fbpx

Oulu2026 tekee kulttuuri-ilmastonmuutosta!

On aika yhdistää voimat ja miettiä, miten kulttuurin ja taiteen keinoin saamme parannettua henkistä ilmapiiriä, suvaitsevaisuutta ja yhteistyötä koko Euroopan laajuudella aikoina, jolloin Euroopassa tapahtuu paljon huolestuttavia asioita, demokratia ja  sananvapaus ovat vaarantumassa. Haluamme vahvistaa eurooppalaista identiteettiämme ja teemme sen kulttuuri-ilmastonmuutoksen voimalla!

Oulu2026-hankkeen hakukirjojen kantavana teemana on kulttuuri-ilmastonmuutos, joka yhdistää asioita yllättävälläkin tavalla, luo kohtaamisia ja synnyttää vuorovaikutusta ihmisten välille kulttuurin ja taiteen keinoin sekä yhdistää teknologiaa, taidetta ja luontoa myös ennenäkömättömällä tavalla. 

Kulttuuri-ilmastonmuutoksen alle kiteytyy kolme kantavaa teemaa: Rohkeasti reunalla, Vastakohtien voima ja Villisti kaupunki.

Yhdessä teemme yhdessä Oulusta, koko pohjoisesta Suomesta ja Euroopasta paremman paikan elää, harrastaa ja rakastaa!

Rohkeasti reunalla

Rohkeasti reunalla -teema kertoo oululaisesta reunalla elosta – elämme maantieteellisestikin meren rannalla, Euroopan reunalla. Henkiseltä kantilta katsottuna meillä on hienoja erityispiirteitä ja rohkeutta toteuttaa niitä, elää niiden mukaan. Me asustamme keskellä erämaata, mutta samalla olemme kaupunkilaisia.

Kulttuuriohjelmassa tämä näkyy etenkin luonnon arvostamisena ja hyödyntämisenä. Meillä on soita, metsiä ja talvijäitä, ja tulevaisuudessa ne otetaan entistä enemmän hyötykäyttöön. Kulttuuria halutaan paikkoihin, joihin sitä on ollut aikaisemmin vaikea tuoda. Liikunta sisällytetään aktiivisemmaksi osaksi kulttuuria ja oululaista arkea. Puistot ja muut tyhjät alueet otetaan käyttöön, mutta samaan aikaan omintakeisen ja kauniin luontomme vaalinta säilyy ykkösprioriteettina.

Vastakohtien voima

Vastakohdissa on voimaa! Meillä Oulussa on paljon niin henkistä, fyysistä, aineellista kuin aineetontakin vastakohtaisuutta. Meillä on valoisat kesät ja pimeät talvet, kylmää ja kuumaa, hiljaisuutta ja huutoa.

Tämän halutaan näkyvän myös kulttuurillisesti. Perinteisesti toistensa vastakohdiksi mielletyt taide, tiede ja teknologia kulkevatkin tulevaisuudessa käsikkäin. Tiedossa on esimerkiksi festivaaleja, hankkeita, tuotantoja ja tapahtumia, jotka toteutetaan ennennäkemättömillä tavoilla ja volyymilla. Kulttuuriohjelma haluaa huomioida jokaisen, ja tuoda kulttuurin aivan kaikkien ulottuville – ja mikäs olisikaan siihen teknologiaa kätevämpi apuvoima.

Villisti kaupunki

Sitä Oulu on, mutta haluaa olla tulevaisuudessa vielä enemmän.
Haluamme saada kaupungin kukoistamaan. Haluamme tehdä siitä elävän ja helposti lähestyttävän. Siellä on paikkoja taiteilijoille, kansalaisille – piipahtaa, tehdä ja viihtyä. Pikisaari, Lammassaari, Hietasaari, Hiukkavaara, Tuira, Höyhtyä, Patela, Martinniemi, Yli-Ii, Siurua,  – you name it!

Oulusta tehdään kaupunki, joka houkuttelee entistä enemmän nuoria ja matkailijoita urbaanilla ja jännittävällä miljööllään, jonne on helppo tulla ja josta ei halua lähteä.