fbpx

Euroopan kulttuuripääkaupungit & Oulu2026

Paina plus-ikonia tai otsikkoa avataksesi tai sulkeaksesi sisältöosion.

Mitä tarkoittaa Euroopan kulttuuripääkaupunki?

Euroopan kulttuuripääkaupunki on Euroopan unionin (EU) ohjelma, jonka tarkoituksena on edistää kulttuurien monimuotoisuutta, lisätä kulttuurivaihtoa Euroopan maiden välillä sekä tuoda esille kunkin valitun kaupungin kulttuuriperintöä ja luovuutta. Kulttuuripääkaupungin titteli myönnetään vuosittain yhdelle tai useammalle kaupungille, ja ohjelma tarjoaa näille kaupungeille mahdollisuuden järjestää laajoja kulttuuritapahtumia ja kehittää kulttuuritoimintaansa kansainvälisesti. 

Euroopan kulttuuripääkaupungit (European Capitals of Culture, ECoC) ovat näkyvin Euroopan unionin kulttuurituen muoto. Kulttuuripääkaupunkeja on nimetty vuodesta 1985, ja niitä rahoitetaan nykyisin Luova Eurooppa -ohjelmasta. Vuodesta 2009 lähtien on päätetty nimetä vuosittain kaksi kaupunkia Euroopan kulttuuripääkaupungiksi. Vuodesta 2021 lähtien  näiden kahden kaupungin lisäksi valitaan kolmen vuoden välein yksi kaupunki EU:n hakijamaasta.

Euroopan kulttuuripääkaupungit suunnittelevat ja toteuttavat monipuolisen kulttuuriohjelman, joka voi sisältää näyttelyitä, konsertteja, festivaaleja, työpajoja ja muita tapahtumia. Ohjelma kattaa paikallista, alueellista ja eurooppalaista kulttuuria, ja sen tavoitteena on herättää mielenkiintoa niin paikallisessa väestössä kuin kansainvälisissä vierailijoissa.

Euroopan kulttuuripääkaupungin tittelin kantaminen voi tuoda kaupungille taloudellista hyötyä turismin kasvun kautta sekä lisätä kaupungin näkyvyyttä ja mainetta Euroopassa ja maailmalla. Suomessa Euroopan kulttuuripääkaupunkeja ovat olleet Helsinki vuonna 2000 ja Turku vuonna 2011. Oulu on Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2026.

Miksi Oulu on Euroopan kulttuuripääkaupunki?

Oulun kaupunginvaltuusto päätti vuonna 2017 hakea Suomen seuraavaa Euroopan kulttuuripääkaupungin titteliä. Tittelistä kanssamme kisasivat Tampere ja Savonlinna. Voittajan valitsee aina eurooppalainen, asiantuntijoista koostuva raati. Voittaja valittiin hakemuksen eli hakukirjan perusteella, kansainvälisen asiantuntijaraadin vierailun ja hakukirjan esittelytilaisuuden perusteella.

Hakukirjassa tuli vastata mahdollisimman kattavasti esitettyihin kysymyksiin ja esitellä kulttuuriohjelma. Hakuprosessissa oli kaksi vaihetta: esivalinta ja varsinainen haku. Ehdokaskaupungit lähettivät raadin arvioitavaksi esihakemuksen, jonka jälkeen raati valitsi kaupungit, jotka jatkavat kisassa ja etenevät toiseen vaiheeseen. Kaikki kolme Suomen kisaajaa pääsivät jatkoon. Jatkavat kaupungit saivat noin 8 kuukautta aikaa parannella hakemuksiaan, jonka jälkeen raati arvioi uudet, varsinaiset hakukirjat ja vieraili paikan päällä hakukaupungeissa. Kesäkuussa 2021 Oulu julistettiin kisan voittajaksi. Kisatunnelmia voi muistella Ylen uutisesta ja videolta 

Kuka toiminnasta vastaa?

Oulu2026-toiminnasta vastaa vuonna 2022 perustettu Oulun kulttuurisäätiö sr. Säätiö on Oulun kaupungin tytäryhteisö eli lähellä kaupunkiorganisaatioita. Säätiön työntekijät ja kaupungin työntekijät tekevät tiivistä yhteistyötä monella eri saralla aina viestinnästä tapahtumiin. Säätiö ei rahoita infrahankkeita. Oulun kaupunki vastaa rakentamisen investointisuunnitelmista ja kaupungin tilojen peruskorjauksista.

Säätiö kehittää Oulua kulttuuri- ja tapahtumakaupunkina ja edistää taiteilijoiden ja kulttuurialan toimintaedellytyksiä sekä osallistuu kulttuurialaa kehittävään toimintaan kansallisesti ja kansainvälisesti.

Lisätietoa säätiön toiminnasta, kuten säännöistä ja hallituksesta, voit lukea säätiö-sivultamme.

Miten toiminta rahoitetaan?

Euroopan kulttuuripääkaupunkitoiminta rahoitetaan useista eri lähteistä, jotka vaihtelevat toteutusmaan ja -kaupungin mukaan. Myös kaupunkikohtaisissa budjeteissa on eroja.

Oulu2026:n kokonaisrahoitus on 50 miljoonaa euroa. Se jakaantuu valmistelu- ja toteutusvuosille ja muodostuu seuraavista lähteistä:

Lipputulot ja muut tapahtumatulot: Kulttuuripääkaupunkivuoden aikana järjestettävät tapahtumat, näyttelyt ja festivaalit voivat tuottaa lipputuloja, myyntiä ja muita tuloja, jotka osaltaan kattavat toiminnan kustannuksia.

Oulun kaupunki: Oulun kaupunki on varannut 20 miljoonaa euroa toiminnan rahoittamiseen. Varaus jakautuu vuosien 2021-2027 ajalle.

Kansallinen tuki: Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt (Valtioneuvoston periaatepäätös 27.2.2022) 20 miljoonan euron rahoituksen Euroopan kulttuuripääkaupungin toimintaan. 

Euroopan unionin rahoitus: EU myöntää kulttuuripääkaupungeille ”Melina Mercouri” -palkinnon, joka myönnetään sillä ehdolla, että ennalta sovitut sitoumukset ja tavoitteet on täytetty. Palkinto on suuruudeltaan 1,5 miljoonaa euroa.

Yksityinen sektori: Yritykset, sponsorit ja muut yksityiset toimijat voivat tarjota taloudellista tukea, palveluita tai materiaaleja vastineeksi näkyvyydestä ja yhteistyömahdollisuuksista. Yksityinen rahoitus voi tulla esimerkiksi sponsorointisopimusten, kumppanuuksien tai lahjoitusten muodossa.

Mikä on Oulu2026-kulttuuriohjelma?

Euroopan kulttuuripääkaupunkien ohjelmaa kutsutaan yleisesti kulttuuriohjelmaksi. Oulu2026-kulttuuriohjelmaa laajalla 40 kunnan alueella tekevät sadat toimijat Oulusta, Suomesta ja Euroopasta. Ohjelma muodostuu Oulun hakuvaiheesta saakka mukana olleista suunnitelmista ja kaikille avoimien ohjelmahakujen kautta mukaan tulleista tapahtumista ja muusta ohjelmasta. Laajan kumppaniverkoston osallistuminen kulttuuriohjelman valmisteluun ja toteutukseen varmistaa uuden osaamisen juurtumisen Oulu2026-alueelle niin, että prosessin aikana syntyneet hyvät toimintamallit jatkuvat vuoden 2026 jälkeen.

Kulttuuriohjelmaa voi olla esimerkiksi näyttelyt, tapahtumat, urheilukisat, katujuhlat tai taidepolku. Kulttuuriohjelmaan voi tutustua Oulu2026-verkkosivuilla. Vuonna 2026 kävijöitä palvelee tapahtumakalenteri ja reittien karttapalvelu. Osa kulttuuriohjelmasta toteutetaan eri puolilla Eurooppaa paikallisten yhteistyökumppanien kanssa, mutta suurin osa tapahtuu Oulu2026-alueella. Osa kulttuuriohjelmasta on koettavissa osittain tai kokonaan digitaalisesti tietokoneella tai puhelimella.

Oulu2026-kulttuuriohjelman arvot

Innostava: Kulttuuriohjelmamme on inspiroivaa ja ainutlaatuista. Kulttuuria viedään myös uusille areenoille ja yleisöille ainutkertaisissa paikoissa luotavilla elämyksillä. Osallistujat ovat kokijoita, mutta myös tekijöitä. Teemme yhdessä kulttuuri-ilmastonmuutoksen.

Kestävä: Sitoudumme ekologisesti, sosiaalisesti, kulttuurisesti ja taloudellisesti kestävän kulttuuriohjelman rakentamiseen. Tuemme vastuullista kulttuurituotantoa ja kehitämme toimintaamme YK:n kestävän kehityksen globaalin toimintaohjelman mukaisesti.

Eurooppalainen: Euroopan kulttuuripääkaupunkien tarkoituksena on korostaa Euroopan kulttuurien rikkautta ja monimuotoisuutta sekä lisätä Euroopan kansalaisten yhteenkuuluvuuden tunnetta. Euroopan Unionin yksi päätavoite on edistää rauhaa, ja vaikeiden kriisien aikoina nämä tavoitteet ovat entistä merkityksellisempiä.

Kuka tästä hyötyy?

Kaikki hyötyvät kulttuuripääkaupunkivuodesta! Tärkeintä on kulttuuri-ilmastonmuutos, joka toivottavasti näkyy jokaisessa meissä omassa toiminnassamme. Kulttuuri-ilmastonmuutos tarkoittaa halua yhdistää ihmisiä. Halua tuoda elämään hauskanpitoa ja iloa, mutta myös laajentaa tapojamme ajatella, ymmärtää ja kuunnella toisiamme. Osallistumien luo hyvää oloa ja hyvinvointia – tätä toivomme jokaiselle.

Alueelle saapuva matkailijavirta ja piristynyt kaupunkielämä tuo hyötyä eri toimijoille, kuten hotelleille, ravintoloille ja matkailualan toimijoille. Jokainen voi liputtaa niin paljon kuin haluaa Euroopan kulttuuripääkaupungin puolesta!

Mitä kulttuuri-ilmastonmuutos tarkoittaa?

Kulttuuri-ilmastonmuutos on Oulu2026:n pääteema.

Vuonna 2026 Eurooppa innostuu reunoistaan, kun Oulu nimetään Euroopan kulttuuripääkaupungiksi. Oulu on ja tulee aina olemaan teknologiakaupunki. Tulevaisuudessa haluamme olla myös rohkea kulttuurikaupunki, koska uskomme, että kulttuurilla on merkittävä rooli toivon ja menestyksen luomisessa.

Oulu2026 tavoitteena on kulttuuri-ilmastonmuutos. Kulttuuri-ilmastonmuutos merkitsee pysyvästi rikkaampaa kulttuurielämää. Vuonna 2026 kutsumme kokemaan maailmanluokan kulttuurielämyksiä, läheltä ja kaukaa. Kulttuuri-ilmastonmuutos tarkoittaa halua yhdistää ihmisiä. Halua tuoda elämään hauskanpitoa ja iloa, mutta myös laajentaa tapojamme ajatella, ymmärtää ja kuunnella toisiamme. Kulttuuri-ilmastonmuutos ruokkii luovuutta ja uuden kehittämistä. Niitä kipinöitä, joista syntyy tulevaisuutta muuttavia ideoita.

Miksi myös Kajaani, Ii, Raahe, Tornio, Kempele…?

…ja yhteensä 34 kuntaa lisää Oulun rinnalla!

Euroopan kulttuuripääkaupunkien ohjelmaa toteutetaan tyypillisesti laajemmilla alueilla kuin yhdessä kaupungissa, näin myös vuonna 2026: Toimintaa on yhteensä 40 kunnassa pohjoisessa Suomessa! Osa kunnista tekee ohjelmaa myös yhdessä.

Kutsumme koko Oulu2026-alueen mukaan luomaan elämystä, jossa sekä paikalliset ihmiset ja toimijat että kotimaiset ja kansainväliset vieraat voivat ottaa osaa johonkin suurempaan. Matkailijoille tarjoamme ylpeänä Suomen pienoiskoossa. Kulttuuri-ilmastonmuutos alkaa pohjoisesta!

Oulu2026-ohjelma

Miksi jo olemassa olevat tapahtumat ovat osa Oulu2026-ohjelmaa?

Euroopan kulttuuripääkaupungin titteli kuuluu kaikille. Se ei ole kenenkään omistuksessa. Tämän takia myös olemassa olevat tapahtuvat voivat hakeutua osaksi Euroopan kulttuuripääkaupungin ohjelmaa.

Kuka tapahtumia ja ohjelmaa tekee?

Tapahtumat ja muu Oulu2026-kulttuuriohjelma on pääasiassa suomalaisten ja kansainvälisten toimijoiden ideoimaa ja toteuttamaa. Oulun kulttuurisäätiö ei siis yksin toteuta kulttuuriohjelmaa, vaan pääasiassa sen tekee eri alojen ammattilaiset. Oulun kulttuurisäätiöllä on noin 15 omaa tuotantoa. Säätiö on ohjelmahakujen kautta myöntänyt osarahoituksia ohjelman toteutukseen. Toimijat hakevat myös muita rahoituksia.

Laaja-alaiseen ohjelmaan kuuluu

  • Noin 50 kulttuuripääkaupunkivuoden hakuvaiheesta saakka mukana ollutta projektia
  • Syksyn 2022 ohjelmahausta valitut 62 projektia
  • vuosina 2024–2025 ohjelmahausta valittavat projektit (tulossa)

Laajan kumppaniverkoston osallistuminen kulttuuriohjelman valmisteluun ja toteutukseen varmistaa uuden osaamisen juurtumisen Oulu2026-alueelle niin, että prosessin aikana syntyneet hyvät toimintamallit jatkuvat vuoden 2026 jälkeen. Koko Oulu2026-kulttuuriohjelma julkaistaan vuoden 2025 aikana.

Missä kaikkialla on tapahtumia ja toimintaa?

Kulttuuri leviää laajasti eri paikkoihin ja voi yllättää erikoisessakin miljöössä. Ohjelmaa tulee olemaan niin teattereissa, kirjastoissa kuin ostareillakin, mutta myös luontopoluilla, kadun kulmassa ja peltomaisemassa.

Valtaosa ohjelmasta on kaikille avointa, mutta sitä tullaan toteuttamaan myös rajatun osallistujajoukon kanssa esimerkiksi päiväkodeilla, kouluilla ja palvelukodeissa. Osa tapahtumista on suunnattu tietyille kohderyhmille ja tapahtumapaikat ovat hyvin moninaisia ympäri Oulu2026-aluetta.

Milloin ohjelma julkistetaan?

Iso osa ohjelmasta on esitelty jo hakukirjassa, ja tapahtumia on jo toteutettukin. Iso kuva alkaa kunnolla hahmottua 15. tammikuuta 2025 ohjelmajulkistuksessa, ja toinen iso ohjelmajulkistus tulee olemaan syyskuun alussa 2025.

Mitä tapahtuu vuonna 2026?

Paljon! Vuonna 2026 Euroopan kulttuuripääkaupunkiohjelmaa on koettavissa joka päivä. Vuoden avaa avajaisfestarit tammikuun puolivälissä ja lopettaa sporttinen talviklassikko joulukuussa. Niiden väliin mahtuu paljon erilaista koettavaa. Kulttuurin käsite on laaja, joten toivomme jokaiselle löytyvän jotain mielenkiintoista koettavaa. Iso osa tapahtumista ja teoksista tulevat ilahduttamaan myös kulttuuripääkaupunkivuoden jälkeen.

Tilaamalla Oulu2026-uutiskirjeen pysyt hyvin mukana tapahtumista!

Onko ohjelmassa ilmaistapahtumia?

Iso osa tapahtumista on pääsymaksuttomia, joihinkin tapahtumiin on sisäänpääsymaksu. Tapahtumia järjestää moni eri toimija, ja jokainen päättää lippukäytännöt tapahtumansa osalta. Tiedot pääsylipuista tulevat aina löytymään tapahtumakalenterista (julkaistaan syksyllä -25).

Mistä löydän tiedon tapahtumista?

Oulu2026-verkkosivut ovat tärkein tiedon lähde. Syksyllä 2025 julkaistava tapahtumakalenteri antaa tiedot tapahtumista ja teoksista. Verkkosivujen kautta saa tietoa myös mm. alueen tapahtumista ja upeista luontoreiteistä.

Verkkosivujen lisäksi tietoa jaetaan aktiivisesti sosiaalisessa mediassa @oulu2026Official ja muun muassa jokaiseen kotitalouteen jaettavassa lehdessä. Kannattaa ehdottomasti tilata Oulu2026-uutiskirje, johon kokoamme ajankohtaiset kuulumiset noin kerran kuussa.

Pääsenkö tekemään ohjelmaa?

Kulttuuriohjelmaan pääsee mukaan useilla eri tavoilla! Me olemme kulttuuria -ohjelmahaun kautta voi tarjota omaa tapahtumaa osaksi kulttuuriohjelmaa. Haku on auki elokuun -25 loppuun.

Vapaaehtoiset ovat merkittävässä roolissa kulttuuripääkaupunkien toiminnassa, ja myös Oulu2026 hakee vapaaehtoisia erilaisiin tehtäviin.