fbpx

Laadukkaat raaka-aineet ja mieletön miljöö

26.8.2022 | ArcticFoodLAb, Rohkeasti Reunalla, UUTISET

Graavisiikaa raikkaalla omena­­–kurkkusalaatilla, suussa sulavaa pitkään haudutettua poronniskaa rommi-rosmariinikastikkeella ja täydellisen ohutkuorinen Crème brûlée yhdessä annoksiin sovitetun viinipaketin kanssa luovat täydellisen kokonaisuuden. Oulujoen varressa Ainolan puiston ja Hupisaarten kainalossa sijaitsevan Lasaretin tuore Arctic Food Lab -menu on yhtä maukas miltä se kuulostaakin.

Arctic Food Lab -verkostoon liittyneen Lasaretin teemamenu syntyi hotellipäällikön ja keittiöpäällikön yhteistuumin. Hotellinjohtaja Kaisu Peuralahti kertoi, että Arctic Food Labiin liittyminen oli helppoa. Kun hän kuuli Arctic Food Labista kesällä kongressimessuilla, pieni ja yksilöllinen taidehotelli sopi Peuralahden mielestä täydellisesti mukaan Oulu2026:seen ja Arctic Food Labiin.

–Innostun paljon erilaisista teemoista ja esimerkiksi Suomi 100-juhlavuositeema oli menestys. Odotan innolla yhteistyötä ja on kiva tehdä erilaisia juttuja. Messujen jälkeen päätimme, että syksyllä laitetaan homman pyörimään ja nyt menu on valmis, Peuralahti sanoi.

Taidetta seinillä ja lautasella

Lasaretti haluaa panostaa elämyksellisyyteen ja tiloissa onkin paljon esillä etenkin Pohjois-Suomen taiteilijoiden, kuten esimerkiksi Hannu Väisäsen taidetta esillä.

–Minusta Oulu2026 sopii meidän menoomme oikein hyvin niin kulttuurin kuin ruoankin puolesta, Peuralahti lisäsi.

Hotellinjohtaja ja keittiöpäällikkö Mikko Huhtala olivat suunnitelleet jo aiemmin pohjoisia raaka-aineita esiin tuovaa menua, kunnes he huomasivat menun sopivan täydellisesti Arctic Food Labiin. Huhtala vastasi annosten suunnittelusta ja Peuralahti viinien. Alkuruoan kanssa tarjoiltu espanjalainen Cava sopi graavisiikaan loistavasti ja australialainen Hewitsonin Truffle Row punaviini täydensi poron ja kastikkeen tummia makuja. Peuralahti kertoi, että Hewitsonin kaikkiin viineihin liittyy tarina ja hän on takuuvarma viinintekijä. Saksalaisessa jälkiruokaviinissä oli sopivasti happoja ja viini tanssi kilpaa kielellä tyrnien ja Crème brûlée kanssa.

–Mikko on vastannut ruokapuolesta ja minulla on enemmän kokemusta viinipuolesta. Yhdessä saimme kokoon yhtenäisen menun, Peuralahti sanoi.

–Hyvistä raaka-aineista oli kohtuullisen helppo koota yhtenäinen menu. Jälkkärin makeutta haluttiin tasapainottaa tyrnillä ja kirpeähkö omena sopi hyvin yhteen graavisiian kanssa, Huhtala kertoi.

Keittiöpäällikkö Huhtalalle on tärkeää tuoda paikallisia ja mahdollisimman lähellä tuotettuja raaka-aineita menussa esille. Hän haluaa myös tukea paikallisia toimijoita ja kertoikin, että etenkin sieniä ja marjoja ostetaan myös paikallisilta kerääjiltä. Vaikka lähiruokaan panostaminen tuottaa välillä haasteita, Huhtala haluaa käyttää mahdollisimman paljon läheltä hankittuja raaka-aineita sesongin mukaan. Sesonkien vaihdettua paikalliset raaka-aineet ovat Huhtalalle etusijalle uutta menua suunnitellessa.

–Toivoisin, että lähituottajien tuotteita voisi hyödyntää vielä enemmän, mutta valitettavasti osa ei pysty tarjoamaan niin suurta määrää tuotteita, mitä me tarvitsisimme. Kaikki hankitaan läheltä, mitä voidaan, Huhtala sanoi.

Poroa haudutetaan keittiössä kaksi päivää, jotta siitä tulee täydellisen mureaa. Tästä syystä tällä hetkellä menu tulee tilata ennakkoon viimeistään kaksi päivää ennen haluttua ajankohtaa. Huhtalalle on tärkeää, että raaka-aineiden ja niiden valmistuksen laatu pysyy aina yhtä hyvänä. Kattaus ja lautasvalinnat ovat myös iso osa ruokaelämystä, ja Huhtala kertoikin miettivänsä jo annoksia suunnitellessa, millaiselta lautaselta tai tarjoiluastiasta annos tarjoillaan.

–Jos menua alkaa menemään enemmän, sitten tietenkin reagoimme ja varaudumme siihen, että annoksia on saatavilla ilman ennakkotilausta, Huhtala lisäsi.

Lasaretin keittiöpäällikkö Mikko Huhtala.

Haasteineenkin lähiruoka ja monipuolinen ravintolatarjonta on tärkeää

Molemmat Huhtala ja Peuralahti sanoivat, että menukokonaisuus kuvastaa nimenomaan pohjoisen omia makuja ja raaka-aineita. He muistuttavat, että jokaisella voi olla erilainen käsitys lähiruoasta ja siitä, mikä on lähellä tuotettua. Oulu2026 -alueeseen kuuluu 32 kuntaa, joten käsite on sitäkin myöten laaja. Lähiruokaan panostaminen haasteineenkin on Peuralahdelle kuitenkin erityisen merkityksellistä.

–Kerran etsin kaupassa kurpitsansiemeniä ja vastaan tuli kiinalaisia luomu kurpitsansiemeniä. Siitä oli lähiruoka kaukana, Peuralahti naurahti.

Peuralahti kertoi, että monelle saattaa ulospäin näyttää, että ravintola on rauhallinen, vaikka samaan aikaan hotellissa voi olla 200 kokousvierasta syömässä illallista tai lounasta. Hotelli onkin suosittu kokous- ja seminaarimiljöö kauniine Oulujokimaisemineen. Sekä Huhtala että Peuralahti toivovat tulevaisuudessa näkevänsä Oulussa lisää erilaisia ravintoloita.

–Emme tarkoita pelkkää fine dinigia vaan kaikenlaisia ja kaiken hintaisia ruokaravintoloita. Nyt tuntuu, että tarjonta on vielä aika suppeaa. Monipuolisuus on rikkaus ja välillä tekee mieli pitsaa ja välillä jotain aivan muuta.

Arctic Food Lab huumaa

Arctic Food Labilta Peuralahti odottaa eniten yhteistyötä ja yhteisöllisyyttä. Yhdessä tekemisen meininkiä. Hän odottaa myös asiakkaiden innostusta ja etenkin kuluttajien tietoiseksi tekemistä. Molemmat Huhtala ja Peuralahti toivovat, että kulttuuripääkaupunkivuotena 2026, Oulussa on uusia ravintoloita ja paljon kuluttajia, jotka käyttävät paikallisia palveluja.  Arctic Food Lab on Peuralahden mielestä kiinnostava ja mielenkiintoinen teema, johon Lasaretti sopii oikein hyvin etenkin kulttuurin ja ruoan näkökulmasta. Oulun keskustan tuntumassa Lasaretti saattaa jäädä hieman piiloon, mutta tähän helmeen on syytä jokaisen oululaisen tutustua.

–Tehdään Oulua tunnetuksi niin Suomessa kuin maailmallakin. Ennen näki paljon kaupunkien omia teemamenuja. Jo silloin nähtiin paikallisen ruokakulttuurin mahdollisuudet ja haluttiin, että asiakas tietää menun tilatessaan, mistä ruoka tulee, Peuralahti sanoi.

Ihmisten tietoisuuden lisääminen on myös yksi tavoite niin Arctic Food Labilla kuin Lasaretillakin. Tiedetään mitä saa, jos tuotteissa, annoksissa tai palveluissa on AFL-leima.

–Vietäisiin vieraita ulos syömään ja kerrottaisiin paikallisesta ruokakulttuurista. Vuonna 2026 toivoisin, että ihmiset jo tunnistaisivat merkin ja osaisivat hakeutua sitä kohti. Arctic Food Labilla on mahdollisuudet vaikuttaa ja he haluamme olla mukana matkalla, Peuralahti tiivisti.

Tutustu Lasarettiin

Tutustu Arctic Food Labiin ja muihin mukaan lähteneisiin yrityksiin

Kuvat: Harri Tarvainen


Arctic Food Lab tarjoaa pohjoisia makuja ja elämyksiä. Kyseessä on pohjoisen ruoan oma tuotemerkki, joka tuo esiin alueella kasvaneita ja valmistettuja tuotteita sekä raaka-aineita. Arctic Food Lab -ohjelma näyttää mitä pohjoinen ruokakulttuuri on ja mitä kaikkea puhtaan arktisen alueen raaka-aineista voidaan jalostaa korkeatasoisella, paikallisella osaamisella. Tuotemerkkiin voi törmätä tuotepakkauksissa, ravintoloissa ja kaupoissa. Tuotemerkin avulla kansainväliset matkailijat ja vieraat tunnistavat lähellä tuotetun ruoan ja pääsevät tutustumaan alueen ruokakulttuuriin. Arctic Food Lab on osa Euroopan kulttuuripääkaupungin, Oulu2026, kulttuuriohjelmaa.

Kiinnostuitko,
ota yhteyttä:
arcticfoodlab@oulu2026.eu

Verkostoasioissa:
Niina Keränen
Projektipäällikkö
niina.m.keranen@oulu2026.eu
+358 400 163 987

Muissa AFL-asioissa:
Heli Metsäpelto
heli.metsapelto@oulu2026.eu
Yhteisöpäällikkö

Jaa sivu eteenpäin

Dela på sociala medier

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles

Fler nyheter