fbpx

Oulu2026 tehdään yhdessä

Oulu2026-toteutusalue levittäytyy laajalle pohjoiseen Suomeen. Kulttuuri-ilmastonmuutosta tehdään vahvassa yhteistyössä alueemme kuntien ja kaupunkien kanssa.

Oulu2026-toteutusalueella 35 kaupunkia ja kuntaa

Toiminnan keskeinen pääteema on kulttuuri-ilmastonmuutos, johon on sitoutunut Oulun lisäksi 35 pohjoisen Suomen kaupunkia ja kuntaa. Hankkeen toteutusalue ulottuu Venäjän rajalta Ruotsin rajalle. Tahto ottaa kulttuurin kehittämispotentiaali täysillä käyttöön on alueellamme vahva.

Hankkeessa ovat Oulun lisäksi mukana Ii, Pudasjärvi, Hailuoto, Kempele, Lumijoki, Liminka, Tyrnävä, Muhos, Siikajoki, Raahe, Kalajoki, Oulainen, Ylivieska, Sievi, Pyhäjoki, Pyhäntä, Ristijärvi, Haapajärvi, Nivala, Haapavesi, Kärsämäki, Siikalatva, Vaala, UtajärviPaltamo, Puolanka, Suomussalmi, Kemi, Tornio, Kuusamo, Taivalkoski, Kajaani, Sotkamo, Kuhmo ja Pielavesi.

Yhteistyön tavoitteet? 

Oulu2026:n tärkein tavoite on  luoda ja tuoda kulttuuria, hyvinvointia ja elinvoimaa  pohjoiselle alueellemme.

Oulu, kuten monet alueemme kunnat ja kaupungit, kohtaavat haasteita lähitulevaisuudessa: ikärakenteeltaan nuoret alueet harmaantuvat nopeasti, syntyvyys laskee ja  erityisesti nuorisotyöttömyyttä on paljon.

Mitä tavoittelemme Oulu2026-alueelle:

 

  • Oulusta ja pohjoisesta tulee luovuutta huokuva, elinvoimainen alue, joka houkuttelee vierailijoita ja uusia asukkaita
  • Pohjoinen Suomi on vetovoimaisempi ja alueemme huomataan myös Euroopan tasolla: matkailijoiden määrä alueella kasvaa, mikä heijastuu talouteen, kaupunkikuvaan ja turismiin
  • Oulu2026-alueelle tulee enemmän luovien alojen työpaikkoja
  • Pohjoisesta Suomesta tulee avoimempi ja kansainvälisempi, kun kulttuuripääkaupunkihaun ja -vuoden myötä syntynyt eurooppalainen yhteistyö vahvistaa ja uudistaa paikallista osaamista
  • Kulttuuritoimintaan osallistuvat ihmiset voivat paremmin ja ovat aktiivisempia
  • Pienet kaupunkimme ja kylämme eivät autioidu työikäisten muuttaessa kaupunkiimme tai vielä kauemmas.

Miten kulttuurivuosi näkyy Oulu2026 alueella?

Jo esihakuvaiheessapohjoisen Suomen kunnat päättivät lähteä mukaan kulttuuri-ilmastonmuutokseen. Jokainen kunta rakensi esihakemukseen omaa kulttuuriohjelmaa vuodeksi 2026. Osa kuntien ohjelmasta rakentaa seudullisia kokonaisuuksia, jotka yhdistävät aluetta kulttuurin avulla ja nostavat esiin kätkettyjä helmiä. Euroopan kulttuuripääkaupunkihakemus (hakukirja) on Oulu2026 toimintasuunnitelma, jolla edistetään, aktivoidaan ja nopeutetaan kulttuuri-ilmastonmuutosta.

Oulu2026 hakukirjassa esitelty kulttuuriohjelma on vain pieni osa toteutuvaa ohjelmaa. Kulttuuriohjelmaa rakennetaan avoimien hakujen sekä alueemme toimijoiden kanssa. Me uskomme aitojen tarinoiden voimaan ja annamme paikallisten kertoa tarinoita itse. Haluamme mukaan kokemuksia ja tarinoita Pohjois-Suomesta, jotka kertovat tarinaa villeistä kaupungeistamme (Villisti kaupunki), sen jyrkistä vastakohdista (Vastakohtien voima) sekä elämästä täällä reunalla (Rohkeasti reunalla).

Tällä hetkellä Oulu2026-toteutusalueen muodostama viestijöiden verkosto kokoontuu säännöllisin väliajoin, mikäli haluat tietää lisää kuntasi / kaupunkisi yhteistyöstä, ota meihin yhteyttä täällä.

Jokainen toteutusalueella asuva kulttuurin ystävä on tälläkin hetkellä kutsuttu liittymään mukaan hankkeen vapaaehtoiseksi, Kulttuurilähettilääksi. Vapaaehtoistyö tulee vahvistumaan lähempänä vuotta 2026, mutta kaikki kiinnostuneet voivat jättää meille yhteystietonsa täällä

Lisätietoa

Asta Salomaa
Tuottaja
asta.salomaa(a)oulu2026.eu