Yhdenvertainen Oulu2026 -hankkeen tarkoitus oli kehittää kuntien ja kulttuuritoimijoiden kykyä tuottaa tosiasiallisemmin yhdenvertaisia kulttuuripalveluita sekä vahvistaa vähemmistöryhmien kulttuuriosallisuutta. Tarkoitus oli varmistaa, että Oulu2026-kulttuuriohjelma ja sen tekijät edustavat monimuotoisuutta.
Keskeistä oli saada mahdollisimman moni kiinnostumaan ja osallistumaan yhdenvertaisuuskoulutuksiin ja työpajoihin, vaikka yhdenvertaisuuden ja moninaisuuden aiheiden käsittely voidaan kokea haasteellisena tai ei-tarpeellisena.

kaikkia yhteistyökumppaneita ja osallistujia mitä lämpimimmin!
Hankkeen aluksi koulutustarpeita kartoitettiin 35 infotilaisuudessa, joihin osallistui 340 henkilöä.
-Saimme yhdenvertaisuuskoulutuksiin mukaan yhteensä yli 2000 kuntien työntekijää ja kulttuuritoimijaa 90 koulutustilaisuudessa. Osallistujina kaikissa koulutuksissamme oli peräti 200 kuntaa, yhdistystä, koulutusorganisaatiota ja taidetoimijaa, iloitsee projektipäällikkö Anna Litewka-Anttolainen.
-Näin aktiivinen osallistuminen on vaikuttanut siihen, että organisaatioiden tietoisuus ja osaaminen ovat vahvistuneet. Osallistuneet tahot ovat kehittäneet yhdenvertaisuuden parantamiseksi konkreettisia toimenpiteitä, kuten saavutettavampaa viestintää, esteettömyysratkaisuja ja turvallisemman tilan periaatteita, hän lisää.
Koulutukset käsittelivät laajasti yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon näkökulmia ottaen huomioon erilaisia syrjintäperusteita. Aiheina oli moninaisuus, yhdenvertaisuus, osallisuus, saavutettavuus, turvallisempi tila, häirintäyhdyshenkilön tehtävät, antirasismi, selkokielisyys, autismiystävälliset kulttuuripalvelut sekä kulttuurinen omiminen.
Vähemmistöjen kulttuuriosallisuus vahvistui
Toisena lähtökohtana oli edistää aliedustettujen ryhmien kulttuuriosallisuutta Euroopan kulttuuripääkaupungin valmistelussa. Tämä tarkoitti muun muassa yhteisöllisyyden ja merkityksellisyyden vahvistamista, kulttuurialan syrjivien rakenteiden poistamista sekä luottamuksen rakentamista ja ylläpitämistä.
-Tähän pitkäjänteiseen muutostyöhön pyrimme vaikuttamaan erityisesti pilottien sekä osallistavien työpajojen kautta, Litewka-Anttolainen toteaa.
-Vähemmistöryhmien tavoittamiseksi Oulu2026-ohjelmaan toteutimme osallisuustyöpajoja, esim. kulttuurisesti moninaisesta elävästä kulttuuriperinnöstä sekä Me olemme kulttuuria -ohjelmahausta. Tämän myötä mukana olevien vähemmistöryhmien edustajat ovat hakeneet tai hakemassa mukaan kulttuuriohjelmaan.
Osallisuustoiminta tavoitti yhteensä yli 2600 osallistujaa 126 tilaisuudessa. Osallistumissamme 86 yleisötilaisuudessa tavoitimme yli 6500 ihmistä.
Hankkeen tuloksia ja kokemuksia hyödynnetään Oulun kulttuurisäätiön normaalitoiminnassa. Kehitetyt yhteistyömallit, verkostot ja toimintatavat vaikuttavat myös Euroopan kulttuuripääkaupungin ohjelmaan toteutukseen. Oulun kulttuurisäätiön toiminnallinen yhdenvertaisuussuunnitelma syntyi hankkeen tuella.
Juurtuvaa kehitystyötä
Hankkeen toimilla arvioidaan olevan laajoja vaikutuksia erityisesti yhdenvertaisuuden edistämiseen, sukupuolten tasa-arvoon, vammaisten ja pitkäaikaissairaiden henkilöiden oikeuksien edistämiseen sekä sosiaaliseen ja kulttuuriseen kestävyyteen.
Osa piloteista jatkuu osana yhteistyökumppaneiden toimintaa, kuten Oulun romanikahvilat, eri kieli- ja kulttuuritaustaisten yhteisöjen verkosto, yhdeksän kunnan toimijoiden muodostaman yhdenvertaisen kulttuurijohtamisen verkosto, Kajaanin museoiden osallisuustyö ja ruotsinkielinen lukupiiri.
Kun haluat tutustua tarkemmin, tutustu tuottamaamme Kulttuuripalvelujen moninaisuuden edistämisen oppaaseen. Opas on saatavilla digitaalisena versiona Oulun kulttuurisäätiön ja Oulun kaupungin verkkosivulla suomeksi ja englanniksi:
Lisätietoja
Anna Litewka-Anttolainen
projektipäällikkö
anna.litewka-anttolainen@oulu2026.eu
040 5388121
Yhdenvertainen Oulu2026 -hankkeen toteutusaika oli 1.4.2023–25.4.2025. Hanke oli Euroopan unionin osarahoittama.
