Zestii Kitchens on osa alati laajenevaa Arctic Food Lab -verkostoa. Yrittäjät Holly Conolly ja Minae Tani-LaFleur kuvailevat Zestiin olevan “ravintola-alan yrittäjien kollektiivi”, kanava, joka antaa ammattilaiskokeille mahdollisuuden luovaan työskentelyyn ilman perinteisen ravintolatyön rajoitteita. Zestii sai alkunsa Oulussa, mutta toiminta laajenee tällä hetkellä myös Helsingissä.
“Sen sijaan, että meillä olisi ravintola ja kiinteä ruokalista, me annamme kokeille mahdollisuuden tehdä heidän omaa ruokaansa sekä työkalut muuttaa heidän kokkaustaitonsa yritystoiminnaksi”, Tani-LaFleur selittää.
Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Zestii tarjoaa palveluita kuten pitopalvelua erilaisiin tapahtumiin, juhliin ja työpaikoille. Conolly ja Tani-LaFleur yhdistävät asiakkaiden toiveet Zestiin kokkiverkoston kanssa ja näin tarjoavat asiakkaille uniikin ruokaelämyksen ja kokeille mahdollisuuden tehdä jotain uutta ja luovaa. He molemmat työskentelevät myös itse Zestiissä kokkeina.
Yhteisen intohimon tulos
Zestii sai alkunsa kuusi vuotta sitten, kun kaksikko tapasi toisensa. He olivat molemmat juuri muuttaneet Suomeen puolisoidensa perässä, jotka opiskelivat samaa alaa ja näin tutustuivat toisiinsa. Tämän myötä myös Conolly ja Tani-LaFleur ystävystyivät. Yhteinen yritys syntyi jaetusta kiinnostuksesta ruokaan ja vastuullisuuteen. Zestiin ensimmäinen versio oli ruokapalvelu, joka toimitti ruokaa työpaikoille. Pandemian aikaan nämä samat työpaikat tyhjenivät ihmisten siirtyessä etätyöhön eikä asiakkaita enää ollut, joten Zestiin toiminnan oli pakko kehittyä uuteen suuntaan.
“Me kävimme läpi sen kovan työn ja tuskan mikä liittyy yrityksen perustamiseen ja tajusimme samalla, että on olemassa niin paljon ihmisiä, joilla on ammatilllista taitoa, mutta oman yrityksen aloittaminen on liian riskialtista ja moni epäonnistuu siinä”, Conolly sanoo.
Tani-LaFleur lisää, että monilla ravintola-alan työntekijöillä on suuri kiinnostus luovan työn tekemiseen, mutta perinteinen ravintolatyöskentely ei anna sille tilaa. Suurin osa Zestiin kokeista on maahanmuuttajataustaisia, minkä takia hänen mielestään on erityisen tärkeää, että on olemassa sellainen taho, joka auttaa navigoimaan alalla ja työelämässä.
“Olen huomannut kuinka kokkimme ovat saaneet lisää itsevarmuutta, kun heille on tarjottu tämä aloituspiste, ikään kuin pehmeä laskeutuminen Suomessa työskentelyyn. Se on ollut minulle tässä työssä palkitsevinta, että olen saanut työskennellä näiden ihmisten kanssa ja nähnyt heidän loistavan”, sanoo Tani-LaFleur
Vastuullisuus toiminnan lähtökohtana
Vastuullisuus on ollut alusta asti tärkeä teema Zestiin toiminnassa. Conollyn mielestä uusilla yrityksillä on velvollisuus rakentaa vastuullisuus osaksi liiketoimintaa. He käyttävät itse kompostoitavia tai uudelleen käytettäviä pakkausmateriaaleja ja suosivat paikallisia raaka-aineita mahdollisimman läheltä.
“Täällä on upea määrä paikallista ruokaa mitä ei juhlisteta tarpeeksi. Me pyrimme hankkimaan raaka-aineemme paikallisilta tuottajilta, koska se on tärkeä osa vastuullista ravintolatoimintaa ja sen lisäksi saa ruoan maistumaan suoraan sanottuna paremmalta”, Conolly miettii.
Tani-LaFleur on samaa mieltä ja lisää:
“Kun alkaa hyödyntämään tuoreita paikallisia raaka-aineita, ei voi enää palata takaisin. Maku ja laatu ovat aina parempia. Tämän vuoksi mielestäni voi samaan aikaan rakastaa herkullista ruokaa ja toimia vastuullisesti.”
Hän on myös tarkkaillut monen muun maahanmuuttajan ruokaan liittyvää matkaa Suomessa ja huomannut tärkeitä samanlaisuuksia.
“Kaikki haluavat aluksi jatkaa oman ruokansa kokkaamista, mutta koska kaikkia raaka-aineita ei ole saatavilla, paikallistumista tapahtuu huomaamatta. Suomessa on niin paljon raaka-aineita, joista en ollut edes kuullut ennen kuin tulin tänne, mutta nyt käytän paikallisia raaka-aineita japanilaisen ruoan valmistamiseen. Paikallisia raaka-aineita pystyy käyttämään hienosti myös kansainvälisessä ruoassa.”
Moninainen valikoima kokkeja ja rajattomasti mahdollisuuksia uusiin ruokaelämyksiin sekä vastuullisen vaihtoehdon tarjoaminen ovat keränneet asiakkailta runsaasti hyvää palautetta.
“Asiakkaamme ovat innoissaan siitä, että me annamme heille erilaisen vaihtoehdon ja meillä on valmiuksia tarjota heille jotakin aivan uutta”, Conolly sanoo.
Zestii Kitchens tekee yhteistyötä asiakkaidensa kanssa luodakseen ainutlaatuisia kokemuksia ja tapahtumia herkullisen ruoan kanssa. Tämän lisäksi he suunnittelevat toiminnan laajentamista työpajoihin, joissa kokit saavat käyttää taitojaan muuhunkin kuin ravintolatyöhön.
“Ihmiset rakastavat oppia ruoasta. Ja mikä sen parempaa, kuin että saa palkkaa siitä, että puhuu jostain mistä on intohimoinen”, Conolly naurahtaa.
Arctic Food Lab tarjoaa pohjoisia makuja ja elämyksiä. Kyseessä on pohjoisen ruoan oma tuotemerkki, joka tuo esiin alueella kasvaneita ja valmistettuja tuotteita sekä raaka-aineita. Arctic Food Lab -ohjelma näyttää mitä pohjoinen ruokakulttuuri on ja mitä kaikkea puhtaan arktisen alueen raaka-aineista voidaan jalostaa korkeatasoisella, paikallisella osaamisella. Tuotemerkkiin voi törmätä tuotepakkauksissa, ravintoloissa ja kaupoissa. Tuotemerkin avulla kansainväliset matkailijat ja vieraat tunnistavat lähellä tuotetun ruoan ja pääsevät tutustumaan alueen ruokakulttuuriin. Arctic Food Lab on osa Euroopan kulttuuripääkaupungin, Oulu2026, kulttuuriohjelmaa.
Kiinnostuitko? Ota yhteyttä:
arcticfoodlab@oulu2026.eu
Verkostoasioissa:
Niina Keränen
Projektipäällikkö
niina.m.keranen@oulu2026.eu
+358 400 163 987