fbpx

Laadukkaita vihanneksia ympäristön ehdoilla

14.8.2023 | AFL-uutiset, AFL-yritystarina, ArcticFoodLAb, UUTISET

Keskikosken tilalta saa ympäristöystävällisesti viljeltyjä vihanneksia.

 

Siikajoen varrella Paavolassa sijaitsee Keskikosken tila. Se on pieni puutarhatila, jossa viljellään perunaa, vihanneksia ja juureksia ympäristöystävällisellä tavalla, ilman väkilannoitteita tai torjunta-aineita.

 

Tuula Lievonen omistaa Keskikosken tilan yhdessä puolisonsa kanssa. Alunperin he ostivat sen itselleen jo vuonna 1986 Lievosen valmistuttua puutarhuriksi. Tavoitteena oli kasvattaa marjoja ja vihanneksia torimyyntiin. Näin he tekivätkin, ja viljelytoiminta jatkui 2000-luvulle saakka, kunnes he siirtyivät Lievosen mukaan muihin töihin.

 

“Vuonna 2017 oli ensimmäinen kesä, kun viljelimme pitkästä aikaa enemmän ja mietimme, että viljelläänkö vain omiin tarpeisiin vai myös muille asti. Päätimme, että viljelemme sen verran, että voimme myydä tuotteita suoraan ihmisille, eikä enää kauppoihin ja tukkuihin”, Lievonen kertoo.

 

Lähes kahdenkymmenen vuoden tauon jälkeen Keskikosken tilan viljelytoiminta veti heidät taas mukanaan. Lievonen kertoo maanviljelyssä erityisesti luonnollisten ja ympäristöystävällisten toimintatapojen olevan heille oleellisen tärkeitä. Pitkän viljelytauon jälkeen he esimerkiksi ovat kunnostaneet maita mekaanisesti ilman rikkakasvien torjunta-aineita.

 

Keskikosken tilalla hyödynnetään kateviljelyä, joka on Lievosen mukaan maanviljelyssä poikkeuksellista. Kateviljely tarkoittaa sitä, että viljelykasvien alle ja riviväleihin levitetään ruohosilppua, joka estää rikkakasvien itämistä, ruokkii maan pieneliöstöä ja säilyttää maan kosteuden. Nämä edellä mainitut pieneliöt hajottavat ruohon ravinteiksi viljelykasveille. Pieneliöt saavat ravintoa ja lannoittavat samalla viljelykasveja. Tuloksena on ympäristöystävällisesti tuotettu maukas ja puhdas lopputulos.

 

Kumppanuustoiminta tuo satokauden tuotteet suoraan asiakkaalle

 

Keskikosken tilalla viljellään perunaa ja monipuolisesti erilaisia vihanneksia, kuten esimerkiksi porkkanaa, punajuurta, sipuleita, herneitä, kesäkurpitsaa, erilaisia kaaleja, avomaankurkkua, naurista, palsternakkaa, härkäpapua sekä salaatteja.

 

Tuotteita myydään kesäisin torilla, erilaisissa tapahtumissa sekä lähiruoka- ja jakelumalli REKO:n kautta. Tämän lisäksi tilalla hyödynnetään kumppanuusmaataloutta. Se tarkoittaa sitä, että asiakkaat voivat ostaa osuuden kasvukauden sadosta jo etukäteen keväällä ja saavat sato-osuuksia kasvukauden aikana kahden viikon välein. Mukana on myös reseptejä ja muuta oleellista tietoa satokauden kasviksista.

 

“Pyrimme tällä sellaiseen satokausiajatteluun, että syötäisiin niitä tuotteita millä on satokausi meneillään”, Lievonen selittää.

 

Kumppanuusmaataloutta on meneillään nyt neljäs vuosi Keskikosken tilalla. Alkuperäisistä, ensimmäisenä kesänä mukana olleista asiakkaista vain pari on jäänyt pois ja hekin pääosin toiselle paikkakunnalle muuton vuoksi.

 

“Pidän sitä hyvänä palautteena, että asiakkaat ovat pysyneet mukana.”

Keskikosken tilan verkkosivut.

 


Arctic Food Lab tarjoaa pohjoisia makuja ja elämyksiä. Kyseessä on pohjoisen ruoan oma tuotemerkki, joka tuo esiin alueella kasvaneita ja valmistettuja tuotteita sekä raaka-aineita. Arctic Food Lab -ohjelma näyttää mitä pohjoinen ruokakulttuuri on ja mitä kaikkea puhtaan arktisen alueen raaka-aineista voidaan jalostaa korkeatasoisella, paikallisella osaamisella. Tuotemerkkiin voi törmätä tuotepakkauksissa, ravintoloissa ja kaupoissa. Tuotemerkin avulla kansainväliset matkailijat ja vieraat tunnistavat lähellä tuotetun ruoan ja pääsevät tutustumaan alueen ruokakulttuuriin. Arctic Food Lab on osa Euroopan kulttuuripääkaupungin, Oulu2026, kulttuuriohjelmaa.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä:
arcticfoodlab@oulu2026.eu

Verkostoasioissa:
Niina Keränen
Projektipäällikkö
niina.m.keranen@oulu2026.eu
+358 400 163 987

Jaa sivu eteenpäin

Dela på sociala medier

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles

Fler nyheter