Euroopan kulttuuripääkaupunki Oulu täyttyy innostavasta ja monipuolisesta kulttuuritarjonnasta vuonna 2026. Mukana on Oulun lisäksi 38 kuntaa pohjoisesta Suomesta, joten Oulu2026-kulttuuriohjelmasta tulee myös maantieteellisesti todella kattava. Kokonaisuuden muodostavat jo hakuvaiheesta saakka mukana olleet projektit sekä kahden eri ohjelmahaun kautta valittavat projektit.
Kevään aikana ohjelmatiimimme ja sen ulkopuoliset asiantuntijat ovat käyneet läpi hakuvaiheen sekä joulukuussa päättyneen kansainvälisen ohjelmahaun ehdotuksia. Haun tavoitteena oli löytää erityisesti laajoja projekteja, jotka vaativat pidemmän valmistelu- tai toteutusajan.
Ehdotuksia ohjelmahaun kautta saatiin mahtava määrä: lähes 300 projektia. Tähän mennessä neuvotteluja toteutuksesta ja rahoituksesta on käyty noin viidenkymmenen projektin tekijöiden kanssa. Neuvotteluja jatketaan toukokuulle saakka. Päätöksistä tiedotetaan viimeistään 31. toukokuuta.
“Ehdotusten määrä, monipuolisuus ja korkea taso ilahduttivat. Pääsemme rakentamaan ikimuistoista kulttuuripääkaupunkivuotta suuren tekijäjoukon kanssa”, toteaa Oulu2026-ohjelmajohtaja Samu Forsblom.
Ohjelmahaussa yhtenä kriteerinä oli, että projekti toteuttaa kulttuuri-ilmastonmuutosta yhden tai useamman Oulu2026-teeman kautta. Kulttuuriohjelmaan valittavilla projekteilla tulee lisäksi olla laaja vaikuttavuus ja niiden tulee synnyttää joko ainutkertaisia kokemuksia, pysyviä muutoksia tai uusia toimintamalleja alueelle.
Suuret projektit edellyttävät laajaa rahoituspohjaa
Oulun kulttuurisäätiön budjetista suurin osa on suunnattu kulttuuriohjelman toteutukseen. Oulu2026-kulttuuriohjelma tehdään yhdessä satojen suomalaisten ja kansainvälisten toimijoiden kanssa. Tämän kevään neuvotteluissa syvennytään projektien sisältöön sekä kustannus- ja rahoitussuunnitelmiin. Oulu2026 rahoittaa kulttuuriohjelmaan valittavista projekteista pääsääntöisesti enintään 50 prosenttia. Muun rahoituksen projektien toteuttajat hankkivat muista lähteistä, mikä on kulttuuripääkaupungeille ja muulle kulttuuri- ja tapahtumakentälle ominainen rahoitusmalli.
Kulttuuriohjelmaan valittavien projektien omarahoitusosuus voi muodostua esimerkiksi myynnistä tai maksuista saadusta tuloista, muista julkisista ja yksityisistä avustuksista/rahoituksesta, yritysyhteistyöstä tai omasta taloudellisesta panoksesta. Omarahoitusosuus voi sisältää myös projektiorganisaation henkilökunnan työpanosta tai projektiin sisältyvää vapaaehtoistyötä. Projektien etenemistä seurataan säännöllisesti. Avustukset maksetaan osissa, ja ne ovat sidonnaisia raportointiin.
Oulun kulttuurisäätiö järjestää infotilaisuuksia rahoitusvaihtoehdoista, esimerkiksi toukokuussa -23 kaksi infoa eri tyylisistä rahoituslähteistä. Seuraava kulttuuriohjelmahaku toteutetaan vuosina 2024–2025. Me olemme kulttuuria -haku tulee olemaan suunnattu yhteisöllisille tapahtumille ja projekteille.