Arctic Food Lab-verkosto kasvaa kasvamistaan, kun verkostoon liittyy paikallisia juureksia jalostava Vegeelia Oy. Yrityksen toiminta käynnistettiin kolme vuotta sitten, kun valmisruokavalmistaja Feelia Oy kertoi yrittäjä Veli Hyttiselle tarvitsevansa toimintaansa tuoreita ja paikallisia juureksia. Pienestä hiilijalanjäljestä, tilojen lisäansiomahdollisuuksista ja paikallisuudesta kiteytyi Vegeelian ydinidea, jonka pohjalta Hyttinen polkaisi yritystoimintansa käyntiin Siikalatvan Kestilässä syksyllä 2019.
“Käynnistimme tuotantolaitoksen, jossa aloimme kuorimaan juureksia. Viime syksystä lähtien olemme myös kuutioineet kuorittuja juureksia, jonka lisäksi olemme toimittaneet jonkin verran tuotteita lähialueen kauppoihin” yrittäjä kertoo.
Vegeelian Arctic Food Lab-tuotteena ovat lähialueen juurekset sisältäen oranssia ja keltaista porkkanaa, kyssäkaalia, lanttua, palsternakkaa ja sipulia. Vegeelia toimittaa tulevaisuudessa tuotteitaan muun muassa suurtalouskeittiöille, kouluille ja jalostuslaitoksille.
“Tuotantopotentiaalia on paljon nyt, kun olemme oppineet juuresten viljelyn salat ja olemme turvanneet raaka-aineen saatavuuden. Meillä on suuri kasvuhalukkuus ja pyrimme koko ajan löytämään uusia markkinoita tuotteillemme” viljelijä kuvailee.
Hyttinen kertoo saaneensa lähialueen ihmisiltä positiivista palautetta puhtaasta lähiruuasta. Hän toivoo Arctic Food Lab-leiman viestivän asiakkaille juuresten olevan ennen kaikkea pohjoista ruokaa pohjoisen ihmisille.
Oodi puhtaalle lähiruualle
Pudasjärveltä lähtöisin oleva yrittäjä kertoo oman tilan ostamisen olleen luonnollinen valinta, sillä Hyttisen juuret juontavat lapsuuden maisemiin kotitilalle, jossa pidettiin lypsykarjaa vuoteen 2009 saakka. Viljelijä osti vaimonsa kanssa tilan Tavastkengältä vuonna 2004 ja aloitti emolehmäkarjan kasvattamisen. Tällä hetkellä tilalta löytyy emolehmiä noin 80 kappaletta.
“Innostuin juuresten viljelystä, kun pääsin Vihannesviljelyn maamieshankkeeseen vetäjäksi. Olin jo aikaisemmin ollut kiinnostunut testaamaan uutta tuotantosuuntaa, mutta hanke sysäisi toiminnan liikkeelle oikein olan takaa. Hankkeen myötä on ollut mahdollista tarjota muillekin viljelijöille juuresten viljelykokeilua sekä auttaa viljelyn ja kasvinsuojelun suunnittelussa, kylvötöissä ja juuresten nostossa” agrologi kertoo.
Haasteellinen työ saa yrittäjän innostumaan, eikä hän kavahda pitää kaikkia naruja omissa käsissään. Osaavan työvoiman löytäminen tuottaa aika ajoin haasteita, mutta muilta osin Hyttinen kertoo säästyneensä suuremmilta kommelluksilta.
”Tämä työ on osittain kausiluontoista, joten osaavan työvoiman löytäminen on välillä haasteellista. Ulkopuolista asiantuntija-apua tulee hyödynnettyä aivan liian vähän ja siinä täytyisi ehdottomasti kehittyä” viljelijä toteaa.
Tulevaisuuden ruokakulttuurissa yrittäjä toivoo näkevänsä muutosta paikallisempaan suuntaan. Hyttinen painottaa lähiruuan ja puhtaiden raaka-aineiden merkitystä vastuullisessa ruuantuotannossa.
“Suomen kokoisessa maassa suuri osa on lähiruokaa mutta toivoisin, että ruoka olisi myös lähellä tuotettua – se olisi mielestäni tärkeää. Ympäristön antamia mahdollisuuksia tulisi hyödyntää monipuolisemmin ja toivoisin näkeväni tulevaisuudessa uudenlaisia innovaatioita ruuan ympärillä” yrittäjä summaa.
Arctic Food Lab tarjoaa pohjoisia makuja ja elämyksiä. Kyseessä on pohjoisen ruoan oma tuotemerkki, joka tuo esiin alueella kasvaneita ja valmistettuja tuotteita sekä raaka-aineita. Arctic Food Lab -ohjelma näyttää mitä pohjoinen ruokakulttuuri on ja mitä kaikkea puhtaan arktisen alueen raaka-aineista voidaan jalostaa korkeatasoisella, paikallisella osaamisella. Tuotemerkkiin voi törmätä tuotepakkauksissa, ravintoloissa ja kaupoissa. Tuotemerkin avulla kansainväliset matkailijat ja vieraat tunnistavat lähellä tuotetun ruoan ja pääsevät tutustumaan alueen ruokakulttuuriin. Arctic Food Lab on osa Euroopan kulttuuripääkaupungin, Oulu2026, kulttuuriohjelmaa.
Kiinnostuitko? Ota yhteyttä:
arcticfoodlab@oulu2026.eu
Verkostoasioissa:
Niina Keränen
Projektipäällikkö
niina.m.keranen@oulu2026.eu
+358 400 163 987