fbpx

Kelluvalla lavalla kohti kulttuuri-ilmastonmuutosta

5.3.2021 | KIRJOITUKSET, UUTISET

Juontaja Simo Kekäläinen ja tuomari Erika Benke, julistivat Cultural Climate Change Pitching -kilpailun voittajan.

Juontaja Simo Kekäläinen ja tuomari Erika Benke, julistivat Cultural Climate Change Pitching -kilpailun voittajan.

Leppoisan lämmin maaliskuun aurinko virittelee viimeisiä säteitään tyhjille käytäville. On hiljaista.

Oulun ammattikorkeakoulun kulttuuripäädyn käytävillä ei juuri opiskelijoita näy – vallitseva maailmantilanne selittänee, miksi. Kun hetken höristelee korviaan, voi kuitenkin jostain kuulla hiljaisuuden rikkovaa, kevyttä sanahölinää.

Kun ääntä seuraa, päätyy televisiostudiolle. Ja kas kummaa, täällähän on kuin onkin ihmisiä!

On torstai 4.3. 2021, kellotaulu näyttää noin puolta viittä, ja jotain jännittävää on tapahtumaisillaan: Oulu2026- ja Oulun ammattikorkeakoulun CULTA-hankkeiden järjestämän Cultural Climate Change Pitching -tapahtuman finaali on juuri starttaamassa.

Innovatiivisinta kulttuuri-ideaa metsästämässä

Cultural Climate Change -pitching on kansainvälinen pitchauskilpailu jossa etsitään innovatiivisia ideoita siitä, miten Oulun kulttuuripääkaupunkihankkeen teemaa, kulttuuri-ilmastonmuutosta, voitaisiin edistää.

”Lyhyesti sanottuna tarkoitus on etsiä ratkaisuja siihen, miten me voimme hyödyntää kulttuuria asioiden uudelleen yhdistämisessä”, kuvailee Oulu2026-hankkeen kansainvälinen tuottaja ja yksi tapahtuman luotsaajista, Erika Riekki.

Ja ehdotuksia onkin tullut, kertoo Riekki – kisan ensimmäisessä vaiheessa mukana oli vielä 32 pitchausideaa, joista toiselle kierrokselle selvisi 16, käsillä olevaan finaaliin enää 8.

Mutta nyt on keskeytettävä haastattelu ja tuottaja-Riekin jo riennettävä kahvintuoksuisesta taukohuoneesta, jonne olemme vetäytyneet hetkeksi. Youtube-sovelluksen kautta striimattava finaalilähetys alkaa viiden minuutin kuluttua.

Tapahtuman takana CULTA ja Oulu2026

Tummanpuhuvan televisiostudion keskelle on kohdistettu kirkkaat valot.

Yhdellä valokeilaan asetetuista nojatuoleista istuskelee tapahtuman juontaja Simo Kekäläinen sininen puvuntakki ojoon napitettuna. Juuri tiukentuneiden koronarajoitusten vuoksi studion kameraryhmä on karsittu minimiin, eikä yhtään ylimääräistä toimijaa oleskele samassa tilassa.

Koska pitching-tapahtuman taustalla on Oulu2026- ja Oulun ammattikorkeakoulun CULTA-hankkeiden yhteistyö, on kyseessä samalla myös mainio oppimismahdollisuus ammattikorkeakoulun opiskelijoille: kameroiden ja ohjaamon ruoreissa on tänään hanke-edustajien lisäksi myös medianomi-opiskelijoita.

Mutta mikä tarkalleen ottaen on CULTA-hanke, ja miten se päätyi toteuttamaan pitchingiä yhdessä Oulu2026-ryhmän kanssa? Näihin kysymyksiin meille vastaa CULTA:n projektipäällikkö ja Oulun ammattikorkeakoulun lehtori, Katriina Klemola:

”CULTA-hankkeessa pyritään kehittämään kulttuuri- ja luovien alojen toimijoiden yrittäjyys- ja liiketoimintaosaamista sekä lisäämään kulttuurialan toimijoiden yhteyksiä Suomen ja Venäjän välillä.”

Idea pitching-tapahtumaan ja yhteistyöhön Oulu2026-hankkeen kanssa lähti puolestaan aikanaan Polar Bear Pitching-tapahtuman yhteydestä. Klemola kertoo, että kulttuurialalle haluttiin oma, vastaava tapahtuma.

”Ajateltiin, että tämä sopi hyvin meidän CULTA-hankkeen tavoitteisiin, ja siitä se sitten lähti. Otettiin kaupunkiin yhteyttä ja alettiin värkkäämään tällaista.”

Nyt Cultural Climate Change Pitching järjestetään jo toisena vuotena peräkkäin.

Musiikki, luonto ja hyvä idea – voittajan ainekset

Stream-lähetys on jo kaartamassa kohti loppuaan. Kotikatsomoihin on esitetty videoruutujen välityksellä kahdeksan mielikuvituksellista kilpailutyötä, ja onpa välissä kuultu kaunista laulantaakin Aino&Roni -duon esittämänä.

Finalisteja ruotiva tuomaristo, Pohjois-Pohjanmaan liiton hallintopäällikkö Arja Hankivaara, toimittaja Erika Benke ja BusinessOulun luovien alojen asiakkuuspäällikkö Petri Sirviö, kuvailevat kaikkien ideoiden olevan hyviä, joskin joidenkin ydinajatuksista oli vaikea saada heti kiinni.

Yksi on kuitenkin erottunut joukosta erityisen edukseen. Yksi voittaa ihan kohta 2026 euroa ideansa kehittämiseen. Jännitys tiivistyy.

Ja voittaja on…Team Kelluva Lava!

Kelluva Lava – The Floating Stage -idean taustalla on viisihenkinen, Miika Vähäkankaan, Saila Hernesniemen, Lea RathjeenMira Pirttisalon ja Tiina Antikaisen muodostama joukkue. Tiimi esittelee videossaan idean kelluvasta esiintymislautasta, joka purjehtisi Oulun merillä ensi kesästä alkaen.

Raadin mielestä voittajaidea on ihmisiä yhdistävä ja helposti toteutettava.

”Siinä on yhdistettynä hyvin musiikki, luonto ja uusi idea, jota voidaan lähteä vielä kehittämään eteenpäin”, kuvailee Hankivaara.

”Lisäksi tiimi osoitti pitchauksessaan selkeän tavan, jolla voi jo ensi kesänä alkaa nostattaa tunnelmaa kohti vuotta 2026, mutta koronaturvallisissa rajoissa”, lisää Sirviö.

Vaikka voittajajoukkue ei rajoitusten takia ole itse paikan päällä julkistusta juhlistamassa, on ilmasta aistittavissa yhteistä iloa ja tyytyväisyyttä voittajan puolesta.

Loppuun otetaan vielä yhteiset, kuusiääniset hurraukset studioporukan kanssa. Kameroiden valot sammuvat.

Pitching-tapahtuma on saanut arvoisensa voittajan.

 

Linkki koko Stream-tallenteeseen alla:

https://www.youtube.com/watch?v=WboF-4RVr1s

Katso voittajaidean pitching-video alta! (Video: Team Kelluva Lava)

 

Jaa sivu eteenpäin

Dela på sociala medier

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles

Fler nyheter