Arctic Food Lab -verkoston jäsen Pohjolan Luomuhunaja on Tyrnävällä sijaitseva, nimensä mukaisesti luomuhunajaa myyvä yritys. Mehiläistarhaaja Anneli Hynnisellä on takanaan jo pitkä ura mehiläisten parissa. Ensimmäinen mehiläisyhdyskunta hänellä oli jo vuonna 2006 ja muutama vuosi myöhemmin taskussa oli luomuoikeus ja oma yritys luomuhunajan tuottamiselle.
Hynnisen mukaan yrityksen perustamisen aikoihin ei luomuhunajan tuottajia juurikaan löytynyt Pohjois-Suomesta. Luomuhunajan tuotannon määrittelevät erityisesti pesien käsittelytavat ja mehiläisten keruualueet sekä toimijan kuuluminen luomutuotannon valvontajärjestelmään. Mesi tulee pääosin luonnonkasveista tai luonnonmukaisesti kasvatetuista kasveista. Luomutarhoissa ei käytetä antibiootteja tai synteettisiä torjunta-aineita.
Pohjolan Luomuhunaja on paitsi yrityksen nimi, myös heidän tuotteensa. Tämän hunajan lempeän pehmeä maku tulee Hynnisen mukaan erityisesti horsmasta ja muista lähialueella villinä kasvavista kasveista.
“Se on se ympäristö mikä siellä kasvaa silloinkin, joka tuo hunajaan koko kesän makuisen elämyksen.”
Alunperin Hynninen päätyi mehiläistarhaajaksi selkäleikkauksen muutettua koko elämän suunnan. Vanha työ jäi ja oli keksittävä jotain uutta. Jo ensimmäinen kokeilu mehiläistarhauksen parissa vei mukanaan.
“Jäin heti koukkuun mehiläistarhauksen monipuolisuuteen. Opiskelin vuosikausia mehiläisten käyttäytymistä.”
Monipuolinen makuelämys
Hunaja on Hynnisen mukaan hyvin monikäyttöinen raaka-aine. Yleisimmin suomalaiset käyttävät hänen mukaansa hunajaa teessä, kahvissa tai leivonnassa sokerin sijasta. Hän itse käyttää sitä ruoanlaitossa sekä syö sitä sellaisenaan tukkoisen olon tai verensokerin laskemisen avuksi.
“Hunaja korostaa hienosti ruoan omaa makua, eikä sitä tarvitse laittaa paljon.”
Pohjolan luomuhunajaa on saatavilla erilaisissa tapahtumissa, messuilla sekä myy tuotteitaan torilla. Hän myös toimittaa tuotteita haluaville. Myyntityö on Hynnisen mukaan mielenkiintoista ja mukavaa vastapainoa tarhalla mehiläisten kanssa touhuamiseen.
“Hunajapuolen tuottajia ei ole hirveästi messuilla tai toreilla, se vaatii kiinnostusta myydä sellaisissa paikoissa. Itse pidän siitä, siellä saa sen parhaimman palautteen tuotteesta suoraan siinä hetkessä.”
Tapaamiset asiakkaiden kanssa ovat Hynniselle ensiarvoisen tärkeitä. Kun hän maistattaa hunajaa, hän pääsee samalla kertomaan maistajalle mistä hunaja on kotoisin, miltä se maistuu ja minkä takia se maistuu juuri siltä. Hunajan maussa on eroavaisuuksia, riippuen siitä missä se on tuotettu.
“Pohjois-Pohjanmaalla on kanervaa, mustikkaa, puolukkaa ja muita marjoja. Metsäalueiden ulkopuolella taas horsmaa ja muita kesäkukkia. Etelä-Suomessa vadelmaa ja pääkaupunkiseudulla lehmuksia. Nämä kaikki tuovat hunajaan omat, erilaiset maut.”
Pohjolan Luomuhunajan verkkosivut
Arctic Food Lab tarjoaa pohjoisia makuja ja elämyksiä. Kyseessä on pohjoisen ruoan oma tuotemerkki, joka tuo esiin alueella kasvaneita ja valmistettuja tuotteita sekä raaka-aineita. Arctic Food Lab -ohjelma näyttää mitä pohjoinen ruokakulttuuri on ja mitä kaikkea puhtaan arktisen alueen raaka-aineista voidaan jalostaa korkeatasoisella, paikallisella osaamisella. Tuotemerkkiin voi törmätä tuotepakkauksissa, ravintoloissa ja kaupoissa. Tuotemerkin avulla kansainväliset matkailijat ja vieraat tunnistavat lähellä tuotetun ruoan ja pääsevät tutustumaan alueen ruokakulttuuriin. Arctic Food Lab on osa Euroopan kulttuuripääkaupungin, Oulu2026, kulttuuriohjelmaa.
Kiinnostuitko? Ota yhteyttä:
arcticfoodlab@oulu2026.eu
Verkostoasioissa:
Niina Keränen
Projektipäällikkö
niina.m.keranen@oulu2026.eu
+358 400 163 987