fbpx
Kaksi henkilöä värikkäiden kankaiden keskellä lumimajassa.

Tule vapaa­ehtoiseksi!


Kolme ihmistä vaaleanpunaisissa talvivaatteissa jään päällä.

Vapaaehtoisen opas

Kuvassa kahdesta henkilöstä otetaan valokuva kännykällä kesäfestivaaleilla.

Tervetuloa rakentamaan Oulu2026 – Euroopan kulttuuripääkaupunkivuotta! Vapaaehtoistoiminta on merkittävässä roolissa kulttuuripääkaupunkivuoden toteutuksessa. Vapaaehtoistoiminnan ohjelmamme pyrkii antamaan paljon positiivisia kokemuksia ja elämyksiä Oulu2026 -vuoden aikana. Pääset kokemaan Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden ainutlaatuisesta asemasta, ja antamaan osasi vuoden rakentamiseen. Vapaaehtoisena olet toimintamme kasvot, ja olet keskeisessä osassa viemässä kulttuuri-ilmastonmuutosta eteenpäin. Kiitos siis jo nyt, että olet mukana!

Annoit sitten työpanostasi yhteen tapahtumaan tai koko kulttuuripääkaupunkivuoden ajalle, panoksesi Oulu2026-vuoteen on erittäin arvokasta. Tämän käsikirjan tarkoituksena on antaa sinulle selkeä kuva Oulu2026-vuodesta ja toimia apuna, kun perehdyt vapaaehtoisuuden saloihin. Pyydämmekin, että tutustut oppaaseen huolella, ja palaat siihen, mikäli sille on tarvetta.

Paina plus-ikonia tai otsikkoa avataksesi tai sulkeaksesi sisältöosiot.

1. Oulu2026 syntyy 40 kunnan yhteistyössä

Oulu2026:n tärkein tavoite on luoda ja tuoda kulttuuria, hyvinvointia ja elinvoimaa pohjoiselle alueellemme. Oulu, kuten monet muut eurooppalaiset kaupungit, kohtaa monia haasteita lähitulevaisuudessa, kun aikaisemmin ikärakenteeltaan nuori kaupunki harmaantuu nopeasti, syntyvyys laskee ja erityisesti nuorten työttömyyttä on paljon. Tavoitteenamme on sielukas kaupunki ja alue, jonka asukkaat hyötyvät monipuolisesta kulttuuritarjonnasta ja elävästä kaupungista.

Euroopan kulttuuripääkaupunkivuosi tehdään yhdessä alueen asukkaiden sekä paikallisten, alueellisten ja kansainvälisten kumppanien kanssa. Tavoitteena on, että jokainen voi halutessaan osallistua kulttuuripääkaupungin toteutukseen tekijänä ja kokijana. Mukana ovat Oulun lisäksi 39 kuntaa: Alavieska, Haapajärvi, Haapavesi, Hailuoto, Hyrynsalmi, Ii, Kajaani, Kalajoki, Kemi, Kempele, Kuhmo, Kuusamo, Kärsämäki, Liminka, Lumijoki, Muhos, Nivala, Oulainen, Oulu, Paltamo, Pielavesi, Pudasjärvi, Puolanka, Pyhäjoki, Pyhäjärvi, Pyhäntä, Raahe, Ranua, Ristijärvi, Sievi, Siikajoki, Siikalatva, Sotkamo, Suomussalmi, Taivalkoski, Tornio, Tyrnävä, Utajärvi, Vaala ja Ylivieska.

Oulu2026-alue

Euroopan kulttuuripääkaupungit (tästä eteenpäin ECOC, European Capital of Culture) ovat yksi tunnetuimpia Euroopan unionin kulttuurituen muotoja. Oulun valinta Euroopan kulttuuripääkaupungiksi varmistui vuonna 2021. Meille vuosi on laaja-alainen kaupunki- ja aluekehittämisen hanke, joka yhdistää kulttuuritoimijat, erilaiset sidosryhmät, julkiset ja yksityiset rahoittajat sekä kunta- ja aluehallinnon toimijat työskentelemään yhteisen tavoitteen eteen. Monille kaupungeille vuosi on tuonut tullessaan pysyviä vaikutuksia kulttuuriin, matkailuun, toimijoiden väliseen yhteistyöhön ja kaupunkikuvaan.

ECOC-vuoden toteutuksesta vastaa Oulun kulttuurisäätiö yhdessä laajan yhteistyökumppaniverkoston kanssa. Oulun kulttuurisäätiö sr on Oulun kaupungin alainen tytäryhteisö, jonka päätehtävänä on vastata ECOC-kokonaisuudesta sekä kehittää Oulua kulttuuri- ja tapahtumakaupunkina ja edistää taiteilijoiden ja kulttuurialan toimintaedellytyksiä, sekä osallistua kulttuurialaa kehittävään toimintaan kansallisesti ja kansainvälisesti. Teemme tiivistä yhteistyötä laajalla alueella, lännestä itään.

Hankkeen myötä Oulun kaupungille on luotu kulttuuristrategia 2030, joka kuvaa Oulun kulttuuri-ilmastonmuutosta. Kulttuuri-ilmastonmuutoksessa ymmärrämme kulttuurin laajasti: se on sivistystä ja taidetta, luovia aloja sekä arjen yhteisöllistä kulttuuria. Kulttuuri-ilmastonmuutos vahvistaa sekä Oulun kansainvälisiä yhteyksiä, että myös alueiden paikallisidentiteettiä. Oulu2026 toiminnasta vastaa Oulun kulttuurisäätiö sr. Säätiö kehittää Oulua kulttuuri- ja tapahtumakaupunkina ja edistää taiteilijoiden ja kulttuurialan toimintaedellytyksiä sekä osallistuu kulttuurialaa kehittävään toimintaan kansallisesti ja kansainvälisesti.

2. Tavoitteena kulttuuri-ilmastonmuutos

Oulu2026 tavoitteena on kulttuuri-ilmastonmuutos. Kulttuuri-ilmastonmuutoksella tarkoitamme meitä ympäröivän maailman yhdistämistä uudelleen, uuden yhdessäolon tunteen synnyttämistä. Kulttuuri-ilmastonmuutoksessa ymmärrämme kulttuurin laajasti: se on sivistystä ja taidetta, luovia aloja sekä arjen yhteisöllistä kulttuuria. Kulttuuri-ilmastonmuutos vahvistaa sekä Oulun kansainvälisiä yhteyksiä, että myös alueiden paikallisidentiteettiä.

Oulu on ja tulee aina olemaan teknologiakaupunki. Tulevaisuudessa haluamme olla myös rohkea kulttuurikaupunki, koska uskomme, että kulttuurilla on merkittävä rooli toivon ja menestyksen luomisessa. Oulu2026 kulttuuri-ilmastonmuutoksen tavoitteet ovat:

Eloisa ja kiehtova kaupunki

Luovuutta huokuva, elinvoimainen kaupunki, joka houkuttelee vierailijoita, uusia asukkaita ja pitää kiinni nykyisistään. Matkailijoiden määrä kasvaa, ja se näkyy virkeytenä taloudessa, kaupunkikuvassa, hotelleissa ja ravintoloissa.

Sielukas kaupunki, jonka asukkaat hyötyvät monipuolisesta kulttuuritarjonnasta ja elävästä kaupungista.

Pohjoisesta Suomesta tulee avoimempi ja kansainvälisempi, eurooppalainen yhteistyö vahvistaa ja uudistaa paikallista osaamista.

Tasapainoinen yhteisö

Kulttuuritoimintaan osallistuvat ihmiset voivat paremmin ja ovat aktiivisempia. Uudet yleisöt osallistuvat kulttuuritapahtumiin. Kulttuuri vahvistaa asemaansa paremman tulevaisuuden rakentavana voimana. Ihmiset nostavat katseensa laitteista kohti toisiaan, kulttuuria ja taidetta.

Alueelle tulee enemmän luovien alojen työpaikkoja. Pienet kaupunkimme ja kylämme eivät autioidu työikäisten muuttaessa kaupunkiimme tai vielä kauemmas.

Luova alue

Koko maan mittakaavassa valtion rahoituksen ja suurten investointien painopiste muuttuu tasapuolisemmaksi. Pohjoisessa on hyvät toimintaedellytykset eri alojen yrityksille, matkailulle ja kulttuurielämälle.

Kulttuurin ammattilaisten toimintaedellytykset ja ansaintamallit kehittyvät.

Pohjoinen Suomi on vetovoimaisempi ja huomataan myös Euroopan tasolla.

3. Kulttuuriohjelma ja vuodenkierto

Toimintamme ytimessä in Oulu2026-kulttuuriohjelma, johon sisältyy satoja kulttuuritapahtumia ympäri Oulu2026 aluetta. Vapaaehtoiset ovat tärkeässä asemassa, kun kulttuuriohjelmaa toteutetaan. Kulttuuriohjelmassa kulttuuri-ilmastonmuutoksen tarina on jaettu kolmen teeman alle. Jokaiseen sisältyy kiehtovia hankkeita, joiden kautta tarina herää eloon. Kokonaisuutena tarinoista syntyy uskottava mahdollisen tulevaisuuden kuva. Teemat ovat kronologisessa järjestyksessä ja rytmittävät kulttuuriohjelmaamme läpi vuoden. Jokaisen teeman käynnistää laajamittainen kansainvälinen lippulaivatuotanto, minkä lisäksi pääteemaan liittyvä Rauhankone-ohjelmakokonaisuus tarjoaa dynaamisen ja iskevän alkunäytöksen kulttuuri-ilmastonmuutoksesta kertovalle tarinalle. Teemat on jaettu ohjelmalinjoihin, jotka kokoavat toisiinsa liittyvät projektit yhteen.

Rohkeasti reunalla

Alkuvuosi 2026 vietetään rohkeasti reunalla, talven pohjoisen eksotiikan keskellä. Kutsumme kaikki ainutlaatuisiin avajaisiin, kokemaan saamelaiskulttuuria ja tanssimaan Perämeren jäällä elektronisen musiikin tahtiin. Oululla on erityinen rooli ja vastuu pohjoisen veturina myös kulttuurissa. Olemme ehkä kaukana, silti keskellä kaikkea – rohkeasti reunalla. Kerromme oululaisesta elosta – elämme maantieteellisestikin meren rannalla, Euroopan reunalla. Oulu2026-kulttuuriohjelmassa tämä näkyy etenkin luonnon arvostamisena ja hyödyntämisenä. Meillä on soita, metsiä ja jäätä, ja tulevaisuudessa ne otetaan entistä enemmän hyötykäyttöön. Kulttuuria halutaan paikkoihin, joihin sitä on ollut aiemmin vaikea tuoda. Puistot ja muut tyhjät alueet otetaan käyttöön, mutta samaan aikaan omintakeisen ja kauniin luontomme ehdoin.

Villisti kaupunki

Kevät ja kesä herättävät villin kaupungin, ja vapaudumme kokemaan valon, luonnon ja kaupunkielämän parhaat puolet. Villisti kaupunki -teema kertoo, miten karusta ja ankarasta pohjoisen erämaasta kasvaa kaupunki, jonka ainutlaatuinen, villi luovuus on keskittynyt nuorten unelmien tukemiseen ja rohkaisuun. Kulttuuri ui joka puolelle kuin vesi: se kokeilee, leikkii ja haastaa, se yllättää luontopoluilla ja lähiöissä. Pohjoiset maut Arctic Food Labin hengessä viimeistelevät kokonaisuuden.

Haluamme saada kaupungin kukoistamaan. Tehdä siitä elävän ja helposti lähestyttävän. Kaupunkiimme tulee paikkoja taiteilijoille, kansalaisille – piipahtaa, olla ja viihtyä. Olemme villisti kaupunki, joka sykkii ilosta ja tapahtumista. Oulusta tehdään kaupunki, joka houkuttelee entistä enemmän nuoria ja matkailijoita urbaanilla ja jännittävällä miljööllään, jonne on helppo tulla ja josta ei halua lähteä.

Vastakohtien voima

Syksy ja loppuvuosi antautuvat vastakohtien voimalle. Teema nostaa esiin, kyseenalaistaa ja myös kytkee toisiinsa pohjoisen Suomen elämää hallitsevat vastakohdat, läheisyyden ja erillisyyden, valon ja pimeyden sekä teknologian ja taiteen. Syksyllä koetaan muun muassa pohjoisen muodonmuutos valotaiteen keskittymäksi vuoden pimeimpään aikaan sekä interaktiivisia installaatioita luonnon, ihmisen ja teknologian kohtaamisesta.

Meillä Oulussa on paljon niin henkistä, fyysistä, aineellista kuin aineetontakin vastakohtai-suutta. Meillä on valoisat kesät ja pimeät talvet, kylmää ja kuumaa, hiljaisuutta ja huutoa. Tämän halutaan näkyvän myös kulttuurillisesti. Perinteisesti toistensa vastakohdiksi mielletyt taide, tiede ja teknologia kulkevatkin tulevaisuudessa käsikkäin. Tiedossa on esimerkiksi festivaaleja, hankkeita, tuotantoja ja tapahtumia, jotka toteutetaan ennennäkemättömillä tavoilla ja volyymilla.

Kulttuuriohjelman rakentuminen

Kulttuuriohjelmamme on pääsääntöisesti rakentunut ohjelmahakujen kautta. Mukana on suuri joukko tekijöitä ja osaajia 40 kunnasta. Oulun kulttuurisäätiön vastuulla on noin 15 isoa tuotantoa, kuten kulttuuripääkaupunkivuoden avajaiset, Arctic Food Lab, Climate Clock, Rauhankone ja monta muuta. Vuonna 2022 laajan ohjelmahaun ansiosta saimme mukaan 62 projektia. Viimeisin ohjelmahaku päättyy syksyllä 2025, jolloin kulttuuriohjelmamme julkaistaan kokonaisuudessaan. Löydät tähän mennessä julkaistut ohjelmalinjat Oulu2026-verkkosivuilta – koko ohjelma tapahtumakalentereineen julkaistaan syyskuussa 2025.

4. Toimintaamme ohjaavat periaatteet

Vapaaehtoisemme sitoutuvat toiminnassaan Oulu2026 periaatteisiin, jotka ovat rohkeus, moniäänisyys, turvallisuus ja mahdollisuudet. Periaatteet ovat kulkeneet rinnallamme jo kulttuuripääkaupunkivuoden hakuvaiheesta alkaen, ja ne ovat osa yhdenvertaisuus- ja monimuotoisuusstrategiaamme.

Rohkeus

Rohkeus toiminnassamme tarkoittaa sitä, että olemme aina rohkeasti esillä yhdenvertaisuuden ja monimuotoisuuden puolesta. Tavoitteenamme on lisätä osaamista yhdenvertaisuuden edistämiseksi taide- ja kulttuuri-instituutioissa. Konkreettisina toimina Oulun kulttuurisäätiö tuo rohkeasti esiin yhdenvertaisuutta blogissamme, videoissamme ja muissa kirjoituksissa, sekä järjestämme yhdenvertaisuus- ja antirasistisia koulutuksia muille toimi-joilla. Vapaaehtoiselle rohkeus voi olla sitä, että hän puuttuu näkemiinsä epäkohtiin turvallisemman tilan periaatteita noudattaen.

Moniäänisyys

Taiteen ja kulttuurin sisällöt ovat moniäänisiä ja –arvoisia. Moniäänisyydellä tarkoitetaan sitä, että kiinnitämme esimerkiksi erityistä huomiota siihen, että erilaisia ihmisiä nostetaan esille viestinnässämme. Käytämme toiminnassamme monikanavaista viestintää usealla eri kielellä (suomi, ruotsi, englanti, pohjois-, inarin ja koltansaamet). Otamme moniäänisyyden huomioon myös kulttuuriohjelmaamme ajatellen ja eri hankkeiden merkeissä. Haluamme tehdä toiminnoistamme saavutettavia, joka huomioidaan palvelumuotoilun keinoin. Vapaaehtoiselle moniäänisyys voi olla sitä, että hän pystyy ottamaan huomioon esimerkiksi erityistä tukea tarvitsevat vierailijat. Vapaaehtoiset ovat merkittävässä osassa tilaisuuksien ja tapahtuvien saavutettavuutta ajatellen.

Turvallisuus

Kaikkien tapahtumiemme tulee olla turvallisia sekä osallistujille, että niiden tekijöille. Huolehdimme siitä, että tapahtumat ovat mahdollisimman esteettömiä ja saavutettavia kaikille. Esteettömyydellä tarkoitetaan esimerkiksi sitä, että kuulo-, näkö- ja liikuntavammaisten osallistumismahdollisuudet huomioidaan. Se voi tarkoittaa myös sitä, että esimerkiksi hel-posti äänistä kuormittuville ihmisille on hiljainen huone, jota voi käyttää myös vaikkapa rukoushetkeen. Olemme luoneet Yhdenvertainen Oulu –hankkeen kautta turvallisemman tilan periaatteet Oulu2026 tapahtumiin, joita noudatamme kaikessa toiminnassamme. Va-paaehtoiset ovat mukana luomassa turvallisia tiloja. Vapaaehtoisten oma turvallisuus on myös tärkeää, joten tutustuthan huolella toimintaperiaatteisiimme, miten toimia haastavas-sa tilanteessa

Mahdollisuudet

Oulu2026 kulttuuripääkaupunki vuosi on ennen kaikkea mahdollisuuksien vuosi. Olemme pyrkineet madaltamaan kynnystä osallistua ECOC-vuoteen osallistamalla yhteisöjä, jakamalla tietoa ja luomalla kanavia vähemmistöjen taiteen tukemiseksi. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että olemme järjestäneet alueellisia asukasiltoja sekä pitäneet yhdenvertaisuustyöpajoja. Olemme ottaneet myös huomioon eritysryhmät tapahtumien hinnoittelussa, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan kulttuuriohjelmastamme – josta löytyy myös totta kai paljon maksuttomia tapahtumia.

5. Turvallisemman tilan periaatteet

Oulu2026 noudattaa kaikessa toiminnassaan ja tapahtumissaan yhdenvertaisuuden ja turvallisemman tilan periaatteita. Kaikilla on oikeus osallistua kulttuuripääkaupunkivuoteen ilman minkäänlaista rotuun, väriin, sukupuoleen, kieleen, uskontoon, poliittiseen tai muuhun mielipiteeseen, kansalliseen tai yhteiskunnalliseen alkuperään, omaisuuteen, syntyperään tai muuhun tekijään perustuvaa erillisyyden luomista. Jokaisella on oikeus tuntea olonsa turvalliseksi tapahtumissa ilman pelkoa minkäänlaisesta syrjinnästä ja häirinnästä, tai seksuaalisesta, verbaalisesta tai fyysisestä ahdistelusta. Turvallisessa tilassa jokaisella on vastuu pyrkiä omalla toiminnallaan edistämään yhdenvertaista, kunnioittavaa ja avointa ilmapiiriä. (Sovellettu: https://www.ykliitto.fi/turvallinen-tila)

Jokainen Oulu2026-vapaaehtoinen sitoutuu noudattamaan seuraavia turvallisemman tilan periaatteita:

Kunnioita toisen henkilökohtaista fyysistä ja psyykkistä tilaa. Et voi tietää toisen rajoja kysymättä niistä. Kysy siis ennen kuin esimerkiksi kosket toiseen. Kuuntele ja muuta käytöstäsi, jos joku ilmaisee sinulle, että käytöksesi tekee heidän olonsa epämukavaksi.

Kunnioita kaikkia, älä tee oletuksia. Älä tee oletuksia kenenkään seksuaalisuudesta, sukupuolesta, kansallisuudesta, etnisyydestä, uskonnosta, arvoista, sosioekonomisesta taustasta, toimintakyvystä tai terveydestä. Kunnioita pronomineja ja nimiä. Ole tietoinen omista etuoikeuksistasi.

Ei kehosyrjintää. Älä kommentoi toisen kehoa. Jätä myös pois kommentit toisten ruoka-annoksista ja syömisestä.

Kunnioita toisten mielipiteitä, uskomuksia, kokemuksia ja eriäviä näkökantoja. Älä pilkkaa, ivaa, halvenna, sysää syrjään tai nolaa ketään puheillasi, käytökselläsi tai teoillasi.

Ole vastuussa omasta toiminnastasi ja käytöksestäsi. Ole tietoinen, että toiminnallasi on vaikutus toisiin ihmisiin hyvistä aikomuksistasi huolimatta.

Anna tilaa. Pyri huolehtimaan siitä, että kaikilla on mahdollisuus osallistua keskusteluun. Älä jyrää muiden mielipiteitä ja anna puheenvuoro. Kunnioita myös toisten yksityisyyttä ja käsittele arkoja aiheita kunnioittavasti.

Puutu häirintään myös sitä todistaessasi ja kysy häirityksi tulleelta, haluaako hän apua tai tukea. Älä jää vain sivustakatsojaksi.

Pyydä anteeksi, jos olet loukannut tahallisesti tai tahattomasti muita. (https://yhdenvertaisuus.fi/turvallisemman-tilan-ohjeistus)

6. Vapaaehtoistoiminta kulttuuripääkaupungissa

Vapaaehtoistoiminta lähtee jokaisen omasta halusta tehdä jotain oman yhteisön tai elinympäristön eteen. Vapaaehtoistoimintaan osallistuu melkein puolet suomalaisista, ja se on merkittävä kansalaisaktiivisuuden muoto. Vapaaehtoistoiminnasta ei saa rahallista korvausta, mutta se tarjoaa tavan auttaa, saada uusia kokemuksia, tutustua uusiin ihmisiin ja käyttää vapaa-aikaa hyödyksi. Jokainen valitsee itse, minkä puolesta toimii vapaaehtoisena – kiitos, että valitsit juuri meidät! Ilman teitä ei olisi meitä. Sinä voit olla jollekin ensimmäinen tai jopa ainoa kosketuspinta kulttuuripääkaupunkivuoteen!

7. Vapaaehtoisen oikeudet ja velvollisuudet

Kaikki vapaaehtoisemme perehdytetään ja heille annetaan Oulu2026 -materiaali- ja tietopaketti. Vapaaehtoisella on oikeus tukeen ja ohjaukseen myös perehdytyksen jälkeen. Allekirjoittaessaan vapaaehtoistoiminnan sopimuksen Oulun kulttuurisäätiön kanssa, vapaaehtoinen saa seuraavat oikeudet:

  • perehdytys tehtäviin, joissa toimitaan
  • kohtelu yhdenvertaisena tiimin jäsenenä, joka työskentelee yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi
  • vakuutus vapaaehtoistehtävässä ja välittömissä matkoissa tehtävän toteutukseen
  • mahdollisesti työstä aiheutuvien matkakulujen tai muiden kulujen korvaus tositteita vastaan
  • saada kiitosta ja palautetta tekemistään tehtävistä
  • saada syötävää tai muuta kohtuullista kestitystä
  • toimia turvallisissa työskentelyolosuhteissa
  • pyytää ja saada todistus vapaaehtoistehtävien tekemisestä
  • lopettaa vapaaehtoisena toimiminen

Oikeuksien lisäksi vapaaehtoista sitovat seuraavat velvollisuudet:

  • tutustua vapaaehtoisten käsikirjaan ja/tai muuhun perehdytysmateriaaliin
  • huolehtia niistä tehtävistä, joihin on vapaaehtoisena sitoutunut
  • noudattaa annettuja ohjeita
  • ilmoittaa esteestä mahdollisimman ajoissa
  • vaitiolovelvollisuus koskien asiakkaita ja Oulu2026-ohjelmaa
  • edustaa organisaatiota hyvällä käytöksellä
  • pidättäytyä päihteiden käytöstä tai niiden alaisena olemisesta vapaaehtoistoiminnassa

Oulun kulttuurisäätiö pyrkii yhdistämään vapaaehtoisen hänen kiinnostustaan ja osaamistaan vastaaviin tehtäviin parhaansa mukaan. Keräämme ja säilytämme tietoja vapaaehtoisesta ja hänen tekemistään tehtävistä rekisteriselosteen mukaisesti. Mikäli vapaaehtoinen ei käyttäydy toimintaohjeiden mukaisesti, meillä on myös oikeus vapauttaa vapaaehtoinen tehtävästään. Näiden lisäksi pidätämme oikeuden kuvata vapaaehtoisia toiminnan aikana, ja käyttää niitä Oulu2026-markkinoinnissa tai somekanavissa.

8. Vapaaehtoistehtävät

Oulu2026 tarjoaa monia erilaisia vapaaehtoistehtäviä. Vapaaehtoisena pääset kokemaan kulttuuripääkaupunkivuoden ainutlaatuisesta asemasta. Ensimmäinen iso vapaaehtoisvoimin tapahtuva ponnistus on kulttuuripääkaupunkivuoden avajaiset tammikuussa 2026, mutta tekemistä riittää runsaasti jo ennen vuotta 2026, kuin myös vuoden varrella. Voit toimia vapaaehtoisena yhdessä tai useammassa tilaisuudessa, ja sitoutua toimintaan niin pitkäksi aikaa, kuin haluat.

Meillä ei ole tehtäväkohtaisia tiimejä, mutta koulutamme osasta vapaaehtoisiamme vastuuvapaaehtoisia, joilla on enemmän vastuuta vapaaehtoistoiminnan kentällä, mutta myös muutamia lisäetuja. Olemme keränneet yhteen mahdollisia vapaaehtoistehtäviä osana Oulu2026 kulttuuripääkaupunkivuotta alle:

Info ja vieraanvaraisuus

  • ihmisten avustaminen ja opastus tilaisuuksissa ja yleisillä paikoilla
  • Oulu2026 infopisteillä toimiminen
  • saavutettavuusavustajana toimiminen
  • kotimaisten ja kansainvälisten vieraiden vastaanottaminen ja opastaminen oikeaan paikkaan

Tapahtumat

  • tapahtuman rakentaminen ja purku
  • sisäänkäynnin ja lipuntarkastuksen valvonta
  • narikan asiakaspalvelu
  • järjestyksen valvonta
  • tarjoiluista huolehtiminen
  • backstagella toimiminen
  • häirintäyhdyshenkilönä toimiminen
  • liikenteenohjaus

Kulttuurikaveri tai paikallisopas

  • ilmoittautuminen kaveriksi kulttuuritapahtumaan
  • oman alueen paikallisnähtävyyksien esittely
  • kodin tai harrastuksen avaaminen matkailijoille

Viestintä ja markkinointi

  • valokuvaus
  • somepostaukset
  • markkinointimateriaalien jakaminen
  • vapaaehtoiskokemuksesta kertominen

Ensiapu

  • Ensiaputehtävät eri tilaisuuksissa, mikäli vapaaehtoisella on ensiapupätevyys

Tehtäviä voi tulla lisää kulttuuripääkaupunkivuoden myötä. Keräämme myös tietoa vapaaehtoistemme erityisosaamisesta perehdytyksen yhteydessä – voi olla, että saamme rakennettua tehtäviä myös oman osaamisesi ympärille! Teemme parhaamme, että pääset toimimaan sellaisissa tehtävissä kuin haluat, mutta toivomme myös vapaaehtoisiltamme joustavuutta tehtäviä koskien.

Tarjoamme vapaaehtoistehtäviä sähköisen portaalin kautta, kun tehtäviä aukeaa. Vapaaehtoisena toimit sekä säätiön, että kumppaniemme projekteissa. Yhteistyökumppanimme koulutetaan vastaanottamaan vapaaehtoisia, ja vapaaehtoisille nimetään aina tapahtumakohtainen yhteyshenkilö, oli kyse sitten säätiöstä tai kumppanista. Oulun kulttuurisäätiö perehdyttää vapaaehtoiset Oulu2026 teemoihin ja ohjelmaan, sekä on vastuussa muun muassa vapaaehtoisten vakuuttamisesta. Vapaaehtoisia vastaanottava kumppani on vastuussa vapaaehtoisten perehdyttämisestä paikalla tapahtuviin tehtäviin, sekä vapaaehtoisten kestittämisestä työvuoroon kuuluvalla tavalla.

9. Hissipuhe, eli vuosi pähkinänkuoressa

Vuonna 2026 Eurooppa innostuu reunoistaan, kun Oulu nimetään Euroopan kulttuuripääkaupungiksi.

Oulu on ja tulee aina olemaan teknologiakaupunki. Tulevaisuudessa haluamme olla myös rohkea kulttuurikaupunki, koska uskomme, että kulttuurilla on merkittävä rooli toivon ja menestyksen luomisessa. Oulu2026:n tavoitteena on kulttuuri-ilmastonmuutos.

Kulttuuri-ilmastonmuutos

  • merkitsee pysyvästi rikkaampaa kulttuurielämää. Vuonna 2026 kutsumme kokemaan maailmanluokan kulttuurielämyksiä, läheltä ja kaukaa.
  • tarkoittaa halua yhdistää ihmisiä. Halua tuoda elämään hauskanpitoa ja iloa, mutta myös laajentaa tapojamme ajatella, ymmärtää ja kuunnella toisiamme.
  • ruokkii luovuutta ja uuden kehittämistä. Niitä kipinöitä, joista syntyy tulevaisuutta muuttavia ideoita.

    Kutsumme koko Oulu2026-alueen mukaan luomaan elämystä, jossa sekä paikalliset ihmiset ja toimijat että kotimaiset ja kansainväliset vieraat voivat ottaa osaa johonkin suurempaan. Kulttuuri-ilmastonmuutos alkaa pohjoisesta.

10. Sanasto

Arctic Food Lab (AFL) – ohjelmakokonaisuus, joka tuo esiin Euroopan kulttuuripääkaupunki Oulun ja pohjoisen Suomen taivaan alla kasvaneiden raaka-aineiden ja arktisissa oloissa syntyneen ruokaperinteen ainutlaatuisuutta.

ECOC – Lyhenne sanoista European Capital of Culture, suomeksi Euroopan kulttuuripääkaupunki.

Gest – Vapaaehtoisportaali, jonka kautta ilmoittaudutaan tehtäviin.

Kulttuuri-ilmastonmuutos – ymmärrämme kulttuurin laajasti: se on sivistystä ja taidetta, luovia aloja sekä arjen yhteisöllistä kulttuuria. Kulttuuri-ilmastonmuutos vahvistaa sekä Oulun kansainvälisiä yhteyksiä, että myös alueiden paikallisidentiteettiä. Kulttuuri-ilmastonmuutoksessa kulttuuri on yksi koko kaupungin tulevaisuuden keskeisiä kehittämisen voimavaroja.

Oulu2026-alue – Mukana ovat Oulun lisäksi 39 kuntaa: Alavieska, Haapajärvi, Haapavesi, Hailuoto, Hyrynsalmi, Ii, Kajaani, Kalajoki, Kemi, Kempele, Kuhmo, Kuusamo, Kärsämäki, Liminka, Lumijoki, Muhos, Nivala, Oulainen, Oulu, Paltamo, Pielavesi, Pudasjärvi, Puolanka, Pyhäjoki, Pyhäjärvi, Pyhäntä, Raahe, Ranua, Ristijärvi, Sievi, Siikajoki, Siikalatva, Sotkamo, Suomussalmi, Taivalkoski, Tornio, Tyrnävä, Utajärvi, Vaala ja Ylivieska


Ota yhteyttä

Anette Eksymä

Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori

anette.eksyma@oulu2026.eu

040 194 3397


ECoC vapaaehtoistoiminnan koordinaattoreiden verkosto

Olemme osa Euroopan kulttuuripääkaupunkien vapaaehtoistoiminnan koordinaattoreiden verkostoa. Tapaamme säännöllisesti keskustellaksemme vapaaehtoistoiminnasta, jakaaksemme tietoa ja kehittääksemme vapaaehtoistoimintaa kotimaissamme, sekä Euroopassa.

ECoC vapaaehtoiskoordinaattorien verkoston logo