fbpx

Oulu2026-kulttuuripersoona: Jarmo ja Sanni Luttinen

7.9.2022 | KULTTUURIPERSOONAT, UUTISET

Jarmo ja Sanni Luttinen

Jarmo Sanni Luttiselle kulttuuri on aina läsnä.

Tämän viikon kulttuuripersooninamme on rock-pariskunta, Kuun Pimeä Puoli -yhtyeen perustajajäsenet, Jarmo ja Sanni Luttinen. Pariskunta kertoo elävänsä omanlaista arkeaan keikkojen, biisien tekemisen ja muiden töiden ehdoilla. Oman bänditoiminnan lisäksi Jarmo tekee niin äänentoisto kuin myös jamien vetäjän töitä ja Sanni toimii Oulun Teatterilla järjestäjä-kuiskaajana.

–Kulttuuri on siis läsnä meillä koko ajan.

Luttiset ovat keikkailleet yhdessä yli 10 vuotta eri kokoonpanoilla.

–Perustimme Kuun Pimeä Puoli -yhtyeen, kun meillä alkoi syntymään omia biisejä, jotka eivät sopineet muiden bändiemme pirtaan.

Mitä teille kuuluu juuri nyt? Millä tavoin vietätte vapaa-aikaa?

Julkaisemme materiaalia tasaiseen tahtiin, ja kuluneena kesänä olemme päässeet vihdoin myös keikoille. Livenä musiikki on parhaimmillaan ja se on koko homman suola. Meillä syntyy biisejä juuri tällä hetkellä paljon. Kolmas albumi on tekeillä pikkuhiljaa. Pariskuntana tekemisessä on se antoisa puoli, että meillä molemmilla on samat tavoitteet ja unelmat, joita saamme jakaa ja elää yhdessä. Musan tekeminen ei rajoitu keikoille, treenikselle ja studioon vaan se elää tavalla tai toisella keskusteluissa pitkin päivää aamukahvilta iltalenkille. Vietämme melkeinpä kaiken vapaa-aikaamme yhdessä, näemme ystäviä ja käymme katsomassa muiden keikkoja aina kun se on mahdollista.

Mitä kantava teemamme, kulttuuri-ilmastonmuutos, merkitsee teille?

Kulttuuri-ilmastonmuutos merkitsee meille sitä, että musiikintekijöinä saamme mahdollisuuksia ja tukea. Toivomme ihmisten ottavan meidät pienemmätkin tekijät avoimin mielin vastaan. Kaupungissamme on aivan valtavasti upeaa kulttuuria tarjolla laidasta laitaan. Haasteena on saada ihmiset liikkeelle ja tietoiseksi kaikesta tarjonnasta. Kulttuuritapahtumat ruokkivat sekä yleisöä että tekijäänsä. Siinä on kyse vuorovaikutuksesta ja sielun ravinnosta – siksi se, että yleisö löytää kulttuurin pariin, on kulttuurin elinehto.

Kulttuurin kuluttajina toivomme, että kulttuuri ja taide olisi tarjolla yhä isommin ja näkyvämmin kaupunkikuvassa.

Minkälaista on toimia kulttuurin alalla Pohjois-Suomessa? Millaisena näette Oulu2026-alueen tällä hetkellä?

Tällä hetkellä meillä yhtyeenä on omat haasteemme Oulussa. Kuuntelijamme ovat suoratoistopalveluiden tilastojen perusteella enimmäkseen Etelä-Suomen alueella. Myös keikkamahdollisuudet Oulussa (ja toki muuallakin) on pienemmille tekijöille vähäiset ja toisaalta teettää todella paljon töitä päästä omakustanne-bändinä vaikkapa pääkaupunkiseudulle keikkailemaan.

Toiveissa olisi saada yhteistyön avulla eväitä edetä ihmisten tietoisuuteen. Näemme Oulu2026 -alueen tällä hetkellä toiveikkaana mahdollisuutena meille, jotka tuotamme kulttuuria ja taidetta omakustanteisesti, puhtaasti rakkaudesta musiikkiin, rakkaudesta kulttuuriin ja ylypiästi oululaisena.

Miltä Oulu2026-alueella näyttää ja tuntuu vuonna 2026? Miten uskotte kulttuuripääkaupunkitittelin vaikuttavan pohjoiseen Suomeen?

Vuosi 2026 näkyy jo nyt meidän näkökulmasta kaupungissamme kutkuttelevana kulttuuri-pöyhintänä. Kaupungissamme ollaan pöyhimässä pinnan alta eri tekijöitä näkyviin, nostetaan esiin niitäkin, jotka ovat jääneet aiemmin isompien tekijöiden varjoon. Uskomme, että vuonna 2026 me olemme päässeet

pisteeseen, jossa Oulun alueen laaja kulttuuritarjonta on värikkäästi esillä, ja kannamme kulttuuripääkaupunki-titteliä ylpeästi ja yhdessä kannustaen toinen toisiamme, kulttuurin tuottajina ja kokijoina.

Mitä kulttuuri teille merkitsee?

Meille kulttuuri on elämää. Elämme sitä työssämme ja vapaa-ajassa. Kulttuuri saa aikaan tunteita, keskustelua, uusia näkökulmia, syvempiä ihmissuhteita. Korona-aikana kulttuurin merkitys iskeytyi tajuntaan monelle, kun yhtäkkiä kaikki olikin peruttu. Olimme todella iloisia, kun alalla ryhdyttiin tuottamaan striimi-tapahtumia ja toki halusimme järjestää sellaisia itsekin. Onneksi striimaus on jäänyt tavaksi myös koronasulkujen jälkeen – näin kulttuuri on myös heidän saavutettavissa, jotka eivät syystä tai toisesta pääse tapahtumaan paikan päälle. Kulttuuri kuuluu kaikille ja meidän kulttuurin tekijöinä on tärkeää miettiä, miten ihan jokaisen ihmisen olisi mahdollista nauttia siitä.

Miten Oulu voisi parantaa kulttuurin ja urheilun tuottajien tai käyttäjien asemaa?

Oulussa on paljon aktiivisia toimijoita ja oma-aloitteisuutta. Ainakin meidän näkökulmastamme Oulun kaupunki tukee ja antaa tilaa kulttuurille ja urheilulle. Meillä on hyviä tiloja toteuttaa tapahtumia. Toivomme myös kaupunkilaisilta avointa ja kannustavaa asennetta. Vaatii todella paljon rohkeutta ja uskoa asiaansa lähteä rakentamaan tyhjästä esimerkiksi kulttuuritapahtumaa. Silti meillä niitä Oulussa syntyy koko ajan. Oulu tunnetaan maailmalla hienojen, erikoistenkin tapahtumien kautta (esimerkiksi vaikka ilmakitaran MM-kisat). Uusille tekijöillekin löytyy tilaa ja tilausta, mikäli puhallamme kaupunkina yhteen hiileen ja tuemme toisiamme.

Kuva: Jani Kakko

Kuun Pimeä Puoli Facebook


Aiemmat kulttuuripersoonat

Jaa sivu eteenpäin

Dela på sociala medier

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles

Fler nyheter