fbpx
Rajakylän muraali
Siirry tästä vuoden 2023 teoksen sivulle

Muraalimaalaus Rajakylään, kaupunkilaiset päättivät sijainnin ja vaikuttivat sisältöön

Mihin kaupunginosaan muraalin pitäisi sijoittua ja mikä olisi sopiva kohde komealle taiteelle? Missä kaupunginosassa on historian havinaa ja mielenkiintoisia tarinoita? Tätä kysyttiin oululaisilta. Ensimmäisen, vuoden 2022 muraaliäänestyksen voittajaksi kiri Rajakylä. Muraalit saavat jatkoa, kun vuoden 2023 kaupunginosaäänestys avautuu kesäkuussa. Lue lisää: Oulu2026-seinämaalaus 2023

Muraalimaalaus on osa Euroopan kulttuuripääkaupungin, Oulu2026, kulttuuriohjelmaa. Kulttuuri ja taide ovat osa kaupunkikuvaa, ja Oulu2026 haluaa tuoda esiin kaupunginosien identiteettiä ja tarinoita.

Yleisöäänestykseen osallistuneet saivat äänestyksen yhteydessä kertoa myös asuinalueeseen liittyviä muistoja ja tarinoita, joita Ouluun kutsuttava taiteilija saattoi myöhemmin käyttää teossuunnittelun pohjana.

Rajakylään haettiin taiteilijaa ammattitaiteilijoille suunnatun globaalin portfoliohaun kautta, joka oli ensimmäinen laatuaan Suomessa. Määräaikaan mennessä saatiin yhteensä 530 hakemusta 64:stä eri maasta. Valintaraati valitsi isobritannialaisen kuvataiteilija Eloise Gillow’n Rajakylän muraalin taiteilijaksi. Valinnassa painotettiin Gillow’n oivaltavaa yhteiskunnallista kommentointia ja kykyä luoda yhteys taiteen ja yhteisöjen välille. Klassista maalaustaidetta opiskelleen Eloise Gillow’n taidetta voi nähdä sekä gallerioissa että julkisessa tilassa. Gillow’n realistinen kuvasto keskittyy ihmisiin ja arjen pieniin hetkiin pureutuen samalla yhteiskunnallisesti tärkeisiin kysymyksiin. Taiteilija on kahden viime vuoden aikana toteuttanut useita muraaleja Ranskaan, Espanjaan, Italiaan ja Irlantiin.

Portfolionsa lähettäneistä taiteilijoista Ouluun kutsuttavan taiteilijan valitsi raati, jonka jäsenet olivat Oulun taidemuseon Katariina Kemppainen, kuvataiteilija Anni Kinnunen, Upeartin Jorgos Fanaris, Oulun kulttuurisäätiön Inka Hyvönen.

Eloise Gillow tapasi paikallisia asukkaita muraalin ideoinnin merkeissä Rajakylän kirjastossa ja Talvikkipuiston asukastuvalla. Näitä kohtaamisia sekä oululaisilta aiemmin kerättyjä kertomuksia kaupunginosaan liittyen Gillow hyödynsi teoksensa suunnittelussa. Teos julkistettiin yleisölle yhteisessä valmistumisjuhlassa 3.10.2022.