fbpx

Kylmien vesien kalaa moneen makuun ja perinteitä kunnioittaen

19.9.2023 | AFL-uutiset, AFL-yritystarina, ArcticFoodLAb, UUTISET

Kuusamon kalan tuotteista löytyy niin perinteisempiä tuotteita kuin moderniinkin makuun sopivia tuotteita.

 

 

Kuusamon Kala Oy syntyi kolme vuotta sitten, kun joukko kalan jalostuksesta innostuneita ammattilaisia osti Kuusamon kalajalosteen liiketoiminnan ajatuksenaan lisätä paikallista kalanjalostusta voimakkaasti. Tuotekehityksestä vastaava Jarmo Pitkänen kertoo että ostetussa yrityksessä valmistettiin paljon perinteisiä kalajalosteita, mutta nykyään tuotevalikoimassa on paljon myös modernimpaan makuun sopivia tuotteita. Kantava ajatus on kuitenkin pysynyt samana:

 

“Kala pitää jalostaa mahdollisimman lähellä alkulähdettä, että se on mahdollisimman hyvää.”

 

Kuusamon Kalan tavoitteena on hänen mukaansa olla täyden palvelun kalatalo, joka tarjoaa monenlaiseen makuun sopivia tuotteita. Valikoima on todellakin laaja, saatavilla on esimerkiksi yli 15 erilaista täyssäilykettä, johon mahtuu sekä perinteisimpiä kalasäilykkeitä että uudenlaisiakin makumaailmoja. Lisäksi tarjolla on muun muassa runsas valikoima tuoretuotteita, graavattuja ja marinoituja tuotteita sekä mätejä.

 

“Tavoitteena on se, että olisi joka makuun jotain, niin arkeen kuin juhlaankin.”

 

Pitkänen nostaa esille Kuusamon Kalan kalalastut, joita voi hyödyntää ruoanlaitossa monella tapaa. Se edustaa yrityksen uudempia tuotteita, joissa isona tekijänä on niiden helppous. Ihmiset haluavat syödä kalaa, mutta esimerkiksi ruodot ja niiden hankala poistaminen voivat kääntää kohti helpompia vaihtoehtoja. Tuotteet kuten kalalastut, muikkumuru tai kalabolognese tuovat kalan ruokapöytään helpossa muodossa.

 

“Tuomme valikoimaan sitä, mitä moderni kuluttaja haluaa.”

 

Myös perinteisten reseptien ylläpitäminen ja paikallisten, villien raaka-aineiden hyödyntäminen ovat Pitkäsen mukaan todella tärkeitä asioita Kuusamon Kalan toiminnassa. Kun reseptit siirtyvät sukupolvelta toiselle ja tulevat suoraan työntekijöiden omasta perimästä, ne ovat hänen mukaansa uskottavia, eikä perinteiden vaaliminen tunnu päälleliimatulta. Resepteissä hyödynnetään esimerkiksi tervaa tai luonnosta löytyviä raaka-aineita, kuten kuusenkerkkää.

 

Kuusamon Kalan tuotteita voi ostaa yrityksen verkkokaupasta sekä paikan päältä myymälästä. Myymälän yhteydessä toimii kahvila, jossa Pitkäsen mukaan tarjotaan lounaaksi “maailman parasta kalakeittoa”. Myynnissä on omien tuotteiden lisäksi myös muiden alueen pientuottajien tarjontaa. Lisäksi myymälä-kahvilasta on mahdollisuus tilata paikallisiin juhliin tarjottavia, kuten erilaisia kalavalmisteita.

 

Paikalliset raaka-aineet ovat alan standardi

 

Kuusamon Kalan runkotuotteet ovat lähialueella kasvatettu siika ja kirjolohi. Kasvatettu kala on tärkeässä roolissa, koska sen avulla pystytään takaamaan, että tuotteita on läpi vuoden.

 

Villikalan hankinta-alue yltää Oulujärveltä Lokkaan asti. Pohjoisten vesistöjen kylmät ja puhtaat vedet ovat ideaaleja kalojen kasvun kannalta. Koska kala tulee läheltä, se saadaan nopeasti jalostukseen ja pysyy tämän vuoksi hyvin tuoreena.

 

“Lähtökohtaisesti asiakkaat vaativat nykyään lähiruokaa. Raaka-aineiden pitää olla paikallisia, se on tänä päivänä alan standardi.”

 

Tämän lisäksi asiakkaat ovat tätä nykyä valveutuneempia ekologisuudesta ja vastuullisuudesta. Kuusamon Kalan kaikki kotimaiset kalat ovat WWF:n vihreiden kalojen listalla ja yrityksen keittiössä pyritään tekemään paljon asian eteen. Pitkäsen mielestä oleellista on myös kyky hyödyntää sellaisia raaka-aineita, jotka eivät ole niitä kaikista suosituimpia ja tuoda niitä asiakkaiden tietoisuuteen.

 

“Esimerkiksi hauki herättää paljon mielipiteitä, meillä on valikoimassa vaikkapa marinoitua haukea ja siitä kun tulee palautetta, että tämä on kova juttu, niin silloin tietää että on onnistuttu.”

 

Kuusamon Kala Oy on osa Wild Food Kuusamo ja Taivalkoski -verkostoa. Wild Food Kuusamo ja Taivalkoski on brändi ja tavaramerkki, joka sitoo yhteen Kuusamon ja Taivalkosken alueen paikallisia ruokatuottajia ja ravintola-alan yrittäjiä.

 

Kuusamon kalan nettisivut

 

 


Arctic Food Lab tarjoaa pohjoisia makuja ja elämyksiä. Kyseessä on pohjoisen ruoan oma tuotemerkki, joka tuo esiin alueella kasvaneita ja valmistettuja tuotteita sekä raaka-aineita. Arctic Food Lab -ohjelma näyttää mitä pohjoinen ruokakulttuuri on ja mitä kaikkea puhtaan arktisen alueen raaka-aineista voidaan jalostaa korkeatasoisella, paikallisella osaamisella. Tuotemerkkiin voi törmätä tuotepakkauksissa, ravintoloissa ja kaupoissa. Tuotemerkin avulla kansainväliset matkailijat ja vieraat tunnistavat lähellä tuotetun ruoan ja pääsevät tutustumaan alueen ruokakulttuuriin. Arctic Food Lab on osa Euroopan kulttuuripääkaupungin, Oulu2026, kulttuuriohjelmaa.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä:
arcticfoodlab@oulu2026.eu

Verkostoasioissa:
Niina Keränen
Projektipäällikkö
niina.m.keranen@oulu2026.eu
+358 400 163 987

Jaa sivu eteenpäin

Dela på sociala medier

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles

Fler nyheter