fbpx

Kurkistus kulttuuriohjelmaan: Kaupunkitaiteesta iloa arkeen

2.8.2023 | Kurkistus kulttuuriohjelmaan, Rohkeasti Reunalla, UUTISET

Kurkistus kulttuuriohjelmaan on sarja, jossa nimensä mukaisesti kurkistetaan Euroopan kulttuuripääkaupungin tuleviin tapahtumiin ja ohjelmiin. Sarja antaa pieniä pilkahduksia tulevasta ja kertoo mielenkiintoisista tekijöistä.

Kaupunkitaide ottaa pintoja haltuun ympäri Oulua, kun näyttäviä seinämaalauksia toteutetaan vuosittain matkalla kohti Euroopan kulttuuripääkaupunkivuotta. Kaupunkitaiteesta iloa arkeen -hankkeen ydin on Upeartin taidekoordinaattori Yiorgos Fanariksen mukaan luoda julkista taidetta, joka puhuttelee ihmisiä niin paikallisesti kuin laajemminkin. Teosten tarkemmat sijainnit valikoituvat kaupunkilaisille avoimissa äänestyksissä. Valmiiden teosten ympärille on myös suunnitteilla erilaisia aktiviteetteja, kuten taidekierroksia ja kilpailuja, kulttuuripääkaupunkivuotena 2026.

”Kaupunkilaisten aktivoiminen ja osallisuus ovatkin hankkeen ytimessä. Viime vuonna kaupunginosaäänestyksen voitti Rajakylä, jonne brittiläinen Eloise Gillow toteutti sitten hankkeen ensimmäisen teoksen. Tänä vuonna tiukan äänestyksen voitti viime vuonna toiseksi jäänyt Tuira. Tavoitteemme on tehdä korkeatasoista julkista taidetta ja teoksia, jotka puhuttelevat yhteisöjä ja ovat kiinnostavia vielä pitkänkin ajan päästä”, Fanaris kertoo.

Miten hankkeenne kytkeytyy Rohkeasti reunalla -teemaan?

Kun ajatellaan Oulua ja sen sijaintia maailmanlaajuisesta näkökulmasta, niin meillä on jo itsessään kiinnostava lähtökohta laajemmalle julkiselle taidehankkeelle. Kaupunkitaiteesta iloa arkeen -hankkeen ydin muodostuu Oulun eri kaupunginosiin toteutuvista seinämaalauksista, mutta hankkeen laajempi tavoite on koko Oulu2026-toteutusalueella.

Hankkeen puitteissa pohdimme mahdollisuuksia viedä julkista taidetta pienemmille ja harvemmin asutuille paikkakunnille sekä sitä, miten voimme tässä yhteydessä kehittää osallisuuden malleja. Koko kulttuuripääkaupunkihanke sekä siinä Oulun kanssa mukana olevat pohjoisen Suomen 38 kaupunkia ja kuntaa tarjoavat tähän poikkeuksellisen mahdollisuuden.

Miten hanke edistää kulttuuri-ilmastonmuutosta?

Kaupunkitaiteesta iloa arkeen -hankkeen ytimessä ovat paitsi kaupunkilaisten osallistaminen ja osallisuuden mallien kehittäminen, mutta myös julkisen taiteen aseman vahvistaminen. Hanke pyrkii nostamaan ihmisten kiinnostusta julkiseen taiteeseen myös laajemmin, kuin sen puitteissa toteutettavien teosten osalta.

Kaupunkikuva ja kulttuuriympäristö kehittyvät sosiaalisesti, kun tila demokratisoidaan ja yhteisöllisyyttä vahvistetaan jaetulla taidekokemuksella. Pääsymaksuton, julkisessa tilassa oleva taide on kaikkien koettavissa ja teoksista muodostuu alueidensa kiinnekohtia. Kaupunkitaiteesta iloa arkeen -hankkeen teokset jäävät osaksi yhteisöjä ja tuovat ihmisille iloa pitkään.

Mitä hankkeen tiimoilta on odotettavissa tulevina vuosina?

Yhteisöjä aktivoivaa, kiinnostavaa ja muutenkin jännittävää julkista taidetta. Hanke tuo taiteilijan yhteen paikallisten ihmisten kanssa, kun kutakin teosta toteuttava taiteilija muuttaa ensin toteutuspaikkakunnalle asumaan, jossa hän tutustuu paikalliseen yhteisöön ja alueen ihmisiin. Tämän kohtaamisen pohjalta taiteilijalle syntyy teosidea, joka sitten toteutetaan valitulle sijoituspaikalle.

Taiteilijavalintaraati tulee painottamaan teosten monipuolisuutta ja niiden keskinäistä erilaisuutta. Tämä takaa, että hankkeen puitteissa syntyvistä teoksista muodostuu kiinnostava kokonaisuus, joka valmistuessaan siirtyy osaksi Oulun taidemuseon julkisen taiteen kokoelmaa.

Ammattitaiteilijoille hanke avaa mahdollisuuden työllistyä merkittävään julkiseen taidehankkeeseen. Ensimmäiseen globaaliin taiteilijahakuumme vuonna 2022 osallistui 530 taiteilijaa noin 70 eri maasta. Suuren hakijamäärän vuoksi myös tämän vuoden taiteilija valitaan vuoden 2022 haun pohjalta. Jatkossa tulemme avaamaan uusia ja erilaisia taiteilijahakuja, joten myös taiteilijoiden kannattaa seurata meidän sekä Oulu2026:n kanavia.

Miltä pohjoinen alue näyttää vuonna 2026?

Toivoisin, että pohjoinen alue ja Oulu näyttävät sekä kuulostavat kulttuurin näkökulmasta ainutlaatuiselta. Alueelta, jossa taide, kulttuuri ja erilaiset tapahtumat inspiroivat ihmisiä ikään, sukupuoleen, kansallisuuteen ja sosiaaliseen asemaan katsomatta. Muulle maailmalle Oulu ja pohjoinen Suomi näyttäytyvät vuonna 2026 uniikkina paikkana, jolla on eksoottista ja luontaista vetovoimaa.

Lue lisää vuoden 2023 seinämaalauksesta
Lue lisää vuoden 2022 seinämaalauksesta

 

 

Jaa sivu eteenpäin

Dela på sociala medier

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles

Fler nyheter