fbpx

Vesi, minun rakkaani on taideteos, jossa jokainen pieni osa on tärkeä

31.10.2023 | UUTISET, Valon kuukausi

Lähikuva taideteoksessa käytetystä paperista.

Lähikuva taideteoksessa käytetystä paperista.

Vesi, minun rakkaani on yhteisöllinen taideteos, jossa pienet osat luovat yhdessä suuren kokonaisuuden. Kuvataiteilija ja Oulu-opiston taide- ja taitoaineiden vastuuopettaja Pia Leppänen sekä valotaiteilija Indrek Virronen tuovat teoksen eloon yhdessä oululaisten koulujen kanssa ja kokonaisuus nähdään Lumo-valofestivaalin aikana Valveella. Tämänvuotinen teos on Leppäselle jo viides Lumo-valofestivaalille luotu yhteisötaideteos. Vesi, minun rakkaani on saanut inspiraationsa Leppäsen suhteesta veteen.

“Olen pohtinut paljon veden ja erityisesti puhtaan veden merkitystä. Maailmalla on paljon paikkoja, missä ei ole vettä ja olen miettinyt sitä, että voimmeko aina tuudittautua siihen, että meillä sitä olisi. Mietin vettä ja sen merkitystä monista eri näkökulmista. Vesi on niin rakas ja tärkeä meille kaikille.”

Taide syntyy yhdessä

Oulussa teosta työstetään työpajoissa, joissa Leppänen opettaa oululaisten koulujen oppilaille japanilaista momigami-tekniikkaa, jolla muokataan paperia. Papereille oppilaat maalaavat omia veden tilkkujaan vesiväreillä. Näistä paperitilkuista kootaan koulukohtaisesti peittoja ja peitot taas yhdistetään yhdeksi isoksi “vedeksi”, joka tulee esille Valveen kahvioon Lumo-valofestivaalin aikana.

Työpajoja on pidetty myös Limingassa ja Torniossa. Nivalasta, Oulaisista ja Pyhäjärveltä osallistuttiin yhteiseen työpajaan. Näissä työpajoissa Leppänen ja Virronen ovat kouluttaneet kulttuurituottajia ja opettajia yhteisötaideteoksen tekemiseen, juuri tämän vuoden teoksen tekniikkaan ja ideaan sekä älyvalojen käyttöön. Vastaanotto pajoissa on ollut innokas, tekniikka on ollut helppo oppia. Monet eri ikäiset voivat osallistua teosten tekemiseen kunnissa, ja teokset valmistuvat kuntiin eri aikoina alkutalven aikana. Esimerkiksi Tornion teos kirjastolla ja Oulun teos Valveella ovat nähtävillä 10. marraskuuta alkaen, loppiaiseen saakka.

Leppänen kokee tärkeäksi sen, että hän on päässyt käymään kouluilla kertomassa taiteesta ja sen tekemisestä.

“Taiteesta pitäisi tulla jotenkin arkipäiväisempää ja tutumpaa lapsille ja nuorille. Työpajoissa he kysyvät ihan arkisiakin kysymyksiä taiteesta, kuten tuleeko taiteella toimeen, miten tullaan kuuluisaksi tai voiko taiteeseen laittaa kaikki maailman tunteet.”

Oulujoen koulun opettaja Jaakko Määttä kertoo, että oppilaat ovat suhtautuneet positiivisesti työpajoihin ja taiteen tekemiseen. Luominen on vaatinut oppilailta tarkkuutta ja rauhallisuutta, mutta Leppäsen läsnäolo ja neuvot ovat olleet mukavia ja tervetulleita.

“Tekeminen on ollut välillä aika sinistä, kun kaikkialla näkyy sinistä, sormissa ja naamassakin”, kuuluu eräs kommentti.

Osa jotain isompaa

Tällä hetkellä projektissa on Leppäsen mukaan “jännät paikat”. Kouluilla valmistetaan paperitilkkuja, eikä vielä ole tietoa, kuinka paljon niitä tulee tai minkälaisia ne tulevat olemaan. Leppänen luottaa kuitenkin siihen, että kouluilla tehdään hyvää työtä. Hän toivoo toki suurta osanottoa, mutta myös sitä, että projekti antaa mukana oleville nuorille ja lapsille jotakin.

“Tavoittelen sitä, että osallistujat oivaltavat jotakin ja saisivat hyvän mielen kokemuksia siitä, että he ovat tehneet jotain, joka on osa jotain isompaa. Lisäksi sitä, että projekti herättäisi positiivisia ajatuksia ja tärkeitä pohdintoja veden suhteen.”

Aikaisempien yhteisöllisten projektien myötä Leppänen on saanut osallistujilta palautetta juuri siitä, että on ollut hienoa nähdä oma teos osana jotakin suurta. Hänen mukaansa tämänkaltaisten taideteosten myötä konkretisoituu hyvin se ajatus, että pienikin panos on tärkeä.

“Opettajana minulle on tärkeää myös se, että lapset ja nuoret pääsevät tekemään käsillään. Näihin teoksiin otetaan aina mukaan kaikki osat, eikä koskaan ole sellaista ohjeistusta, etteikö olisi tilaa oppilaan omalle ilmaisulle.”

Osallistu Valon kuukauteen

Oulu2026-alueella sonnustaudutaan marraskuussa valojen ja värien loistoon erilaisten tapahtumien ja yhteisötaideteosten avulla. Valon kuukauteen voi osallistua valaisemalla vapaamuotoisesti vaikkapa kotia tai työpaikkaa sekä jakamalla valoaiheisia kuvia ja elämyksiä somessa. Arvomme joka viikko Oulu2026-tuotteita kuvia jakaneiden kesken. Lue lisää Valon kuukausi -sivulta!

 

Paperitilkkujen ompelua Vesi, minun rakkaani -taideteokseen.

Paperitilkkujen ompelua Vesi, minun rakkaani -taideteokseen.

Jaa sivu eteenpäin

Dela på sociala medier

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles

Fler nyheter