fbpx

Kaupunkitaiteesta

iloa arkeen

Oulu2026-seinämaalaukset

Mikä kaupunginosa saa seuraavan Oulu2026-seinämaalauksen?

Julkiseen taiteeseen keskittyvä Upeart on mukana kulttuuriohjelmassamme Kaupunkitaiteesta iloa arkeen -projektilla, jossa toteutetaan seinämaalauksia Oulun alueelle. Kohteet valitaan vuosittain järjestettävillä, kaikille kaupunkilaisille avoimilla kaupunginosaäänestyksillä. Aiemmat teokset on toteutettu Tuiraan ja Rajakylään.

Yleisöäänestys vuoden 2024 seinämaalauksen kaupunginosasta on avoinna 8.–30. marraskuuta. Äänestyksiin osallistuvat pääsevät myös ehdottamaan Oulu2026-seinämaalauksen toteutuspaikkaa sekä kertomaan kyseiseen asuinalueeseen liittyviä muistoja ja tarinoita, joita taiteilija voi myöhemmin käyttää teossuunnittelun pohjana. Taiteilijahaku aukeaa ensi vuoden alussa.

Euroopan kulttuuripääkaupunkivuonna 2026 seinämaalaus tullaan tekemään Oulun keskustan alueelle. Kaikkien teosten ympärille syntyy silloin myös erilaisia aktiviteetteja, kuten taidekierroksia ja kilpailuja. Teokset siirtyvät valmistumisensa jälkeen Oulun taidemuseon kokoelmiin.

Valmiit teokset

Seinämaalaus kerrostalon päätyseinässä Oulun Tuirassa.

Ilana Pichon: Ovensuussa (2023)

Vuoden 2023 äänestyksessä voiton vei Tuira, ja taiteilijaksi valittiin kanadalainen Ilana PichonOvensuussa-niminen Oulu2026-seinämaalaus valmistui syyskuussa osoitteeseen Valtatie 54. Teos syntyi taiteilijan ja asukkaiden vuorovaikutuksessa. Ilana Pichonin mukaan teoksessa hehkuu lämmin vastaanotto, jonka hän kohtasi Tuirassa työskennellessään. Raikkaat värit ja abstraktit muodot hän poimi Tuiran katukuvasta eri näkövinkkeleistä.

Lue lisää teoksesta.

Rajakylän muraali

Eloise Gillow: Käännekohta (2022)

Rajakylä voitti äänestyksen vuonna 2022 ja seinämaalauksen tekijäksi valittiin Eloise Gillow. Valinnassa painotettiin Gillow’n oivaltavaa yhteiskunnallista kommentointia ja kykyä luoda yhteys taiteen ja yhteisöjen välille. Eloise Gillow tapasi paikallisia asukkaita muraalin ideoinnin merkeissä Rajakylän kirjastossa ja Talvikkipuiston asukastuvalla. Näitä kohtaamisia sekä oululaisilta aiemmin kerättyjä kertomuksia kaupunginosaan liittyen Gillow hyödynsi teoksensa suunnittelussa.

Lue lisää teoksesta.