fbpx

Lue lisää toiminnastamme

Paina plus-ikonia tai otsikkoa avataksesi tai sulkeaksesi sisältöosion.

Strategia 2022-2027

Oulun kaupungin syksyllä 2021 perustama Oulun kulttuurisäätiö kehittää Oulua kulttuuri- ja tapahtumakaupunkina. Vuosina 2022–2026 säätiö toteuttaa Oulu2026 Euroopan kulttuuripääkaupungin yhdessä laajan kotimaisen ja kansainvälisen yhteistyöverkoston kanssa 33 kunnan ja kaupungin muodostamalla Oulu2026-toteutusalueella. Euroopan kulttuuripääkaupunki on Euroopan unionin merkittävin kulttuuriin liittyvä aloite. Sen tavoitteena on korostaa Euroopan kulttuurien rikkautta ja kulttuurien yhteisiä piirteitä, lisätä kansalaisten tietoutta kuulumisesta yhteiseen kulttuurialueeseen sekä edistää kulttuurin merkitystä kaupunkien kehittämisessä.

Oulu2026 Euroopan kulttuuripääkaupunkivuosi edistää pohjoisen Suomen kulttuurin valtakunnallista näkyvyyttä ja suomalaisen kulttuurin tunnettuutta Euroopassa. Toiminta synnyttää aluetalouden kehitystä tukevan tiiviin kotimaisen ja kansainvälisen yhteistyöverkoston. Oulu2026-alueesta muodostuu vetovoimainen ympärivuotinen kulttuuri- ja luontomatkailukohde.

Kulttuurialat tunnistetaan alueella elinvoiman ja kehityksen voimavaraksi. Kulttuurisäätiön toiminnan välillisiä tavoitteita ovat aluetalouden kasvu, kulttuuri- ja luontomatkailun kehittäminen. Toiminnalla vahvistetaan etenkin luovien alojen ja matkailun työllisyyttä.

Oulun kulttuurisäätiön ydintehtävät

Oulu2026-hakukirja ohjaa Euroopan kulttuuripääkaupungin jatkovalmistelua, toteutusta ja arviointia vuosina 2022–2027. Merkittävistä muutoksista on sovittava Euroopan komission kanssa. Säätiö vastaa hakukirjassa kuvatun kulttuuriohjelman jatkovalmistelusta ja toteutuksesta, sitä tukevasta viestinnästä ja markkinoinnista, toiminnan arvioinnista sekä talousarvion mukaisen ulkopuolisen rahoituksen hankkimisesta yhdessä ohjelmatyön kumppaneiden kanssa.

Säätiön ydintehtävät perustuvat kaksivaiheisen hakuprosessin aikana tunnistettuihin seudun kehittämistarpeisiin ja niistä johdettuihin kulttuuriohjelman temaattisiin kokonaisuuksiin. Kulttuuriohjelman vaikuttavuutta arvioidaan hakukirjassa kuvatuilla ja Euroopan unionin ohjeiden mukaisilla indikaattoreilla. Vuosina 2024–25 säätiön hallitus päättää säätiön toiminnasta Oulu2026-kulttuuripääkaupunkivuoden jälkeen.

Säätiön keskeiset voimavarat ovat sen osaava henkilöstö, laaja yhteistyöverkosto ja kumppanuuksiin perustuva kulttuuriohjelman toteutusrakenne. Laajan kumppaniverkoston osallistuminen kulttuuriohjelman valmisteluun ja toteutukseen varmistaa uuden osaamisen juurtumisen Oulu2026-alueelle niin, että prosessin aikana syntyneet hyvät toimintamallit jatkuvat vuoden 2026 jälkeen. Osa kulttuuriohjelmasta toteutetaan eri puolilla Eurooppaa paikallisten yhteistyökumppanien kanssa.

Viestintä ja markkinointi

Viestintä ja markkinointi ovat avainasemassa Oulu2026:n tavoitteiden toteutumisessa Suomessa ja koko Euroopassa. Viestintä on oikea-aikaista ja monikanavaista. Erilaiset yleisösegmentit ja niiden viestinnälliset tarpeet tunnistetaan. Viestintää toteutetaan ainakin suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja saameksi, tarvittaessa myös muilla kielillä.

Osallisuus ja vapaaehtoistoiminta

Oulu2026 kulttuuripääkaupunkivuosi kutsuu kaikki mukaan kulttuuriohjelman toteutukseen ja siitä nauttimiseen. Vapaaehtoistoiminta tarjoaa kaikille asukkaille ja heidän yhteisöilleen monenlaisia tapoja osallistua. Vapaaehtoistoiminta juurruttaa kulttuuri-ilmastonmuutoksen alueelle, muutos voi toteutua vain siihen sitoutuneiden ihmisten mielissä ja sydämissä.

Osallistaminen ei ole vai mahdollisuuksien tasa-arvoa, vaan haavoittuvimpia ihmisryhmiä lähestytään aktiivisesti heidän omista lähtökohdistaan ja tunnistetaan erilaisten ihmisten toiveet ja tarpeet. Monet vähemmistöt eivät ole löytäneet paikkaansa kulttuurilaitosten ja -tapahtumien yleisöissä. Oulu2026 tekee aktiivista yleisötyötä ja luo uusia toimintamalleja uusien yleisöjen saamiseksi ohjelmatarjonnalle.

Kulttuuriohjelma

Kulttuuriohjelmasta 70% toteutetaan hybridimallilla myös digitaalisesti ja puolet kulttuuriohjelmasta levittäytyy perinteisten kulttuuritilojen ulkopuolelle. Tämä toimintamalli laajentaa yleisöpohjaa ja avaa kulttuurille pääsyn uusiin tiloihin ja arjen toimintaympäristöihin. Kulttuuriohjelman toteutuksessa pyritään hiilineutraaliin, kestävän kehityksen periaatteita noudattaviin toteutustapoihin.

Kulttuuriohjelman pääteema on kulttuuri-ilmastonmuutos, joka kasvattaa Oulun ja koko toteutusalueen elinvoimaa liittämällä kulttuurin ja luovuuden laajasti yhteiskunnan toimintoihin, yhdistää kulttuuria ja eri alojen osaamista uusilla ja innostavilla tavoilla. Kulttuuri-ilmastomuutoksen lippulaivahanke Rauhankone yhdistää meitä eurooppalaisia rakentamaan rauhaa Eurooppaan. Sen käyttövoimia ovat tekoäly, kulttuuri ja yhteisöllisyys. Vaikeina aikoina kulttuuri ja siihen liittyvä yhdessä tekeminen rakentavat keskinäistä luottamusta ja turvallisuutta.

Villisti kaupunki teema kiihdyttää urbaanin kulttuurin ilmentymiä ja rohkaisee kaupunkikulttuurin luoviin kokeiluihin. Tavoitteena on eloisa kaupungit ja kuntakeskukset, joissa kulttuuri on luonnollinen osa arjen ympäristöjä ja toimintoja.

Vastakohtien voima teeman kulttuuriprojekteissa taiteen ja teknologian, vuodenaikojen, valon ja pimeyden vuoropuhelu synnyttää kiehtovia elämyksiä ja innovaatioita.

Rohkeasti reunalla teema nostaa esiin Euroopan pohjoisen reuna-alueen omaperäistä kulttuuria ja kutsuu muut Euroopan reuna-alueet yhteistyöhön. Kulttuuri levittäytyy luontoon, kulttuurin käsite venyy kattamaan asukkaille ja heidän yhteisöilleen merkityksellisiä ilmiöitä.

Euroopan kulttuuripääkaupunkivuosi ja sitä edeltävät valmisteluvuodet ovat laaja-alaisen kotimaisen ja kansainvälisen yhteistyön alusta. Toteutusalueen kunnat, yritykset, oppilaitokset ja muut yhteisöt osallistuvat ohjelman valmisteluun, rahoitukseen ja toteutukseen. Oulu2026:n pelikentällä on tilaa kaikille, jotka haluavat rakentaa parempaa tulevaisuutta kulttuurin työkaluilla.

Hallinto, talous ja vaikuttavuuden arviointi

Oulun kulttuurisäätiön hallitus johtaa säätiön toimintaa ja tukee operatiivista johtoa saavuttamaan säätiön tavoitteet. Oulu2026 valtuuskunta on sen jäsenten yhteistyöverkosto, joka tukee osaltaan kulttuuriohjelman jatkovalmistelua ja viestintää. Oulun kaupunki ja säätiön johto käyvät vuosittain omistajaohjauskeskustelut Oulun kaupungin asettamien strategisten tavoitteiden toteutumisesta.

Säätiön tulorahoitus perustuu Oulun kaupungin ja valtion rahoitukseen, mutta 20 % toiminnan tuloista koostuu kumppanikuntien omasta taloudellisesta panostuksesta niiden alueella toteutuvaan ohjelmaan, hankerahoituksista sekä yksityisiltä säätiöiltä ja yritysyhteistyöllä saadusta rahoituksesta. Kaikki kulttuuriohjelman kulut ja tulot eivät kulje säätiön kirjanpidon kautta, vaan yhteistyökumppanit vastaavat niistä yhteisesti sovittavalla tavalla.

Oulun kulttuurisäätiön strateginen tutkimustyön kumppani on kulttuuripoliittisen tutkimuksen edistämissäätiö Cupore. Oulun kulttuurisäätiö raportoi vuosina 2022–2025 Euroopan komissiolle kulttuuripääkaupungin valmistelun edistymisestä.

Syksyllä 2022 toteutetaan kulttuuripääkaupunkitoiminnan itsearviointi Euroopan unionin ohjeistuksen mukaisesti. Tutkimustulokset ovat kaikille avointa tietoa, jota jaetaan aktiivisesti alan kansainvälisille tutkijoille ja tutkimuslaitoksille.

Säätiön säännöt

1 § NIMI JA KOTIPAIKKA
Säätiön nimi on Oulun kulttuurisäätiö sr ja sen kotipaikka on Oulun kaupunki. Säätiön ruotsinkielinen nimi on Uleåborg kulturstiftelse sr ja englanninkielinen nimi on Oulu Culture Foundation sr.

2 § TARKOITUS
Säätiön tarkoituksena on kehittää Oulua kulttuuri- ja tapahtumakaupunkina ja edistää taiteilijoiden ja kulttuurialan toimintaedellytyksiä sekä osallistua kulttuurialaa kehittävään toimintaan kansallisesti ja kansainvälisesti.

3 § TOIMINTAMUODOT
Säätiö toteuttaa tarkoitustaan myöntämällä avustuksia ja apurahoja, järjestämällä tapahtumia ja harjoittamalla tiedotus- ja julkaisutoimintaa sekä tutkimus- ja hanketoimintaa.

Säätiöllä on oikeus ottaa vastaan lahjoituksia ja testamentteja sekä kartuttaa omaisuuttaan muillakin tavoin. Säätiö voi toimintaansa varten harjoittaa kiinteistöjen, osakkeiden ja osuuksien ostamista, myyntiä, omistamista, vuokrausta ja hallintaa. Säätiölle tulevan omaisuuden luovutuksen yhteydessä voidaan määrätä, että omaisuutta ja sen tuottoa on näiden sääntöjen mukaisesti käytettävä luovutusehdoissa
määrättyyn tarkoitukseen säätiön ja luovuttajan sopimalla tavalla.

4 § PERUSPÄÄOMA JA SÄÄTIÖN RAHASTOT
Säätiön peruspääomaksi on luovutettu 500.000,00 euroa. Säätiö voi perustaa vapaita tai sidottuja rahastoja, sekä nimikkorahastoja säätiön tarkoituksen toteuttamista varten.

5 § HALLITUS
Säätiöllä on hallitus, johon kuuluu vähintään kolme (3) ja enintään yhdeksän (9) varsinaista jäsentä. Oulun kaupunki päättää hallitukseen kulloinkin kuuluvien jäsenten lukumäärän sekä valitsee ja tarvittaessa erottaa hallituksen puheenjohtajan, varapuheenjohtajan ja muut jäsenet. Oulun kaupunki päättää tarvittaessa myös hallituksen täydentämisestä.

Mikäli Oulun kaupunki ei ole valinnut viimeistään yhtä (1) kuukautta aikaisemmin uutta hallituksen jäsentä lähtevän tilalle, täydentää hallitus itse itseään. Hallituksen jäsenten toimikausi on kaksi (2) vuotta siten, että toimikausi päättyy valinnan todenneen vuosikokouksen jälkeen pidettävän toisen vuosikokouksen päättyessä. Ensimmäisen hallituksen toimikausi päättyy vuoden 2024 vuosikokouksen päättyessä.

Hallitus huolehtii säätiön hallinnosta ja toiminnasta asianmukaisesti tarkoituksen toteuttamiseksi. Hallitus vastaa siitä, että säätiön kirjanpidon ja varainhoidon valvonta on asianmukaisesti järjestetty. Hallituksen jäseneksi valittavalla on oltava riittävä osaaminen säätiön tarkoituksen toteuttamiseksi.

6 § HALLITUKSEN KOKOUS
Kutsu hallituksen kokouksiin toimitetaan todistettavalla tavalla kirjallisesti, sähköpostitse tai muuten todisteellisesti kullekin jäsenelle vähintään viisi päivää ennen kokousta. Muut tiedonannot hallituksen jäsenille toimitetaan samalla tavalla.

Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta. Hallitus on päätösvaltainen, kun saapuvilla on enemmän kuin puolet hallituksen kaikista jäsenistä.

Päätökset tehdään yksinkertaisella ääntenenemmistöllä, mikäli näistä säännöistä ei muuta johdu. Äänten mennessä tasan ratkaistaan vaalit arvalla, mutta muissa asioissa tulee päätökseksi se mielipide, johon kokouksen puheenjohtaja on yhtynyt.
Hallituksen kokouksista on laadittava pöytäkirja, johon merkitään tehdyt päätökset ja tapahtuneet äänestykset. Pöytäkirjan allekirjoittaa kokouksen puheenjohtaja ja vähintään yksi kokouksessa siihen valittu jäsen.

7 § HALLITUKSEN VUOSIKOKOUS
Säätiön hallituksen vuosikokous on pidettävä vuosittain toukokuun loppuun mennessä. Vuosikokouksesta on ilmoitettava Oulun kaupungille viimeistään neljä viikkoa ennen kokousta.

Vuosikokouksessa

1) käsitellään tilintarkastuskertomus ja vahvistetaan hallituksen toimintakertomus ja tilinpäätös
2) vahvistetaan talousarvio ja toimintasuunnitelma alkanutta toimintavuotta varten
3) vahvistetaan hallituksen jäsenten ja tilintarkastajan palkkiot
4) todetaan tarvittaessa hallitukseen 5 §:n mukaan valitut jäsenet ja puheenjohtaja
5) todetaan tarvittaessa 11 §:n mukaan valittu tilintarkastaja ja varatilintarkastaja
6) käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat

8 § TOIMITUSJOHTAJA
Säätiöllä voi olla toimitusjohtaja tai toiminnanjohtaja. Toimitusjohtaja tai toiminnanjohtaja huolehtii säätiön tarkoituksen toteutumisesta ja hoitaa säätiön muuta päivittäistä hallintoa hallituksen ohjeiden ja määräysten mukaisesti.
Toimitusjohtaja tai toiminnanjohtaja vastaa siitä, että säätiön kirjanpito on lain mukainen ja varainhoito luotettavalla tavalla järjestetty.

9 § SÄÄTIÖN NIMEN KIRJOITTAMINEN
Säätiötä edustaa hallituksen puheenjohtaja ja toimitusjohtaja yksin tai hallituksen siihen oikeuttamat henkilöt kaksi yhdessä. Toiminnanjohtajalle voidaan antaa edustamisoikeus myös yksin.

10 § TILIKAUSI JA TILINTARKASTUS
Säätiön tilikausi on kalenterivuosi. Tilit ja hallituksen kertomus säätiön toiminnasta edelliseltä vuodelta on annettava helmikuun loppuun mennessä tilintarkastajalle, jonka on annettava kertomuksensa maaliskuun kuluessa.

11 § TILINTARKASTAJAT
Säätiöllä on yksi (1) Oulun kaupungin valitsema hyväksytty tilintarkastaja ja yksi (1) varatilintarkastaja. Jos tilintarkastajaksi valitaan hyväksytty tilintarkastusyhteisö, varatilintarkastajaa ei tarvitse valita. Tilintarkastaja valitaan tehtäväänsä toistaiseksi.

12 § ERITYINEN TARKASTUS
Oulun kaupungilla on oikeus vaatia erityisen tarkastuksen suorittamista.

13 § HALLITUKSEN JÄSENTEN PALKKIOT
Hallituksen jäsenille voidaan maksaa kohtuullista kokouspalkkiota sekä hallituksen puheenjohtajalle lisäksi kohtuullista vuosipalkkiota, jotka määräytyvät Oulun kaupungin antaman ohjeistuksen perusteella.

14 § KONSERNIOHJAUS
Säätiö noudattaa toiminnassaan kulloinkin voimassa olevaa Oulun kaupungin konserniohjetta sekä Oulun kaupungin säätiölle antamaa konserniohjausta, elleivät ne ole ristiriidassa lain tai hallituksen velvollisuuksien kanssa.

15 § VUOSISELVITYSTEN JA ILMOITUSTEN TEKEMINEN PATENTTI- JA REKISTERIHALLITUKSELLE
Säätiön tilinpäätös tase-erittelyineen, toimintakertomus ja tilintarkastuskertomus (vuosiselvitys) on ilmoitettava rekisteröitäviksi patentti- ja rekisterihallitukselle kuuden (6) kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä.

16 § SÄÄNTÖJEN MUUTTAMINEN JA SÄÄTIÖN PURKAMINEN
Säätiön sääntöjen muuttamisesta päättää hallitus, mikäli vähintään 2/3 hallituksen kaikista jäsenistä sitä kannattaa. Säätiön sääntöjen muuttamiselle on saatava patentti- ja rekisterihallituksen vahvistus ja Oulun kaupungin suostumus. Säätiö puretaan noudattaen säätiölain säännöksiä selvitysmenettelystä.
Säätiön tarkoitusta voidaan muuttaa säätiölaissa säädetyillä perusteilla ja menettelyllä.
Säätiön purkautuessa luovutetaan säätiön varat Oulun kaupungille käytettäväksi 2 §:ssä mainittuun säätiön tarkoituksen mukaiseen toimintaan, tai mikäli se ei ole mahdollista, säätiön tarkoitusta läheisesti edistävään käyttöön

Säätiön toimintakertomukset 2022-2023

Oulun kulttuurisäätiön toimintakertomus 2023

Sisällysluettelo:

1. Säätiön tarkoituksen toteuttaminen
2. Säätiön talous
3. Säätiön lähipiiritoimet
4. Arvio tulevasta kehityksestä

Oulun kulttuurisäätiön toimintakertomus 2022

Sisällysluettelo:

1. Säätiön tarkoituksen toteuttaminen
2. Säätiön talous
3. Säätiön lähipiiritoimet
4. Arvio tulevasta kehityksestä

ECOC Expert Panel: Monitoring Reports 2022-2026

First Monitoring report by the ECOC Expert Panel

This report follows the virtual meeting on 14 September 2022 between the Expert Panel for the selection and monitoring of European Capitals of Culture and the ECoC2026 team for Oulu (Finland), one of the two selected European Capitals of Culture for 2026.

Second Monitoring report by the ECOC Expert Panel

This report follows the virtual meeting on 25 June 2024 between the expert panel
for the selection and monitoring of the European Capitals of Culture (ECoC) and the ECoC2026 team for Oulu (Finland), one of the two selected European Capitals of Culture for 2026.


Katso myös