fbpx

Euroopan kulttuuripääkaupunkikisa toi kilpakumppanit yhteen: Oulun, Pirkanmaan ja Saimaan alueet ovat käynnistäneet yhteistyön, ja ensimmäisenä tempauksena järjestetään piirakkapidot

23.2.2022 | TAPAHTUMAT, TIEDOTTEET, UUTISET

Euroopan kulttuuripääkaupunkitittelistä vuodelle 2026 kisannut kolmikko Oulu2026, Saimaa-ilmiö sekä Tampere26-jatkohanke Operaatio Pirkanmaa ovat käynnistäneet yhteistyön.

Yhteistyön ensimmäinen näkyvä tempaus on sunnuntaina 4.9.2022 eri paikkakunnilla järjestettävä Piirakkapidot-tapahtuma.

”Ruoka yhdistää ihmisiä, se on rakas osa kulttuuriamme. Piirakkapitojen aikana on tarjolla tapahtumia, tempauksia ja kulttuuriesityksiä ympäri Suomea ja Eurooppaa. Yhteistyö tuo näkyvyyttä, sen avulla Euroopan pohjoinen nurkka saa iloisen äänensä paremmin kuuluviin,” toteaa kulttuuripääkaupunkivuoden toteutuksesta vastaavan Oulun kulttuurisäätiön toimitusjohtaja Piia Rantala-Korhonen.

Tiimienjäsenet ryhmäkuva

Operaatio Pirkanmaan kickoff-tilaisuuden aloitushetket. Kuvassa Oulu2026, Saimaa Ilmiö ja Operaatio Pirkanmaan tiimiläisiä.

Verkostosta voimaa alueille

Yhdessä kolmikko kattaa maantieteellisesti melkeinpä ”puoli Suomea”, ja asukkaita verkoston alueella on noin 1,7 miljoonaa. Kaiken kaikkiaan Oulu2026, Pirkanmaan ja Saimaa-ilmiön alueilla ideoitiin hakuprosessissa reilu 2000 taiteellista projektia ja työskentelyyn osallistui tuhansia kulttuuritoimijoita.

Verkoston työskentely keskittyy kolmeen tavoitteeseen: vaikuttamiseen, kansainväliseen viestintään ja osaamisen kehittämiseen. Yhteisiä taidetempauksia, yhteisviestintää ja taiteilijavaihtoa on myös suunnitteilla. Huomio halutaan tuoda Suomessa alueille, jotka jäävät kulttuurin rahoituksessa ja näkyvyydessä katveeseen.

Alkuvuonna toimintansa aloittanut Oulun kulttuurisäätiö, Oulu2026, vie Oulua ja pohjoista Suomea kohti Euroopan kulttuuripääkaupunkivuotta 2026. Pääteemana on kulttuuri-ilmastonmuutos, joka yhdistää ihmisiä kulttuurin ja taiteen avulla sekä luo uudenlaista kulttuuria ja taidetta hyödyntämällä teknologiaa yllättävälläkin tavalla. Kulttuuri nostetaan kaupunkikehittämisen, yhteisöllisyyden edistämisen ja luovan talouden kasvun veturiksi, kestävän kehityksen periaatteita noudattaen.

”Nyt on aika nostaa kulttuuri, kulttuurin tekijät ja taiteilijat arvoiseensa asemaan ja tunnistaa kulttuurin merkitys alueiden elinvoimalle. Oulu on eurooppalaisen kulttuurin näyttämö vuonna 2026 mutta vuosi on merkittävä koko Suomelle ja suomalaiselle kulttuurille. Yhteistyössä saamme suurimman hyödyn”, kertoo Rantala-Korhonen.

Operaatio Pirkanmaa ja Saimaan European Region of Gastronomy jatkavat jo aikaansaatua työtä

Yhteistyötä Pirkanmaalla edustaa vuosien 2022–2024 aikana toteutettava kulttuuripääkaupunkihaun jatkohanke Operaatio Pirkanmaa, jonka ensimmäinen ohjelmistojulkaisu tehtiin tällä viikolla.

”Operaatio Pirkanmaa on osa Tampereen kaupungin elämystalouden kehitysohjelmaa, jossa me tarkastelemme sitä, kuinka taidetoiminta aluetaloudessa nivoutuu esimerkiksi järvi- ja luontomatkailun tiekarttatyöskentelyyn ja ruokakulttuuriin. Jatkohanke tukee koronapandemiasta elpyvää kulttuurikenttää yhteisöllisellä kulmalla, jossa kuntalaiset voivat osallistua myös toimintaan esimerkiksi tulevan piirakkapitojen tapaan, toteaa Operaatio Pirkanmaan projektipäällikkö Ilona Kyykoski.

Saimaa-ilmiön työ jatkuu Kulttuurin unelmavuosissa, joita tullaan viettämään itäisen Suomen kaupungeissa vuoteen 2026 saakka. Alue on myös kutsuttu kisaamaan European Region of Gastronomy -tittelistä vuodelle 2024.

”Teemamme haussa on osuvasti gastrodiplomatiaan pohjaava ”Pöytä rajojen yli”. Saimaan alue tulee kehittämään voimakkaasti tulevina vuosina ruoka- ja kulttuurimatkailua yhdessä eurooppalaisten kumppaneiden kanssa, ja mikäs sen luontevampi lähtölaukaus tälle kansalliselle yhteistyöllemme kuin karjalanpiirakat,” toteaa Saimaa-ilmiön hankejohtaja Sari Kaasinen.

Jaa sivu eteenpäin

Dela på sociala medier

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles

Fler nyheter