fbpx

Ođđa jahki, áibbas ođđa Dálvemánnu!

16.2.2024 | Rohkeasti Reunalla, UUTISET

Risku-raporta 1/2024 (teksti alempana suomeksi)

Čálli lea Aino Valovirta, Oulu2026-joavkku sámi kultuvrra buvttadeaddji.

Čohkkiimet gieskat sámekultuvrii laktaseaddji dáhpáhusaid ja eará sisdoaluid vuosttaš háve oktii seamma bajilčállaga vuollái. Dien álgojagi ollisvuođa gohčodeimmet Dálvemánnun, ja dasa gulle máŋggabealát dáhpáhusat, maid leimmet ovttas eará doaibmiiguin lágidan.

Dál vuosttaš Dálvemánnu lea meattá ja iluin fuomášeimmet, ahte olbmot gávdne min dáhpáhusaid oalle bures. Beaivváš-teáhter ja sámi álbmotbeaivve eahketkonsearta dieđusge geasuhedje, muhto maiddái searvvušlaš museaeahkedis gallededje badjel golbmalogis ja álbmotbeaivvi seminárii oassálaste 17 olbmo Kajaanis ja sullii 50 Oulus. Stuorimus publihka livččiimet ožžon Bådåddjos/Buvvdas/Budejjus dán jahkásaš kulturoaivegávpoga rahpandoaluin, muhto garra borgga dihte geaidnu lei Ruoŧa bealde gitta, go galggaimet bussiin dohko vuolgit, eatge beassan Bodø2024-rahpandoaluide. Mis ledje nu suohtas plánat ja buorre joavku, ja lei issoras váivi, go fertejin šluhttet mátkki.  Dán háve luondu bijai midjiide rájiid. Doaivvu mielde beassat vel reaisui!

Go vuosttaš háve lágidat dákkár dáhpáhusaid, dat lea muhtun muddui álo iskkadeapmi. Erenomážitge  semináras ja dan teknihkalaš ollašuhttimis bázii gal buoridanmunni ja oahpaimet hui ollu. Boahtte jagi leat jo čeahpibut ja viisásabbot! Muhto buoremusat báhce dattetge millii somás deaivvadeamit, áššedovdiid ja bargoskihpáriid čehppodat, gulahallan oahppásiiguin ja apmasiiguin, sámešuoŋat ja oktasaš illu. Eatnat giitu buohkaide, eandaliige min ovttasbargoguimmiide!

Illudin maiddái go Oulu ja Kajaani gávpogat levgejedje álbmotbeaivvi gudnin. Höyhtyän Välke fas rabai álbmotbeaivve Sámebálgá Lintulampis ja fálai maŋgasiidda, ovdamearkka dihte beaiveruovttu- ja skuvlamánáide, vejolašvuođa oahpásmuvvat sámekultuvrii. Nu mávssolaš bargu! Jus don ieš háliidat boahtte jagi leat mielde lágideamen somás álbmotbeaidoaluid 6.2.2025 várás, váldde munnje oktavuođa!

Ja dieđusge dán jagige dáhpáhuvvá vel ollu. Čuovvovaš Risku-raportas čálán lasi dan birra. Gulahallu!

Ulla Pirttijärvi & Ulda yhtye esiintymässä Oulussa 6.2.2024

Ulla Pirttijärvi & Ulda esiintyivät saamelaisten kansallispäivän konsertissa Valveella 6.2.2024. Kuva: Sanna Krook

Uusi vuosi, aivan uusi Dálvemánnu!

Kirjoittaja on Aino Valovirta, Oulu2026-tiimin saamelaiskulttuurin tuottaja.

Kokosimme saamelaiskulttuuriin liittyviä tapahtumia ja muita sisältöjä juuri ensimmäistä kertaa yhteen saman otsikon alle. Alkuvuoden tapahtumakokonaisuus sai nimen Dálvemánnu – talvikuu – ja mukana oli useiden eri tahojen järjestämiä ja yhteistyössä toteutettuja monipuolisia tapahtumia.

Nyt ensimmäinen Dálvemánnu on ohi ja voimme iloksemme todeta, että ihmiset löysivät tapahtumamme varsin hyvin. Beaivváš-teatteri ja saamelaisten kansallispäivän iltakonsertti tietysti kiinnostivat, mutta myös yhteisöllisessä museoillassa oli yli 30 kävijää, ja kansallispäivän seminaariin osallistui 17 ihmistä Kajaanissa ja noin 50 Oulussa. Suurimman yleisön olisimme saaneet Bodøssä (eri saamen kielillä Bådåddjo, Buvvda tai Budejju) tämän vuoden kulttuuripääkaupungin avajaisissa, mutta kovan pyryn vuoksi tie oli Ruotsin puolelta suljettuna, kun bussimme piti lähteä, emmekä päässeet Bodø2024-avajaisiin. Meillä oli hienot suunnitelmat ja hyvä ryhmä, ja tuntui valtavan ikävältä perua matka. Tällä kertaa luonto asetti meille rajat. Toivottavasti pääsemme vielä reissuun!

Kun ensimmäistä kertaa järjestämme tällaisia tapahtumia, mukana on aina vähän testaamista. Erityisesti seminaarin ja sen teknisen toteutuksen osalta jäi parantamisen varaa ja opimme todella paljon. Ensi vuonna olemme jo viisaampia! Mutta silti parhaiten jäivät mieleen mukavat tapaamiset, asiantuntijoiden ja kollegojen taitavuus, keskustelut tuttujen ja vieraiden kanssa, saamelaiset sävelet ja yhteinen ilo. Suurkiitokset kaikille, erityisesti yhteistyökumppaneillemme!

Iloitsin myös, kun ainakin Oulu ja Kajaani liputtivat kansallispäivän kunniaksi. Höyhtyän Välke puolestaan avasi kansallispäivänä Saamenpolun Lintulammella ja tarjosi monille, esimerkiksi päiväkotilaisille ja koululaisille, mahdollisuuden tutustua saamelaiseen kulttuuriin. Todella arvokasta työtä! Jos haluat ensi vuonna itse olla mukana järjestämässä kansallispäivän (6.2.2025) tapahtumia, ota yhteyttä!

Ja tietysti ennen ensi vuotta tapahtuu vielä paljon. Seuraavassa Risku-raportissa kirjoitan siitä lisää. Ollaan yhteyksissä!

Aino Valovirta, aino.valovirta@oulu2026.eu, 040 509 1867

Jaa sivu eteenpäin

Dela på sociala medier

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles

Fler nyheter