Maalaiskartano Pihkala on monipuolinen maaseutumatkailuyritys ja osa Arctic Food Lab -verkostoa. Siikalatvan kunnan Kestilän kylässä sijaitseva Pihkala tarjoaa majoitusta, monenlaisia aktiviteetteja sekä tietysti perinteikästä ja herkullista ruokaa.
Yrittäjä Tarja Hietaharju kertoo Pihkalassa olevan 80 majoituspaikkaa, niin hotellihuoneita kuin leirimajoitustakin.
“Sitten on yrityksille ja ryhmille kokouspalveluita, virkistyspäiviä, perhejuhlia ristiäisistä muistotilaisuuksiin, erityisesti kesäaikaan mutta myös ympäri vuoden”, hän luettelee.
Aktiviteetteja on runsaasti. Jo 40 vuotta toiminut ratsastuskoulu, heinälatoon rakennettu sisäaktiviteettitila seinäkiipeilyseinineen, jokilautalla risteily läheisellä Siikajoella. Myös pihapiirissä asustavat eläimet ovat Hietaharjun mukaan hyvin tärkeitä vierailijoille.
Maittavaa lähiruokaa monipuolisesti
Pihkalan Arctic Food Lab -tuotteet ovat heidän aamiaisensa sekä Kestilän perinnekeittolounas.
Aamiainen on Hietaharjun mukaan “perinteinen, suomalainen aamiainen”, johon sisältyvät monet hotelliaamiaisten luottoherkut, kuten makkarat, pekonit ja kananmunat. Kaikki raaka-aineet ovat mahdollisimman läheltä ja esimerkiksi liha aina kotimaista. Aamiaisen suosikiksi on kuitenkin noussut Tyrnävän myllyn kaurahiutaleista haudutettu kaurapuuro, jonka resepti on peräisin tilan vanhalta isännältä. Se syödään talon oman omenahillon ja itse poimittujen marjojen kanssa. Aamiainen sisältyy majoituksen hintaan.
Kestilän perinnekeitto on naudan palvilihakeitto. Se on vanha Kestilän kylän perinneruoka. Erityisen siitä tekee se, että se suurustetaan ohrajauhoilla. Suurustus tekee keitosta tuhdin, maistuvan ja ruokaisan. Jälkiruoaksi lounaalla tarjotaan vielä tuhdimpi jälkiruoka, uuniohrapuuro.
“Vanhemmat ryhmät haluavat tilata keittoa ja muistella menneitä”, Hietaharju kertoo.
Hyvää palautetta on tullut toki myös nuoremmilta ihmisiltä ja jopa ulkomaisilta ryhmiltä.
Kaikessa Pihkalan tarjonnassa koitetaan suosia lähiruokaa ja lähellä olevia tuottajia. Myös asiakkaat ovat Hietaharjun mukaan valveutuneempia aiheesta. He kyselevät nykyään useammin ruoan alkuperästä ja ovat kiinnostuneita siitä, mistä ruoka tulee.
“Viime vuodet ovat avanneet monen silmiä siihen, että kuinka tärkeitä ne oman maan tuotteet ovat. On todella hieno asia, että ihmiset osaavat arvostaa sitä omaa ruokaa ja että sitä saa läheltä ja puhtaana.”
Rohkeasti perinteitä vaalien
Pihkalan historia ulottuu kauas. Vanhin alueella oleva rakennus on vuonna 1795 rakennettu aitta, joka toimii vieläkin majoitustilana. Vanhan päärakennuksen alta löytyi aikanaan keskiaikainen holvikellari. Pihkala toimi myös aktiivisena tervantuottajana, josta se on nimensäkin saanut.
Majoitustoimintaa Pihkalassa on ollut jo tasan 40 vuoden ajan. Sen aloitti nykyisen omistajasuvun neljäs isäntä. Tällä suvulla tila on ollut jo vuodesta 1874. Ennen majoitustoimintaa, tilalla viljeltiin ja kasvatettiin karjaa. Viimeiset lehmät lähtivät vuonna 1991, mutta viljely jatkuu vieläkin. Hietaharju hyppäsi itse mukaan vuonna 2005 oltuaan ensin opintojensa erikoistumisharjoittelussa tilalla. Alunperin kymmenen viikon harjoittelu venähtäkin pariksi vuosikymmeneksi.
Hietaharju haluaa tuoda tilan historiaa esille jatkuvasti enemmän.
“Terva liittyy meidän historiaan vahvasti. Olemme tarjonneet jouluaterialla tervasilakkaa ja hotellihuoneissa on tervapastilleja. Näillä pienillä asioilla haluamme tuoda tätä tarinaa esille.”
Tulevaisuudessa Hietaharju haluaa olla vielä rohkeampi asian suhteen. Hän toivoisi samaa myös muilta suomalaisilta.
“Meidän pitäisi olla ylpeämpiä siitä mitä meillä on ja uskaltaa tarjota rohkeammin omia perinneruokiamme. Meillä on todella hienoja juttuja täällä Suomessa ja pohjoisessa.”
Maalaiskartano Pihkalan verkkosivut.
Arctic Food Lab tarjoaa pohjoisia makuja ja elämyksiä. Kyseessä on pohjoisen ruoan oma tuotemerkki, joka tuo esiin alueella kasvaneita ja valmistettuja tuotteita sekä raaka-aineita. Arctic Food Lab -ohjelma näyttää mitä pohjoinen ruokakulttuuri on ja mitä kaikkea puhtaan arktisen alueen raaka-aineista voidaan jalostaa korkeatasoisella, paikallisella osaamisella. Tuotemerkkiin voi törmätä tuotepakkauksissa, ravintoloissa ja kaupoissa. Tuotemerkin avulla kansainväliset matkailijat ja vieraat tunnistavat lähellä tuotetun ruoan ja pääsevät tutustumaan alueen ruokakulttuuriin. Arctic Food Lab on osa Euroopan kulttuuripääkaupungin, Oulu2026, kulttuuriohjelmaa.
Kiinnostuitko? Ota yhteyttä:
arcticfoodlab@oulu2026.eu
Verkostoasioissa:
Niina Keränen
Projektipäällikkö
niina.m.keranen@oulu2026.eu
+358 400 163 987