Arctic Food Lab -yhteisö jatkaa kasvuaan ja mukaan on liittynyt Linnunradan tila Tyrnävältä. Tila on erikoistunut hampunviljelyyn ja alpakoiden kasvattamiseen. Arctic Food Labiin kuuluvia tuotteita ovat Kempeleessä käsityönä valmistettavat elintarvikkeet sekä tilan sesonkikahvilassa myytävät leivonnaiset, joissa käytetään öljyhamppua raaka-aineena. Yrittäjä Sanna Siira kertoo ideoivansa tuotteet itse.
Tilamyymälä Sateen Tupa on avoinna sovitusti ja tapahtumien yhteydessä ja sesonkikahvilat, Kesäkahvila ja Latukahvila palvelevat sesonkityyppisesti. Sateen Tupa Jouluinen kahvila on avoinna sunnuntaisin 27.11. ja 11.12. klo 12–1 – 4, sekä jouluviikolla keskiviikkona 21.22. ja torstaina 22.12 klo 14–18.
Siira kertoo Linnunradan tilan tarinan saaneen lähtökipinän hänen omista mielenkiintonsa kohteista. Hän kertoo hamppukasvin viljelyn olevan ympäristöystävällistä ja sen olevan tehokas hiilensitoja. Myös kaikki kasvin osat voidaan jalostaa eri teollisuuden alojen käyttöön.
–Molemmat, hamppukasvi ja alpakka eläimenä, ovat hyvin ekologisia ja kestävän kehityksen mukaisia kasvattaa ja tuottaa.
Alpakka toimii villantuottajana ja terapiaeläimenä ja on myös tehokas maisemanhoitaja. Eläinavusteinen toiminta alpakoiden kanssa tuo iloa ja elämyksiä ihmisille. Siira kertoo molempien kasvatettavien tukevan ihmisten terveyttä ja hyvinvointia luonnollisella tavalla.
–Rakkaus luontoon ja eläimiin ovat isona osana toimintaa. Silloin kun intohimoisesti on kiinnostunut aiheesta, tulee tarinasta aito ja mielenkiintoinen. Kummankaan kasvattamiseen ei ole ollut tarjolla kauheasti spesifiä koulutusta, muuta kuin yleisellä tasolla viljely, tuotteistaminen, palvelumuotoilu ja eläinten hoito. Yrittäjyys on opettanut itsessään.
Yrittäjällä on taustallaan teollisen muotoilijan koulutus, hän on taiteen maisteri Lapin yliopistosta ja hänellä on myös Maaseutuyrittäjän tutkinto. Siira kertoo, että hän on välillä taistellut tuulimyllyjä vastaan, mutta oma into on säilynyt.
–Esimerkiksi ennakkoluulot hampputuotteista ovat nostaneet esille oikean tiedon levittämisen tärkeyden. Koen tehneeni tässä asiassa myös pioneerityötä Suomessa. Myös alpakka on Suomessa suhteellisen uusi eläin ja kasvattajana minulla on tehtävä ja vastuu opastaa myös muita alpakan lajityypillisen käyttäytymisen ymmärtämiseen.
Pellolta pöytään
Arctic Food Lab -leimat saaneita tuotteita ovat kylmäpuristettu hampunsiemenöljy, kokonaiset hampunsiemenet, hamppurouhe ja hamppuomppugranola. Sesonkikahvilassa tarjotaan öljyhamppua sisältäviä leivonnaisia, kuten hamppusämpylöitä, hampunsiemennäkkäriä, valkosipulihamppuöljylisuketta. Hampulla on pitkä kasvukausi, ja se osaa käyttää kasvussaan hyödyksi pohjoisen yöttömän yön valoa. Linnunradan tila on käsityöläistyyppinen perheyritys, ja he puristavat öljyn menekin mukaan, jolloin se on aina tuoretta ja laatu pysyy korkeana.
–Laatu ja maku tekevät tuotteista ainutlaatuisia. Olemme saaneet hyvää palautetta esimerkiksi hamppuöljyn mausta, joka on mieto ja pähkinäisen pehmeä. Öljyhamppu (finola) on kasvatettu täällä pohjoisessa, arktisen auringon alla ja se tuo oman makunsa elintarvikkeisiin.
Yritys viljenee öljyhampun Tyrnävällä ja tuotteet valmistetaan Kempeleessä käsityönä. Siira kertoo tuotteistamisen, graafisen ohjeistuksen, markkinoinnin, mainonnan ja myynnin sekä toimitusten olevan yrityksen omissa käsissä.
–Eli meillä on hallussa koko ketju pellolta pöytään. Joitain paikallisia yhteistyökumppaneita on, jotka käyttävät meidän hamppuelintarvikkeitamme raaka-aineena heidän tuotteidensa valmistuksessa. Me myös käytämme mahdollisuuksien mukaan kotimaisia ja lähellä tuotettuja raaka-aineita muun muassa kahvilan tarjoiluissa.
Tuotteet kuvastavat paikallisuutta kaikin tavoin. Raaka-aineet ja jalostus ovat paikallisia. Pakkaustarvikkeet, etiketit ja muut oheistuotteet yritys pyrkii hankkimaan paikallisilta yrityksiltä. He myös investoivat muutama vuosi sitten tilalleen kahvila-tilamyymälä rakennuksen, jossa myös elintarviketuotantotilat ovat.
–Rakennus on suomalaista puuta ja paikallisen yrityksen rakentama. Otamme paikallisuuden ja kotimaisuuden huomioon kaikessa toiminnassamme.
Aidosti paikallinen
Vaikka joidenkin tuotteiden valmistuksessa kotimaisten raaka-aineiden tai palveluiden käyttäminen voi nostaa tuotantokustannuksia, Siiralle on tärkeämpää linjaus, että laatu on parasta ja paikallisten kotimaisten yritysten työllistäminen.
–Lähiruoka on puhdasta ja aitoa. Toisin sanoen tiedetään missä, ketkä ja miten tuotteet on valmistettu ja tuotettu. Ketju on silloin läpinäkyvä kaikille ja Suomen omavaraisuus on lisäksi tärkeä näkökulma.
Arctic Food Lab -leiman käyttämisen ja tuotteissa näkymisen Siira toivoo tuovan asiakkaille suoraan tiedon tuotteiden aitoudesta ja paikallisesta valmistustavasta. Leima tukee paikallista ja kotimaista työtä ja tuotantoa. Leiman he toivovat olevan niin merkittävä, että asiakas valitsee vaihtoehdoista juuri sen, missä leima on.
–Toivon leiman ilmentävän sitä, että tuote tai palvelu on syntynyt ainutlaatuisessa arktisessa ympäristössä, jossa elämme. Se on muistutus myös arvostuksesta luontoa kohtaan, että tuotanto on harkittua ja vastuullista tuotteet elinkaaren jokaisessa kohdassa.
Paikallisen ruokakulttuurin Siira toivoo kehittyvän siten, että paikallisia raaka-aineita tulisi vieläkin enemmän yritysten ja kuntien käyttöön esimerkiksi kouluihin, päiväkoteihin ja työpaikkaruokaloihin.
–Toivon, että tukisimme tulevaisuudessa enemmän suomalaista työtä ja, että kerättäviä luonnonyrttejä hyödynnettäisiin ja jalostettaisiin laajemmin.
Linnunradan tilan tuotteita on tilapuodin lisäksi myynnissä Reko lähiruokaryhmissä ja Pohjolan Lähiruoka verkkokaupassa sekä jälleenmyyjiä löytyy aina Raahesta Kelloon saakka.
Arctic Food Lab tarjoaa pohjoisia makuja ja elämyksiä. Kyseessä on pohjoisen ruoan oma tuotemerkki, joka tuo esiin alueella kasvaneita ja valmistettuja tuotteita sekä raaka-aineita. Arctic Food Lab -ohjelma näyttää mitä pohjoinen ruokakulttuuri on ja mitä kaikkea puhtaan arktisen alueen raaka-aineista voidaan jalostaa korkeatasoisella, paikallisella osaamisella. Tuotemerkkiin voi törmätä tuotepakkauksissa, ravintoloissa ja kaupoissa. Tuotemerkin avulla kansainväliset matkailijat ja vieraat tunnistavat lähellä tuotetun ruoan ja pääsevät tutustumaan alueen ruokakulttuuriin. Arctic Food Lab on osa Euroopan kulttuuripääkaupungin, Oulu2026, kulttuuriohjelmaa.
Kiinnostuitko? Ota yhteyttä:
arcticfoodlab@oulu2026.eu
Verkostoasioissa:
Niina Keränen
Projektipäällikkö
niina.m.keranen@oulu2026.eu
+358 400 163 987