia Erlin ja Heini Myllyoja (2023). Äänen on suunnitellut Mia Erlin. Teoksen valaistus syttyy iltaisin, auringon laskun jälkeen ja sammuu aamun koitteessa. Äänimaailma soi päivittäin aamu seitsemästä ilta yhteentoista.

Pendulum, Heiluri, opiskelijatyö 2014

Marina Takalon katu 3, 94100 Kemi

Kemin kulttuurikeskuksen näyttämötornissa heiluu berliiniläisen taideyliopiston oppilaiden suunnittelema Pendulum eli Heiluri -valoteos (2014). Viisarimaisen heilurin pituus on 6,5 metriä ja heiluriin kiinnitetyt led-valot valaisevat seinään päin. Teos on heiluvassa liikkeessä pimeinä kuukausina. Pendulum kuuluu Kemin kaupungin ja Lapin Korkeakoulukonsernin yhteiseen ValoTila -projektiin.

Majakka, Kaija Kiuru 2002

Merikatu 12, 94100 Kemi

Kaija Kiurun teräsveistos Majakka (2002) sijaitsee Hahtisaaren rannassa.
Teoksen lähtökohtana on kotiin ja pysähtyneisyyteen viittaava muoto, mutta myös odotus ja kaipuu. Majakka näyttää valoa ja antaa suojaa. Teoksen sisältä tuleva valo hehkuu pimeän tullen läpi teräkseen leikattujen laivan nimien.
Kaija Kiuru: “Suojateeman idea on lähtöisin vuoden 2001 aikana näkemistäni pakolaisleirien kuvista. 80% pakolaisista on naisia ja tyttöjä vailla kotia. Pakosuojanaan heillä on usein vain teltta. Se sai minut pohtimaan kodittomuuden merkitystä.” Vene tai laiva on väline, jolla pakolainen voi päästä turvaan.

Yhdessä noustaan ylöspäin, Gunnar Suikki 2006

Valtakatu 42, 94100 Kemi

Etelänväylän/Asemakadun ja Valtakadun kiertoliittymässä/liikenneympyrässä sijaitseva Gunnar Suikin teos: ”Yhdessä noustaan ylöspäin” (2006) koostuu valaistusta teräsverkosta. Teoksessa on sininen ja punainen puoliympyrä, jotka kietoutuvat toisiinsa. Sinisessä ja punaisessa yhdistyvät symbolisesti vuoden 1931 alueliitosta edeltänyt Herrojen Kemi ja alueliitoksen jälkeinen Työläisten Kemi.

 

 

 

 

Kempele

Marrastulet

Vihiluodon luontopolku, Vihiluoto 10, 90440 Kempele
15.11.2023 klo 17-20

Teokset syntyvät kuntien ideoimien teemojen, kuten pimeys, kuolema, toivo, yhteisöllisyys ja lakeus, huomioiden. Tapahtumat sijoittuvat arkisille paikoille, jotka on mahdollista kokea yhden illan ajan toisin. Teokset rakentuvat paikallisten tarinoiden ja legendojen pohjalle yhteistyössä muun muassa kyläyhdistysten ja muiden toimijoiden kanssa. Marrastulet tapahtumakokonaisuus on Pohjois-Pohjanmaan liiton Kulttuurikenno – Yhteistyötä ja vaikuttavuutta kulttuuripalveluihin hankkeen taidepilotti. Tapahtumien järjestelyistä vastaa Pohjoinen oopperakomppania yhteistyössä kunnan kanssa. Marrastulet -tapahtumia vietetään Tyrnävällä 4.11., Kempeleessä 15.11., Limingassa 18.11. ja Lumijoella 25.11.

Lisätietoja tapahtuman sivuilla.

Liminka

Vesi, minun rakkaani

Ojanperän koulu, Ketunmaantie 80, 91900 Liminka
8.11.–21.12. klo 8–16

Ojanperän koulun 3. ja 4. luokan oppilaat toteuttivat lokakuussa 2023 Pia Leppäsen suunnitteleman yhteisövalotaideteoksen Vesi, minun rakkaani. Tekijöitä oli yhteensä 100 ja tekniikkana oli japanilainen momigami-tekniikka. Teos on vapaasti nähtävissä Ojanperän koulun ruokasalissa. 

Lisätietoja Pia Leppäsen suunnittelemasta yhteisötaideteoksesta tässä artikkelissa.

Marrastulet

Alakestilän Arboretum, Värminkoskentie 20, 91900 Liminka
18.11. klo 16 – 19

Pimeys ja kuolema, marraskuinen musta vesi. Peilissä vilahtaa varjo, ruovikko seisoo jäätyneenä. Missä on valo?
Pohjoisen oopperakomppanian elämyksellisessä paikkasidonnaisessa teossarjassa tutkitaan arkisten, mutta unohdettujen paikkojen estetiikkaa ja kahlataan mustien vesien mailla. Teokset rakentuvat tarinoiden ja legendojen pohjalle yhteistyössä muun muassa kyläyhdistysten ja muiden toimijoiden kanssa. Marrastulet tapahtumakokonaisuus on Pohjois-Pohjanmaan liiton Kulttuurikenno – Yhteistyötä ja vaikuttavuutta kulttuuripalveluihin hankkeen taidepilotti. Tapahtumien järjestelyistä vastaa Pohjoinen oopperakomppania yhteistyössä kunnan kanssa. Marrastulet -tapahtumia vietetään Tyrnävällä 4.11., Kempeleessä 15.11., Limingassa 18.11. ja Lumijoella 25.11.

Lisätietoja tapahtuman sivuilla.

Vesi, minun rakkaani

Tuiskulanranta 2, 91910 Tupos
20.11–1.2. klo 16.00–18.00

Taidenäyttely Vesi, minun rakkaani on avoinna koko kyläyhteisölle. Esillä on yhteisöllistä valotaidetta ja luokkien 1-8 tekemiä taideteoksia.  Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Lisätietoja Pia Leppäsen suunnittelemasta yhteisötaideteoksesta tässä artikkelissa.

Lumijoki

Marrastulet

Varjakantie 828, 91980 Lumijoki
25.11. klo 15-18

Marrastulet -teokset ovat syntyneet kuntien ideoimien teemojen, kuten pimeys, kuolema, toivo, yhteisöllisyys ja lakeus, huomioiden. Tapahtumat sijoittuvat arkisille paikoille, jotka on mahdollista kokea yhden illan ajan toisin. Teokset rakentuvat paikallisten tarinoiden ja legendojen pohjalle yhteistyössä muun muassa kyläyhdistysten ja muiden toimijoiden kanssa. Marrastulet -tapahtumakokonaisuus on Pohjois-Pohjanmaan liiton Kulttuurikenno – Yhteistyötä ja vaikuttavuutta kulttuuripalveluihin hankkeen taidepilotti. Tapahtumien järjestelyistä vastaa Pohjoinen oopperakomppania yhteistyössä kunnan kanssa. Marrastulet -tapahtumia vietetään Tyrnävällä 4.11., Kempeleessä 15.11., Limingassa 18.11. ja Lumijoella 25.11.

Lisätietoja tapahtuman sivuilla.

Muhos

Lemmenpolun valot

Muhoksen Lemmenpolku, Kieksintie 105, 91430 Muhos
11.11.2023 klo 16:00-20:00

Lemmenpolun valot on vuotuiseksi perinteeksi muodostunut valotapahtuma Muhoksen kulttuurihistoriallisesti merkittävällä Leppiniemen alueella, Pyhäkosken voimalaitoksen kupeessa. Lemmenpolun valoilla kävijät pääsevät sukeltamaan pimeälle marraskuiselle matkalle, jota valaisevat Pohjoisen oopperakomppanian taiteilijoiden luomat valotaideteokset. Tämän vuoden teema on Maille mustien vesien.

Lisätietoja tapahtuman sivuilla.

Nivala

Marrasvalakiat – valoa pimeyteen!

Kalliontie 21, Nivala
24.11.-3.12.

Marrasvalakia -viikko tuo Valoa pimeyteen. Se on tapahtumaviikko, joka koostuu eri tahojen toteuttamasta ohjelmasta.

Viikko käynnistyy 24.11. klo 18 alkaen joulun avauksella Nivalan torilla.Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Lisätietoja tapahtuman sivuilla.

Oulu

Lumo -valofestivaali

Oulu
17.-19.11.2023

Lumo -valofestivaali on Oulun kaupungin toteuttama koko perheen ilmainen ja kaikille avoin tapahtuma. Tapahtuman järjestämisestä vastaa Oulun kaupungin viestintä- ja tapahtumaryhmä ja toteutukseen osallistuu laaja yhteistyökumppanien verkosto, joka muodostuu sekä kaupunkiorganisaation että paikallisen yritysmaailman ja kansalaisyhteiskunnan toimijoista.

Lisätietoja tapahtuman sivuilla.

Pyhäjärvi

Vesi, minun rakkaani

Liikekeskus Woltti, Ollintie 17, 89800 Pyhäjärvi
27.11.2023-7.1.2024

Pyhäjärven Woltin liikekeskuksen aulassa on Salmen koulun 7 lk. oppilaiden valmistama valo- ja ääni-installaatio. Kuvataiteen opettajan Suvi Ruotoistenmäen johdolla oppilaat ovat toteuttaneet installaation, jonka osana on musiikinopettaja Janne Jääskelän johdolla oppilaitten äänittämät äänimaisemat. Teos on saanut alkunsa taiteilija Pia Leppäsen ja valosuunnittelija Indrek Virrosen vetämässä työpajassa ja sen on tarkoitus ilahduttaa koko yhteisöä pimeimpään aikaan. Yhteisötaideteoksen valmistumisessa on ollut apuna käsityönopettaja Olavi Linna, Jokilaaksojen musiikkiopisto ja Pyhäjärven kaupungin kulttuuripalvelut. Tapahtumaan on vapaa pääsy liikekeskuksen aukioloaikoina.

Lisätietoa tapahtuman sivuilla.

Tornio

PIOT poikkitaiteellinen valofestivaali

Rantakatu, Tornio
10.-11.11.2023 klo 17-22

PIOTin tarkoituksena on näyttää ja nähdä kaupunki uudessa valossa. Yhdessä. Kurkistaa arjen toiselle puolelle. Tuoda valoa vuoden pimeimpään aikaan. Tapahtuma pitää sisällään koettavia kokemuksia ja näkyviä teoksia, jotka vievät osallistujansa arjen yläpuolelle. Valon avulla juhlistetaan meidän Torniota ja elämäämme, historiaa, nykyhetkeä ja tulevaisuutta.

Lisätietoja tapahtuman sivuilla.

Tyrnävä

Marrastulet

Tyrnävä
30.10.-4.11.2023

Marrastulet -festivaali tuo valoa vuoden pimeimpään aikaan! Festivaalia vietetään Tyrnävällä viikon verran. Tapahtumiin on vapaa pääsy, lämpimästi tervetuloa!

Lisätietoja tapahtuman sivuilla.

Heli Suutari: Puhetta mielen hyvin- ja pahoinvoinnista

Heli Suutari: Puhetta mielen hyvin- ja pahoinvoinnista

Meijerikatu 3, 91800 Tyrnävä
TILAISUUS PERUTTU

Terapeutti-kirjailija Heli Suutarin puhetilaisuus Myllykirjaston lehtisalissa. Haastattelijana Tyrnävän kunnan henkilöstö- ja hyvinvointijohtaja Teija Eskola. TILAISUUS PERUTTU.

Lisätietoja tapahtuman sivuilla.

 

Gangewifre

Meijerikatu 3, 91800 Tyrnävä
Ma 30.10.2023 klo 19

Osana Marrastulet -festivaalin ohjelmistoa: Gangewifre. Ilma-akrobatiaesitys Myllykirjaston aikuisten osastolla. Esiintyjä: Ilona Jäntti, musiikki: Gamardah Fungus.
Kesto noin 10 min. Valokuva: Inkeri Jäntti

Lisätietoja tapahtuman sivuilla.

 

 

Kummituksia ja rikoksia lakeudella – K15! Kävelykierros Tyrnävällä

Meijerikatu 2, 91800 Tyrnävä
Ke 1.11.2023 klo 17.30-18.30

Kierroksen vetäjänä Sandra Marcelletti. Lähtöpaikka Ravintola Pömilän piha. Kierros päättyy Esinemuseolle, jossa Tyrnävän kirkonkylän kyläyhdistys tarjoaa osallistujille kuumaa juotavaa. Ota mukaasi tasku- tai otsalamppu!

HUOM! Ennakkoilmoittautuminen, mukaan mahtuu 12 ensimmäistä! Valitettavasti kävelykierros ei ole esteetön johtuen esinemuseo-käynnistä.

Ilmoittautumiset: tii.veijola@tyrnava.fi

Lisätiedot tapahtuman sivuilla.

 

Kuolema - ennen ja nyt

Kuolema - ennen ja nyt

Meijerikatu 3, 91800 Tyrnävä
To 2.11.2023 klo 18-20

Marrastulet-festivaalin ohjelmistoa: Kuolema – ennen ja nyt. Luvassa puheenvuoroja ja keskustelua. Aiheina: “Kuolema osana elämää – ennen ja nyt” (perinneasiantuntija, FM Jaana Koski) sekä “Kuolema kansanrunoudessa” (Koulutuspäällikkö, Oulun Yliopisto, FT Elina Palola). Asiantuntijoiden puheenvuorojen lisäksi aikaa on varattu kysymyksille sekä keskustelulle. Kahvitarjoilu. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Lisätietoja tapahtuman sivuilla.

 

 

Maille mustien vesien

Nahkatehtaan alue, Voitonmutka 4, 91800, Tyrnävä
4.11.2023 klo 17-20

Pimeys ja kuolema, marraskuinen musta vesi. Peilissä vilahtaa varjo, ruovikko seisoo jäätyneenä. Missä on valo? Pohjoisen oopperakomppanian elämyksellisessä paikkasidonnaisessa teossarjassa tutkitaan arkisten, mutta unohdettujen paikkojen estetiikkaa ja kahlataan mustien vesien mailla. Teokset rakentuvat paikallisten tarinoiden ja legendojen pohjalle. Maille mustien vesien on osa Marrastulet -tapahtumakokonaisuutta. Marrastulet tapahtumakokonaisuus on Pohjois-Pohjanmaan liiton Kulttuurikenno – Yhteistyötä ja vaikuttavuutta kulttuuripalveluihin -hankkeen taidepilotti. Marrastulet -tapahtumia vietetään Tyrnävällä 4.11., Kempeleessä 15.11., Limingassa 18.11. ja Lumijoella 25.11.

Lisätietoja tapahtuman sivuilla.

Tii Helinä Art: non-stop videotaideteosesitys

Meijerikadun auditorio, Meijerikatu 6, 91800 Tyrnävä
4.11.2023 klo 17-20

Videotaideteokset esitetään non-stop esityksenä, voit tulla oman aikataulusi mukaan. Huomioithan, että teokset eivät kaikilta osin sovellu pienille lapsille niiden sisältämän mahdollisesti ahdistavan kuvaston vuoksi.

Lisätietoja tapahtuman sivuilla.

 

 

Ylivieska

Ylivieskan joulun avaus

Ylivieskan uusi tori, Rautatiekatu 15 / Torikatu 1, Ylivieska
17.11.2023 klo 18-20

Ylivieskan kaupungin joulunavajaiset järjestetään tänä vuonna Rautatiekadun varrella sijaitsevalla uudella torialueella. Tori ja kasarmin alueen rakennukset saavat jouluisen valaistuksen valotaiteen keinoin. Tapahtumassa ohjelmaa ja toimintaa koko perheelle sekä joulutunnelmaa ja musiikkia. Tapahtumaan on vapaa pääsy.