fbpx

Adoboa ja karjalanpiirakoita

21.3.2024 | KIRJOITUKSET, TIEDOTTEET, UUTISET

Pyhäjärvellä on aloitettu kaikille avoin kahvilatoiminta, joka kutsuu ei-suomenkielistä väestöä ja paikallisia löytämään uusia tuttavuuksia, hälventämään ennakkoluuloja ja juurtumaan paikkakunnalle.

Pyhäjärvellä, Pohjois-Pohjanmaan ja Oulu2026-alueen eteläisimmässä osassa, kahvitellaan kevätkaudella kansainvälisissä tunnelmissa. Kaupungin kulttuuripalvelut, kotoutumispalvelut ja evankelis-luterilainen seurakunta ovat käynnistäneet kaikille avoimen, matalan kynnyksen kahvilatoiminnan, jolla pyritään tavoittamaan paikkakunnan ei-suomenkielistä väestöä.

Kohtaamispaikalla kerran kuussa kokoontuvassa kahvilassa Pyhäjärvelle muuttaneet eri kulttuurien edustajat voivat esitellä kotimaataan ja kulttuurinsa erityispiirteitä. Tavoitteena on olohuonetoiminta, jossa syntyy uusia tuttavuuksia, hälvennetään ennakkoluuloja ja autetaan paikkakunnalle juurtumisessa.

Kulttuuripalvelujen näkökulmasta on arvokasta tunnistaa kuntalaisten tarpeita ja toiveita sekä vahvistaa heidän innokkuuttaan osallistua kulttuuritoimintaan. Muualta tulleilla on myös tietoja ja taitoja, joille on mahdollista tarjota foorumi kansainvälisen kahvilatoiminnan puitteissa.

Jutellessa suomen kielen taito vahvistuu. Kahvilassa on turistu jo suomalaisesta ja filippiiniläisestä elämänmenosta paikallisen ruuan – adobon ja karjalanpiirakoiden – kyydittämänä. On hämmästelty ananaskuituvaatteita ja ihasteltu kansantanssien osaamisen määrää. Kun kotiin on yhdeksän tuhatta kilometriä, videopuhelut ovat arjessa tärkeitä.

Kahvilan aikataulu on ajoitettu vuorotyötä tekevien osallistujien mukaan. Toimintamallia haetaan palvelemaan mahdollisimman laajaa osallistujajoukkoa ja jo parin kahvilakerran jälkeen on ollut ilo huomata, että toiminnalle on tarvetta.

Anzela ja Volodymyr Kunievin mielestä on mielenkiintoista tutustua eri kulttuureihin ja uusiin ihmisiin sekä oppia muiden maiden tapoja ja heidän kulttuuriinsa liittyviä asioita. He ovat iloisia, kun tulivat mukaan helmikuun kahvilaan ja aikovat käydä jatkossakin. Pyhäjärvelle on lyhyen ajan sisällä saapunut väestöä ainakin Filippiineiltä, Ukrainasta, Dubaista, Venäjältä, Kolumbiasta ja Etiopiasta.

Kansainvälinen kahvila on yksi Yhdenvertainen Oulu2026 –hankkeen piloteista.

Maaliskuun teemana on karjalainen kulttuuri. Huhtikuussa on luvassa osallisuustyöpaja kahvilan väelle ja päättäjille. Toukokuun tapaaminen on koko kaupungin yhteinen taidepolun avajaistapahtuma, jossa kuljetaan luontoreitillä ja nautitaan esityksistä. Taidepolkua tekemään on kutsuttu koko kaupunkiyhteisö Luontoreittejä taiteeseen -teeman hengessä. Taidetta polulle tehtäneen myös kansainvälisen kahvilan puitteissa.

Kuvassa kahvittelemassa Nadja Haatainen sylissään Mark. Anzela ja Volodymyr Kuniev kahvipöydän ääressä.

Kahvittelemassa Anzela ja Volodymyr Kuniev sekä Nadja Haatainen sylissään Mark.

 

 

EU-lippu. Hanke on Euroopan unionin osarahoittama.

Hanke on Euroopan unionin osarahoittama.

Jaa sivu eteenpäin

Dela på sociala medier

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles

Fler nyheter