fbpx

Kiertomatka Euroopassa: Plovdiv 2019

16.4.2021 | Kiertomatka Eurooppaan, KIRJOITUKSET

 

Plovdiv oli Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2019 yhdessä italialaisen Materan kanssa. Plovdivissa on noin 347 000 asukasta, mikä tekee siitä Bulgarian toiseksi suurimman kaupungin. Lisäksi kaupunki on Etelä-Bulgarian kulttuurillinen ja liiketoiminnallinen keskus. Plovdiv on noin 8000 vuotta vanha ja se on yksi maailman vanhimmista edelleen asutetuista kaupungeista. Kaupunki oli alun perin traakialaisten asuttama, mutta myöhemmin sitä asuttivat persialaiset, kreikkalaiset, keltit, roomalaiset, gootit, bolgaarit, slaavit ja turkkilaiset. Vaiherikkaan historiansa vuoksi Plovdivilla on erittäin monipuolinen kulttuuriperintö ja monikulttuurinen väestö. Plovdivin sijainti Balkanin pisimmän joen, Maritsan, rannoilla sekä Rodópivuoriston juurella on tehnyt siitä houkuttelevan turistikeskuksen. Teollisuus, kaupankäynti, kuljetusala, tietoliikenneala ja turismi ovat olleet pitkään tärkeitä aloja kaupungin taloudelle. Financial Times-lehti sijoitti Plovdivin hiljattain Euroopan kolmen parhaan kaupungin joukkoon kategoriassa “Ulkomaalainen suoran sijoituksen strategia” otsikon “Tulevaisuuden Euroopan kaupungit 2018/2019” alla. Kaupungin kuusi yliopistoa ja yli 70 koulua takaavat elinvoimaisen ja nuorekkaan tunnelman. Vaikka Plovdiv on viime aikoina kasvattanut mainettaan taloudellisen kehityksensä ansiosta, kaupunki tunnetaan bulgarialaisten keskuudessa Ayliakin kaupunkina. Ayliak on turkkilainen sana, joka tarkoittaa rentoa, asioihin sekaantumatonta elämänasennetta.

Plovdivissa on yli 200 arkeologista kohdetta, joista merkittävin on muinainen teatteri, joka on rakennettu ensimmäisellä vuosisadalla (jaa.) ja joka on yksi maailma parhaiten säilyneistä muinaisista teattereista. Teatterilla on 5000 katsojan kapasiteetti ja sitä käytetään edelleen esityksiin, konsertteihin sekä festivaaleihin. Toinen Plovdivin maineikas muinaiskohde on roomalainen stadioni, joka on rakennettu toisella vuosisadalla (jaa.) ja joka sijaitsee kaupungin pääkadun alapuolella. Plovdivissa on lisäksi runsaasti museoita, gallerioita, teattereita, oopperatalo sekä ainutlaatuinen, turkkilaisen imperiumin aikaisen kylpylän tiloihin sijoitettu nykytaiteen keskus. Kaupungin moninaisten uskonnollisten yhteisöjen takia Plovdivissa voi myös ihastella useita kirkkoja, moskeijoita ja synagogia, joiden arkkitehtuuri ja ikonografia edustavat tyypillistä paikallista tyyliä. Plovdivin merkittäviin jatkuviin kulttuurillisiin tapahtumiin lukeutuvat muun muassa kesäisin muinaisella teatterilla järjestettävä Opera Open-festivaali, syyskuussa järjestettävä yöfestivaali, joka toteutetaan museoissa, gallerioissa ja yökerhoissa, sekä One Dance Week, joka on nykytanssille omistettu tapahtuma. Näiden lisäksi monet turistit osallistuvat Kapana Fest-tapahtumaan, joka järjestetään vanhalla asuinalueella, joka on elvytetty luovien alojen alueeksi.

Tittelivuonna Plovdivissa järjestettiin 513 kulttuurista sisältöä sisältävää julkista tapahtumaa, minkä lisäksi 54 kulttuuripääkaupunkihankkeeseen liittyvää tapahtumaa järjestettiin muissa kaupungeissa ja ulkomailla. Plovdivin kulttuuriohjelma oli helposti lähestyttävä siinä mielessä, että 61% tapahtumista olivat osallistujille ilmaisia. Näin ollen ei tarvinne ihmetellä, että lopullisen seurantaraportin mukaan suhteellisen usein Plovdivissa kulttuurisiin tapahtumiin osallistuvien paikallisten osuus kasvoi vuoden 2017 27%:sta 44%:iin vuonna 2019. Kyselytutkimuksen tulokset osoittavat myös, että 60% paikallisista osallistui vähintään yhteen kulttuuritapahtumaan tittelivuonna. Hanke sisälsi myös useita projekteja, jotka kohdistettiin tiettyihin vähemmistöryhmiin, kuten romaneihin, köyhien kaupunginosien nuoriin sekä pienemmistä laitakaupungin kylistä kotoisin oleviin vanhuksiin, minkä ansiosta näiden ryhmien yksilöiden osuus kulttuuritapahtumissa kasvoi.

Kaiken kaikkiaan yli puolitoistamiljoonaa ihmistä osallistui kulttuuripääkaupunkiohjelman tapahtumiin Plovdivissa ja laajemmalla toteutusalueella vuonna 2019. 80% osallistujista oli kansallisia vierailijoita, noin 11% paikallisväestöä ja loput 9% kansainvälisiä turisteja. Tilastot osoittavat, että ohjelmalla oli selkeä vaikutus turismin kasvuun Plovdivissa. Seurantatutkimuksen tilastot osoittavat, että Plovdivissa vierailleiden bulgarialaisten osuus kasvoi vuoden 2015 28%:sta 39%:iin vuonna 2019. Lisäksi vierailijoiden osuus, jotka mainitsivat kulttuuritapahtumat pääsyyksi matkalleen, kasvoi samalla aikajanalla 11%:sta 39%:iin. Kansainvälisten vierailijoiden määrä kasvoi vuodesta 2015 vuoteen 2019 27% ja tittelivuonna Plovdivissa kävi 121 478 ulkomaalaista turistia.

 

Lähteet

Jaa sivu eteenpäin

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles