fbpx

Oulu2026 -kulttuuripersoona: Jenni Kinnunen

11.8.2021 | KULTTUURIPERSOONAT, UUTISET

 

Viikon kulttuuripersoonamme on Jenni Kinnunen, Pohjoisen oopperakomppanian perustaja ja taiteellinen johtaja. Pohjoinen oopperakomppania on ainoa monitaiteellisesti suuntautunut oopperateatteritoimija Pohjois-Suomen alueella. Komppania tekee erilaisia kokeiluja ja etsimme uusia näkökulmia esittävään taiteeseen. Usein taustalla on häiritsevä, kysymyksiä herättävä ajatus, joka toteutuu kokonaistaideteoksen periaattein.

 

Pohjoinen oopperakomppania toimii monipuolisesti erilaisissa tiloissa ja ympäristöissä, ja viimeisin heidän teoksistaan on vesivoiman kulttuuriperintöä tutkiva viisiosainen Jokijuhla. Toivoniemen itäkärkeen valmistuneen Jokijuhla-teoksen osa on koettavissa Taiteiden Yöhön eli 12.8. saakka.

 

 

 

 

 

 

 

Oulu, yhdessä 32:n muun pohjoisen kunnan kanssa, on vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupunki! Miltä nyt tuntuu, Jenni? 

 

Aina on kiva voittaa! Juhlavuodet ovat valtavia voimanponnistuksia, joiden eteen tehdään töitä pitkään ja laajalla rintamalla. Oulun seudulla on valtavasti mielenkiintoisia, monipuolisia ja omaleimaisia taiteentekijöitä ja kulttuuuritoimijoita. On syytäkin nostaa tämä osaaminen esiin.

 

 

Mitä kantava teemamme, kulttuuri-ilmastonmuutos, merkitsee sinulle?

 

Sana on hieno ja vaikea. Se sisältää monta laajaa käsitettä, joiden määritteleminen ei ole mitenkään yksinkertaista. Toivomme tietenkin, että kulttuuri-ilmastonmuutos tuo positiivisia asioita: kulttuuria ja taidetta helposti lähestyttävästi ja monipuolisesti kaikkien saataville. Ummehtuneet toimintamallit, turha hierarkia ja taiteen elitistinen leima eivät kuulu teemaan.

 

 

Miten uskot kulttuuripääkaupunkitittelin vaikuttavan pohjoiseen Suomeen? 

 

Toivon, että kulttuuripääkaupunkihanke edesauttaa taiteellista toimintaa ja ammattimaista työskentelyä myös pienempien tekijöiden joukossa. Taiteen itseisarvo ja ihmisyyden kunnioittaminen ovat meille komppaniassa tärkeitä, ja pyrimme omalla, joustavalla toiminnallamme vaikuttamaan esimerkiksi tasa-arvon lisääntymiseen.

 

 

Euroopan kulttuuripääkaupunki -toiminnassa korostuu vastavuoroisuus muun Euroopan kanssa. Mitä voimme oppia toisiltamme? 

 

Kysymyksestä tulee mieleen entisaikojen missikisat, joten vastaan tyyliin sopivasti ”peace, love and understanding”. Ihmissuhteissa joskus onnistutaan ja joskus epäonnistutaan, kuten tiedämme. Jos suhteessa on luottamusta ja turvaa, on mahdollisuus oppia itsestä, toisesta ja maailmasta, koska olemme täällä suhteessa toisiin. Yritän huolehtia, että luottamus on läsnä kaikissa kohtaamisissa, jolloin vastavuoroisuus voi toteutua.

 

 

Miltä Oulussa näyttää ja tuntuu vuonna 2026?

 

Keskitymme komppaniassa siihen, että jokainen produktio on juhlavuoden produktio, sillä on valtavan hienoa olla taiteilija Pohjois-Suomessa juuri nyt. Toivottavasti kulttuuripääkaupunkivuosi onnistuu taloudellisesti riittävän hyvin, jotta sillä on vaikutusta sekä taiteen ja kulttuurin rahoitukseen että alan yleiseen arvostukseen. Enemmän tekoja ja teoksia kuin tienvarsimainoksia!

 

Kuva: Tuomo Kangasmaa

Jaa sivu eteenpäin

Dela på sociala medier

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles

Fler nyheter