fbpx

Yhteisenä tavoitteena kulttuuri-ilmastonmuutos!

Oulu2026-alue koostuu Oulun lisäksi 39 kaupungista ja kunnasta

Toiminnan keskeinen pääteema on kulttuuri-ilmastonmuutos, johon on sitoutunut Oulun lisäksi 39 pohjoisen Suomen kaupunkia ja kuntaa. Oulun lisäksi mukana: Alavieska, Haapajärvi, Haapavesi, Hailuoto, Hyrynsalmi, Ii, Kalajoki, Kajaani, Kemi, Kempele, Kuhmo, Kuusamo, Kärsämäki, Liminka, Lumijoki, Muhos, Nivala, Oulainen, Paltamo, Pielavesi, Puolanka, Pudasjärvi, Pyhäjoki, Pyhäjärvi, Pyhäntä, Ranua, Raahe, Ristijärvi, Siikajoki, Siikalatva, Sievi, Sotkamo, Suomussalmi, Taivalkoski, Tornio, Tyrnävä, Utajärvi, Vaala ja Ylivieska

Tervetuloa mukaan inspiroivaan pohjoisen ja eurooppalaisen kulttuurin juhlaan!

Miten kulttuurivuosi näkyy Oulu2026 alueella?

Jo esihakuvaiheessapohjoisen Suomen kunnat päättivät lähteä mukaan kulttuuri-ilmastonmuutokseen. Jokainen kunta rakensi esihakemukseen omaa kulttuuriohjelmaa vuodeksi 2026. Osa kuntien ohjelmasta rakentaa seudullisia kokonaisuuksia, jotka yhdistävät aluetta kulttuurin avulla ja nostavat esiin kätkettyjä helmiä. Euroopan kulttuuripääkaupunkihakemus (hakukirja) on Oulu2026 toimintasuunnitelma, jolla edistetään, aktivoidaan ja nopeutetaan kulttuuri-ilmastonmuutosta.

Oulu2026 hakukirjassa esitelty kulttuuriohjelma on vain pieni osa toteutuvaa ohjelmaa. Kulttuuriohjelmaa rakennetaan avoimien hakujen sekä alueemme toimijoiden kanssa. Me uskomme aitojen tarinoiden voimaan ja annamme paikallisten kertoa tarinoita itse. Haluamme mukaan kokemuksia ja tarinoita Pohjois-Suomesta, jotka kertovat tarinaa villeistä kaupungeistamme (Villisti kaupunki), sen jyrkistä vastakohdista (Vastakohtien voima) sekä elämästä täällä reunalla (Rohkeasti reunalla).

Tällä hetkellä Oulu2026-toteutusalueen muodostama viestijöiden verkosto kokoontuu säännöllisin väliajoin, mikäli haluat tietää lisää kuntasi / kaupunkisi yhteistyöstä, ota meihin yhteyttä täällä. Jokainen toteutusalueella asuva kulttuurin ystävä on tälläkin hetkellä kutsuttu liittymään mukaan vapaaehtoiseksi Kulttuurilähettilääksi. Vapaaehtoistyö tulee vahvistumaan lähempänä vuotta 2026, mutta kaikki kiinnostuneet voivat jättää meille yhteystietonsa täällä

Hailuoto

Hailuoto tunnetaan kulttuurisaarena ja ensimmäiset taiteilijat saapuivat Hailuotoon jo 1910-luvulla. Saarella vierailee monen eri taiteen lajin harjoittajia ammentamassa inspiraatiotaan, aina muusikoista, maalareihin ja runoilijoihin asti. Saaressa taide on vahva osa identiteettiä ja kulttuuri on nostettu yhdeksi saaren tärkeimpiä elementtejä. Kesäinen Hailuoto tunnetaan laadukkaista kulttuuritapahtumista. Joka kesä saaressa järjestetään muun muassa Bättre Folk- kulttuurifestivaalit, Hailuodon Teatterifestivaalit ja Hailuodon Musiikkipäivät.

 

Kunnan nettisivut

 

Haapajärvi

Suomen ensimmäinen presidentti varttui Haapajärvellä, Ronkaalan vanhan pappilan pihapiirissä ja Kalajokilaakson viljelysmaisemissa. Hänen jälkeensä täällä ovat kasvaneet monet politiikan, musiikin, kirjallisuuden, kuvataiteen ja urheilun vaikuttajat. Maanviljely on edelleen osa Haapajärveä, mutta se on saanut rinnalleen menestyvää teollisuutta. Kyläkulttuuri ja järjestötoiminta elävät vahvoina. Teekaupunkinakin tunnettu Haapajärvi on ihmisen kokoinen paikkakunta jonka kulttuurilla on syvät juuret. 

Kunnan nettisivut

Haapavesi

Haapavesi on vajaan 7000 asukkaan vireä kaupunki keskellä kaunista luontoa. Haapavesi on tunnettu monipuolisesta ja värikkäästä kulttuuristaan. Tunnetuin kulttuuritapahtuma Haapavesi Folk Music Festival täyttää kaupungin musiikista ja ihmisistä joka kesä. Musiikki on Haapavedellä keskeisessä roolissa johtuen huippuopettajista ja pitkästä kanteleperinteestä. Vuonna 1985 Haapavesi sai Suomen kanteleliiton aloitteesta kantelepitäjän kunnianimen. Musiikin lisäksi teatteri- sekä tanssitoiminta on kaupungissa erittäin aktiivista.

Kunnan nettisivut

Ii

Iin kunta sijaitsee Oulun kaupungin naapurissa, Perämeren rannalla. 10 000 asukkaan Ii on tunnettu Suomen lyhimmästä kuntanimestään sekä kansainvälisesti palkitusta ilmasto- ja ympäristötoimistaan. Ii on luonut itsestään ilmastoareenan, joka yhdistää päättäjiä, elinkeinoelämää, tutkimusta, taidetta ja kansalaisia yhteen etsittäessä kestäviä ratkaisuja ilmastonmuutokseen. Ii on aktiivinen kulttuuritoimija ja taidetuotannon kruununjalokivi. Iissä on ideaa, Iissä on tulevaisuus. 

Kunnan nettisivut

Kajaani

Kajaanissa pääset luontoon jo kotiovelta ja kaikki tarvittavat palvelut löytyvät kävelymatkan etäisyydeltä. Onkin todistettu, että Kajaanissa vuorokauteen mahtuu 26 tuntia.

Kajaani on Kainuun maakuntakeskus ja kaupungin vahvuuksia ovat korkea kansainvälinen osaamistaso, kattava kulttuuritarjonta sekä monipuoliset liikunta- ja harrastusmahdollisuudet.

Kunnan nettisivut

Ilmakuva Kalajoelta

Kalajoki

Kalajoella riittää kulttuuritarjontaa ja nähtävää. Plassi, Kalajoen vanha kaupunki, on vierailun arvoinen kohde kylämiljöineen ja museoineen. Keramiikka Isopahkala ja Kahvila Seili taide ovat toimineet jo vuodesta 1972 ja tarjoaa opastettuja kierroksia. Kalajoen Hiekkasärkät keräävät vuosittain tuhansia vierailijoita muun muassa kesäteatterin sekä juhannus festivaalien merkeissä.

 

Kunnan nettisivut

Kemi

Kemin kaupunki on ollut villisti kaupunki ja rohkeasti reunalla satama-, teollisuus- ja kulttuurikaupunkina jo vuodesta 1869. 

Kemiläisillä riittää innovaatioita, joiden helmiä ovat mm. LumiLinna, matkailujäänmurtaja Sampo sekä maailman pohjoisin sarjakuvanäyttely. Kaupungista löytyy myös mm. Lapin ensimmäinen taidemuseo, historiallinen museo, teatteri ja orkesteri. Kulttuurikaupunkivuotta varten kehitämme kulttuurin, matkailun ja teollisuusmatkailun yhteistyötä ja palveluja useilla projekteilla.

 

Kempele

Kempele tarjoaa kaiken ikäisille kuntalaisilleen laadukkaita ja monipuolisia kulttuurielämyksiä: konsertteja, teatteriesityksiä ja taidenäyttelyitä. Kempele tunnetaan historiallisista kulttuurikohteistaan, kuten Kirkonmäestä ja vanhan juna-aseman alueesta sekä kulttuurimaisemistaan. Elävän kulttuurin on tuonut katukuvaan ja osaksi kuntalaisten arkea muun muassa kansainvälinen Art Linnakallio -taidesymposiumien sarja.

Kunnan nettisivut

Kuhmo

Kuhmo

Kuhmossa musiikki- ja kirjallisuuskulttuuri kukoistavat. Kuhmon kamarimusiikki tuo paikkakunnalle maailman huppumuusikoita. Vuosittaiseen festivaalitarjontaan kuuluvat myös Kansanmusiikkijuhla Sommelo sekä nykytanssifestivaali Joutsentanssi – Kuhmo Dance Festival. Kuhmo-talo tarjoaa monipuolisen kattauksen kulttuuritapahtumia ympäri vuoden. 

Kunnan nettisivut

Kuusamo

Kuusamossa on ainutlaatuinen luonto sekä useita luonnonsuojelualueita. Onpa Kuusamo myös tunnettu talviurheilukeskus Rukasta sekä Karhunkierros vaellusreitistä.

Kulttuuritoimen vuosittainen päätapahtuma on Nature Photo, kerää vuosittain luontokuvaamisesta kiinnostuneen festivaaliyleisön Kuusamoon.

Kunnan nettisivut

Kärsämäki

Kulttuuritoimijat ja järjestöt ovat Kärsämäellä aktiivisia ja kunnassa toimii myös Kattilakosken kulttuuriosuuskunta. Osuuskunnalla on historiallisessa Pappilassa sijaitseva taiteilijaresidenssi ja sen vieressä sijaitsee Anssi Lassilan suunnittelema puuarkkitehtuurin taidonnäyte Paanukirkko. Vuotuisiin tapahtumiin kuuluvat muun muassa nuorten nykytaiteilijoiden ARS Kärsämäki -näyttely, Tarinaniskennän SM-kilpailu ja klassisen musiikin juhla Musiikkia Paanukirkossa.

Kunnan nettisivut

Liminka

Lapsille ja nuorille suunnattu kirjallisuus- ja kuvitusfestivaali LimmiFest järjestetään Limingassa aina syyskuun alussa. LimmiFestin yhtenä tärkeimpänä kulmakivenä on lasten osallistuminen ja esitysten kokeminen henkilökohtaisesti: on työpajoja, taidetta, pakopelejä ja muita upeita elämyksiä. Tiesitkö muuten, että LimmiFestin nimen taustalla on Limmi-jättiläisen tarina? Taidetta ja luontokokemusta yhdistävä jättiläistarinaan pohjautuva osallistava luontopolku rakentuu kierrätysmateriaaleista!

Kunnan nettisivut

Lumijoki

Lumijoelta löytyy kulttuuritarjontaa vaihtuvista näyttelyistä kuutamohiihtoon. Lumijoen kotiseutumuseo on rakennettu 1860-luvulla ja se on kunnostettu vuonna 1999 museokäyttöön. Museossa on esillä Lumijoelta kerättyä ja lumijokisten lahjoittamaa esineistöä.
Meren läheisyys on aina ollut Lumijoella ja varsinkin Varjakassa merkittävä asia. Kalastus ja hylkeenpyynti olivat aikoinaan merkittäviä elinkeinoja.

 

Kunnan nettisivut

Muhos

Eloisaa kulttuuria, vahvoja perinteitä – ja tietysti upeat maisemat! Muhoksella saa pikkukaupungin, maaseudun ja luonnonpuiston parhaat puolet yhdessä paketissa. Vuonna 1865 perustettu Muhos sijaitsee 35 km Oulusta kaakkoon. Viihtyisä keskusta on upean luonnon ympäröimä, ja päiväretkellä ehtii kokea erämaamaastotkin lähietäisyydeltä. Kunnan halki virtaava Oulujoki rikastuttaa myös maisemaa. Entisten lohenkalastajien ja koskenlaskijoiden Muhos tarjoaa tänään monipuoliset palvelut ja nähtävyydet.

Kunnan nettisivut

Nivala

Nivala

Nivalassa yhdistyvät sopivalla tavalla maaseudun ja kaupunkiasumisen parhaat puolet; arjen helppous, turvallisuus ja puhdas luonto sekä vireys, erinomainen työllisyystilanne, hyvät liikenneyhteydet ja monipuoliset vapaa-ajanpalvelut. Nivalasta löytyy Kyösti ja Kalervo Kallion museo, jossa pääsee tutustumaan kallioiden elämäntyöhön. Nivalan pelolle noussut Crazyland, on houkuttanut matkailijoita vuodesta 2015 omalaatuisilla nähtävyyksillään.

Kunnan nettisivut

Oulainen

Vuosittain järjestettävä Oulaisten Musiikkiviikkojen ohjelma muodostuu klassisen musiikin, jazzin, kansanmusiikin sekä lastenmusiikin konserteista, joita täydentävät viihteen kärkinimet. Oulaisista löytyy myös useita museoita ja gallerioita, jotka esittelevät alueen historiaa. 

 

Kunnan nettisivut

Paltamo

Tervaveneiden pitkä taival kulki Paltamon kautta Oulujärven suurten järvenselkien yli ja Kiehimäjokisuulle niin Kajaanin kuin Hyrynsalmen suunnista. Vesistöjen läheisyys ja voima luonnehtivat myös tämän päivän Paltamoa. Rannoilta on lyhyt matka vaara- ja metsämaisemien luontopoluille. 

Paltamon kulttuurikartta vahvistaa jo olemassa olevia kulttuuri- ja luontokohteita ja törmäyttää niitä taiteen keinoin. Kohderyhmänä ovat lähimatkailijat sekä kansainväliset ja valtakunnalliset kulttuuri- ja luontomatkailijat. 

Kunnan nettisivut

Pielavesi

Pielavesi

Pielavesi on Pohjois-Savossa sijaitseva reilun 4 000 asukkaan kunta. Sijaitseepa Pielavedellä myös Urho Kekkosen syntymäkoti Lepikon torppa. Matkailijalle löytyy Pielavedeltä monenlaista nähtävää ja koettavaa! Tervetuloa tutustumaan kuntaamme!

Kunnan nettisivut

Pudasjärvi

Pudasjärvi

Paikallisista erikoisuuksista tunnetuimpia ovat Umpihankihiihdon MM-kisat, Kesäpilikin MM kisat ja Korkokenkäkukkamekkosuohiihdon Ämmänkisat, jotka eivät varmasti jätä ajankohdasta riippumatta ketään kylmäksi. Pudasjärvellä sijaitseva Syöte on talvisin yksi Suomen lumisimmista alueista kinosten paksuudessa mitattuna, joten lunta riittää moneen harrasteeseen. 

Kunnan nettisivut

Puolanka-vielä ehdit kääntyä pois kyltti

Puolanka

Kainuussa sijaitseva Puolanka on niittänyt kansainvälistäkin mainetta pessimismin tyyssijana. Mitäpä se hyvejää-sloganin siivittämänä pessimismi on synnyttänyt alueelle luovaa kulttuuritoimintaa kuten vuosittain järjestettävä pessimismimusikaali ja Pessimismitalon kahvila, josta löytyy myös pessimismin ystäville suunnattu lahjakauppa. Puolangalta löytyy myös Suomen ehdottomasti näyttävimpiin vesiputouksiin lukeutuva Hepoköngäs. Tiesitkö, että Puolangan pessimismipäiviä juhlitaan joka vuosi 1.1.-31.12.?

Kunnan nettisivut

Pyhäjärvi

Maakuntajärven rantamilla oleva Pyhäjärven kaupunki on tunnettu nykytanssia esittelevästä Täydenkuun tanssit -festivaalista. Pyhäjärvellä on omaleimaista kulttuuritoimintaa vahvojen kyläyhteisöjen ja paikallisten yhdistysten järjestämänä. Kesäisin Kihu-päivät kokoavat pyhäkkäät juurilleen moni-ilmeisen ohjelman ääreen. Taiteen perusopetusta järjestetään yhteistyössä Tanssiopisto Uusikuun, Jokilatvan opiston ja Jokilaaksojen musiikkiopiston kanssa. Pyhäjärven kotiseutumuseona toimii maakunnallisesti merkittävä kruununviljamakasiini. Pyhäjärvellä on rikas hiisitarinoiden perinne. Rillankivi, Museoviraston rauhoittama muinaismuisto, on Pähkinäsaaren rauhan, maakuntien ja kuntien rajojen kohtauspaikalla oleva rajakivi.

Kunnan nettisivut

Pyhäjoki

Pyhäjoen kulttuuritoimi järjestää kulttuuritapahtumia joko yksin tai tiiviissä yhteistyössä oman kunnan sisällä, järjestöjen, naapurikuntien ja useiden yksityishenkilöiden kanssa. Raahe-opiston taideryhmät mahdollistavat ja elävöittävät Pyhäjoen kulttuuritarjontaa, mm. kuvataiteen ja harrastajateatterin osalta. Annalan kotiseutumuseoalueella on 22 rakennusta ja museon tärkeimpänä tehtävänä on esitellä maalaiselämää ennen traktorien valtakautta.

Kunnan nettisivut

Ranua

Kesyttämätön Ranua on Suomen soisin kunta. Meidät tunnetaan eritysesti eläinpuistosta ja legendaarisista hillasoista. Noin 3700 asukkaan vireä maaseutupitäjä sijaitsee aivan Lapin etelärajalla hyvien kulkuyhteyksien päässä. Ranualla on kaunis, omaleimainen ja villi luonto, jota massaturismi ei ole tärvellyt. Ranualaiset tunnetaan sisukkuudesta ja omaleimaisista ideoista, kuten moottorikelkan esiasteesta, ummenajokkaasta ja Simojärven pinnan alla risteilleestä sukellusveneestä. Meillä on myös Suomen ensimmäinen Japani-talo.

Kunnan nettisivut

Pyhäntä

Pyhäntä on erittäin innovatiivinen ja vireä kunta logistisesti hyvällä paikalla Pohjois-Pohjanmaalla. Kunnan taajaman elinvoimaa ja viihtyvyyttä lisää uudistuva arkkitehtuuri, monipuoliset puistot sekä loistavat liikuntapaikat lähellä käyttäjiä. Kunta tarjoaa huikeat puitteet varhaiskasvatukseen sekä perusopetukseen. Teemoihin ja ajankohtiin sopivaa laadukasta kulttuuria on tarjolla jokaiseen makuun. IHMEKUNTA Pyhäntä on paikka, jonne toivotetaan tervetulleeksi uudet kuntalaiset ja yrittäjät rakentamaan yhdessä entistä parempaa kuntaa.

Kunnan nettisivut

Raahe

Raahe on täydellinen pikkukaupunki: luonnonkaunis, vireä ja mielenkiintoinen asuinpaikka, mutta samalla myös toimiva, lyhyiden etäisyyksien palvelukeskittymä ja työssäkäyntialue. Pohjois-Pohjanmaan toiseksi suurin kaupunki on noin 24 000 raahelaisen koti. Ylpeyden aiheemme, Wanha Raahe, on yli 300 puurakennuksen historiallinen kaupunginosa, joka jälleen kerran vastaanottaa uuden aikakauden, kun Raahe suuntaa konkreettisin toimin kohti tulevaisuuden hiilineutraalia yhteiskuntaa ja kulttuuri-ilmastonmuutosta.

Kunnan nettisivut

Sievi

Taidelaari, kotiseutumuseo Aarreaitta ja kotiseutuarkisto ovat osa kulttuuripalveluiden ylläpitämää kulttuuritoimintaa. Kulttuuripalvelut järjestää vuoden mittaan erilaisia kulttuuritapahtumia yksin sekä yhteistyössä muiden alueen kulttuuritoimijoiden kanssa. Kulttuurielämyksiä tarjotaan vuosittain myös yhteistyössä varhaiskasvatuksen ja koulujen kanssa. Kulttuuripalveluiden yksittäisenä isoimpana kokonaisuutena on Muttimarkkinoiden järjestäminen joka heinäkuu.

Kunnan nettisivut

Siikajoki  

Vehreä Siikajokilaakso, avarat pellot ja idylliset talonpoikaispihat maalaavat Siikajoen maisemaa. Me asumme väljästi ja mukavasti luonnon sylissä, kuitenkin Siikajoen erinomaisten peruspalvelujen äärellä. Ulkoiluihmiselle meillä on loistavat mahdollisuudet. Monipuolinen luonto ja muut harrastusmahdollisuudet tarjoavat elämyksiä meille kaikille. Siikajoki on turvallinen, ihmisen kokoinen kunta! 

Kunnan nettisivut

Siikalatva

Suomen keskipisteessä sijaitseva Siikalatva on lauma rohkeita kuntalaisia ja yrityksiä. Lauma toimii kylien rikastamassa kunnassa toisistaan huolehtien ja on ylpeä laadukkaista lähipalveluistaan. Yhteisöllisen kunnan arvot ovat: yhteen hiileen, hullut ideat, oppimisen ilo ja teot ratkaisee. 

Siikalatvalla on neljä elinvoimaista kylää: Piippola, Kestilä, Pulkkila ja Rantsila. Kyläkulttuuria voi aistia muun muassa jokakesäisillä kyläpäivillä, joita vietetään läpi heinäkuun. 

Kunnan nettisivut

Sotkamo

Sotkamo

Sotkamo on monipuolinen elämyksien kunta. Löytyypä Sotkamosta esihistoriasta nykypäiviin kertova Sotkamon Makasiinimuseo sekä Tervajärven talomuseo. Kulttuuritoimi tarjoaa sotkamolaisille ja kunnassamme vieraileville elämyksiä, jotka viihdyttävät, kohottavat itsetuntoa ja lisäävät osaamista. Tapahtumien järjestämisessä, ja muussakin kulttuuritarjonnassa, ovat mukana kulttuuritoimi, koulut, musiikkiopisto, kansalaisopisto ja kirjasto.

Kunnan nettisivut

Suomussalmi

Suomussalmi tunnetaan luonnosta ja historiasta, kuten Hossan ikivanhoista kalliomaalauksista tai Raatteentien taistelupaikoista talvisodassa. Viitostien varrella sijaitseva tilataideteos Hiljainen kansa on tunnetuimpia nähtävyyksiämme. Vahvasta kulttuurielämästämme kertoo kesäteatterimme, jonne Teatteri Retikan näytelmät ja muut esitykset vetävät bussilasteittain yleisöä. Kesäteatterin kupeessa, nimensä mukaisessa Kaunisniemessä, sijaitsee ainutlaatuinen elämyskohde Soiva metsä. Merkkihenkilöistä mainittakoon kirjailija Ilmari Kianto.

Kunnan nettisivut

Taivalkoski

Taivalkoski sijaitsee Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa Koillismaalla, Iijoen yläjuoksulla, valtateiden nro 20 ja 5 varrella. Taivalkosken kunnassa asuu vajaat 4 000 ihmistä. Taivalkoski tunnetaan monipuolisesta luonnosta, Kalle Päätalosta, Päätaloviikosta, Jalavan kaupasta, kuohuvista koskista, Taivalvaaran hiihtokeskuksesta sekä aidosta kiireettömyydestä. Taivalkoski tunnetaan myös lumivarmoista talvistaan ja paukku pakkasista. Taivalkoskella välitetään ihmisestä, arvostetaan avoimen viestinnän periaatteita ja ymmärretään yhdessä tekemisen merkitys.

Kunnan nettisivut

Tornio

Lapin vanhin kaupunki, 401-vuotias Tornio, on juuri omanlaisensa. Pohjoinen asenne ja hullu huumori ovat torniolaisuutta parhaimmillaan: kaupungissa ei tarvitse esittää mitään tai kumarrella kenellekään. Tämä näkyy vetovoimana, rehellisyytenä ja särmikkyytenä esimerkiksi kulttuurissa, tapahtumissa ja kylien eloisuudessa.

Vuosisatojen mittainen ihmisten virta on tehnyt Torniosta suvaitsevan erilaisuutta kohtaan. Tornio on ihmisenkokoinen kaupunki, jossa jokainen voi tuntea olevansa kotonaan.

Kunnan nettisivut

Tyrnävä

Tyrnävä

Tyrnävältä löytyy historiaa sekä kulttuuria. Alueella on vahvasti esillä kotiseutuhenki museoiden, kirkkojen sekä vanhan meijerin esittelemänä. Tyrnävän keskustassa ja sen välittömässä läheisyydessä yhdistyvät vanha talonpoikainen viljelysmaisema, 1900-luvun alun pienteollisuus sekä nykyaikainen arkkitehtuuri. Tyrnävän Perunamarkkinat on vuosittain järjestettävä sadonkorjuujuhla, jotka on kasvanut yli 10 000 vierailijan markkinatapahtumaksi. 

Kunnan nettisivut

Utajärvi

Utajärvi

Vapaa-aikaa voi Utajärvellä viettää urheilun, erilaisten järjestöjen ja kansalaisopiston tarjoamien vaihtoehtojen parissa, tai erilaisiin tapahtumiin osallistumalla. Utajärvellä yhdistyy myös historia ja kaunis luonto. Alueelta löytyy kolme kotiseutumuseota, jotka esittelevät alueen historiaa, maanviljelyä ja kesäisin myös vaihtuvia näyttelyitä. Rokuan Kansallispuisto on Suomen pienin kooltaan, mutta luonnoltaan yksi erikoisimmista. Kansallispuisto käsittää osan harju- ja dyynimuodostumasta.

Kunnan nettisivut

Vaala

Vaala on vireä vapaa-ajan kunta: kesäisin kunnan asukasluku lähes kolminkertaistuu matkailijoiden ja mökkiläisten ansiosta. 

Vaalan luonto ja sen geologinen perintö on ainutlaatuinen: Vaala on osa Rokua Geoparkia, joka on saanut ensimmäisenä Suomessa UNESCOn Global Geopark –statuksen. 

Kunnan nettisivut

Ylivieska

Ylivieska on kasvanut rautateiden risteyskohdan kauppalasta vireäksi yli 15 000 asukkaan kaupungiksi. Tänä päivänä Ylivieska on noin 80 000 asiakkaan kaupan ja palveluiden keskus. Sijainti hyvien liikenneyhteyksien varrella on taannut monialaisen liike-elämän kehityksen ja vilkkaan kulttuurikeskuksen. ​Ylivieska on vireä kasvun kaupunki ja Ylivieskaan on helppo tulla.

Kunnan nettisivut