fbpx

Oulu2026-kulttuuripersoona: Miina Kaartinen

12.7.2024 | KULTTUURIPERSOONAT, UUTISET

Miina Kaartinen toivoo, että kulttuurin ja taiteen taloudelliset ja sosiaaliset vaikutukset tunnustettaisiin yhteiskunnassamme nykyistä paremmin. Kuva: Tuomo Tuovinen

Tällä kertaa Kulttuuripersoonamme on Miina Kaartinen, kulttuurintutkija, sosiaalityöntekijä ja Mustarinda-seura ry:n toiminnanjohtaja. Mustarinda on hyrynsalmelainen yhdistys, joka toimii taiteen, tieteen ja ekologisten kysymysten risteysalueella. Oulu2026-kulttuuriohjelmaan kuuluva Vaara-Kainuun taidekansallispuiston valmisteluhanke tähtää maailman ensimmäisen taidekansallispuiston perustamiseen Hyrynsalmen ja Puolangan kuntien alueelle, Kainuun vaarajaksolle.

“Ajatus mikä on ollut olemassa jo vuosikymmeniä on, että Vaara-Kainuu ansaitsee oman kansallispuistonsa. Elvytimme ajatuksen nimellä taidekansallispuisto, että mitä jos kansallispuisto voisi luonnon lisäksi tarjota myös taidetta?”

Minkä parissa työskentelet tällä hetkellä?

Meillä on Mustarindassa monenlaista työpöydällä, kun teemme monialaista työtä. Hyrynsalmen kylältä noin kahdenkymmenenviiden kilometrin päässä pyöritämme Mustarinda-taloa, kulttuuritaloa, jossa järjestetään muun muassa ekologisiin kysymyksiin keskittynyttä residenssiohjelmaa. Toukokuun alusta lähtien meillä on ollut pohjoismaalaisia ja baltialaisia residenssivieraita ja olemme työskennelleet kohti kesänäyttelyä, jonka avajaiset ovat kesäkuun puolivälissä. Lisäksi meillä on Sinipyrstö-hanke, jossa keskitytään taide- ja luontolähtöiseen yhteisötyöhön. Sitä varten valmistelemme syksyn ensimmäistä isompaa tapahtumaa, yhdessä muiden paikallisten kanssa järjestettäviä syyspitoja, jotka järjestetään Hyrynsalmen kylällä.

Mitä kulttuuri merkitsee sinulle?

Kun olen kulttuurintutkija, niin ymmärrän kulttuurin arjen olomuotona ja liimana, kaikki meidän ihmisten elämä on kulttuurista, ja se miten ymmärrämme asioita ja olemme yhteydessä toisiimme on kulttuuria. Jos ajatellaan sitä, mitä taide ja kulttuuri merkitsevät minulle ihmisenä, niin ne ovat hyvin iso osa elämääni. Kulttuuri on elämänvoimaa ja itselleni tärkeä arvo, jota haluan olla edistämässä ja siksi teen sitä mitä teen Mustarindassa. Taide on niin mielettömän arvokas asia, että se tarvitsee puolestapuhujia ja paljon työtä, että sitä saadaan enemmän esiin yhteiskunnassamme.

Millaisia ovat kulttuuriin liittyvät haaveesi?

Isoin haave liittyy siihen, että yhteiskunnassa ja poliittisesti ei ymmärretä kulttuurin ja taiteen merkitystä, ei ymmärretä niiden taloudellisia ja sosiaalisia vaikutuksia ihmisten terveyteen. Haaveena olisi, että kulttuuri ja taide olisivat tulevaisuudessa paremmin tunnustettuja ja sitä kautta niihin ohjattaisiin enemmän taloudellisia resursseja, eivätkä taiteen ja kulttuurin tekijät joutuisi jatkuvasti taistelemaan pienistä resursseista ja puolustamaan omaa toimintaansa. Haaveilen myös aktiivisemmasta ja keskustelevammasta kulttuuripolitiikasta ja siis vahvemmasta demokratiasta.

Mitä kulttuuri-ilmastonmuutos merkitsee sinulle?

Se on meille Mustarindassa todella läheinen teema, kun olemme perustamisvuodesta 2010 lähtien työskennelleet sen eteen, että meidän yhteiskunnassamme kulttuuri muuttuisi niin, että arkemme olisi vähäpäästöisempää ja terveemmässä suhteessa elämää ylläpitäviin järjestelmiin. Länsimaalainen elämä käyttää liikaa luonnonvaroja ja on kestämättömällä pohjalla. Mustarinda on perustettu siksi, että voisimme edistää ekologista jälleenrakennusta, ensin taiteen ja kulttuurin alalla ja sitten laajemmin. Taiteilijat ovat usein eturinnassa tällaisissa siirtymissä. Toiminnassamme olemme pyrkineet etsimään nykyistä kestävämpiä tapoja elää ja tehdä työtä. Mustarinda-talo on energiajärjestelmältään vähäpäästöinen ja Mustarindalla vietetyt jaksot ovat vieraille mahdollisuus kokeilla elämää, joka ei rakennu kuluttamisen ympärille vaan arjesta löytyy muunlaisia merkityksiä. Residenssimme on todella vilkas ja vaikutamme isoon määrään ihmisiä vuodessa, eri alojen ammattilaisia käy meillä useita kymmeniä. Kulttuuri-ilmastonmuutos on hieno teema kulttuuripääkaupunkivuodelle, koska se miten vastaamme ilmastonmuutokseen on nimenomaan kiinni kulttuurisista muutoksista. Ilmastonmuutoksen suhteen tilanne on kriittinen ja poliittisia päätöksiä pitäisi tehdä, jotta asiat muuttuisivat. Taide ja kulttuuri voivat vaikuttaa näihin päätöksiin. Oulu2026 on instrumentti muutokseen.

Millaisena näet Oulu2026-alueen tällä hetkellä?

Kun on toiminut Kainuussa vuosia, niin Kainuussahan on nimenomaan paljon kulttuuri- ja taidealan toimijoita, jotka ovat keskittyneet käsittelemään esimerkiksi ilmastonmuutosta eri tavoin. Kulttuuripääkaupunkivuodenteema on siis tuttu ja sopiva tälle alueelle. Pohjois-Pohjanmaa ja Kainuu muodostavat yhdessä kulttuurisesti monimuotoisen alueen, joka on upea ja täynnä ammattilaisten ja harrastelijoiden tekemää taidetta ja kulttuuria. Olemme ylpeästi mukana.

Miten uskot ja toivot kulttuuripääkaupunkivuoden vaikuttavan pohjoiseen Suomeen?

Mustarindan toiminnassa olen miettinyt sitä, kun olemme kulttuurisesti ja maantieteellisesti reunalla, että tämä on todella hedelmällinen paikka toimia, koska reuna-alueilla syntyvät aina kiinnostavimmat asiat. Valtavirran kulttuuri on usein konventionaalista ja vakiintunutta, reunoilla se on kokeellisempaa. Harvaan asutulla maaseudulla mitä Hyrynsalmi edustaa, ne teemat minkä kanssa toimitaan näkyvät täällä ihan eri tavalla kuin isossa kaupungissa. Meillä on tiiviimpi suhde ympäristön muutoksiin, koska elämme keskellä muuttuvaa maisemaa. Muu Suomi voisi oppia paljon harvaan asuttujen alueiden toiminnasta. Kulttuuripääkaupunkivuosi voi parhaimmillaan tehdä näkyväksi kaikkea sitä upeaa mitä näillä alueilla on.

Miten Oulu2026-alueella voisi parantaa kulttuurin tuottajien ja käyttäjien asemaa?

Tilanne on sama ympäri Suomen, ei vain tällä alueella. Kulttuuriin ja taiteeseen pitäisi ohjata enemmän resursseja, koska nämä alat ovat yhteiskunnallisesti merkittäviä. Muutoksia tarvitaan eri tasoilla, valtakunnallisella, maakunnallisella ja kuntien tasolla. Niin kutsuttuja säästötoimenpiteitä tehtäessä tulisi ymmärtää taiteen merkitys ihmisten ja yhteisöjen kokonaisvaltaiselle elinvoimaisuudelle ja hyvinvoinnille. Taiteeseen ja kulttuuriin pitäisi ohjata rohkeasti varoja, kuten esimerkiksi Kajaanin kaupunki on nyt tehnyt Taidekampus-hankkeen kautta. Toivon, että Oulu2026-alueella jatketaan kulttuuriin investoimista, alan rakenteiden kehittämistyötä ja kulttuurin saavutettavuuden edistämistä.

Lue lisää Taidekansallispuistosta täältä (linkki avautuu uuteen välilehteen).

Jaa sivu eteenpäin

Dela på sociala medier

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles

Fler nyheter