Viime viikolla saimme tutustua ruoka-alan pientuottajiin, yrityksiin ja aluetoimijoihin Saksassa. Matkan ohjelma Oulun ystävyyskaupungissa Leverkusenissa oli suunniteltu pitkälti jo aiemman yhteistyön pohjalta ja saimme tutustua Oulu2026 Arctic Food Lab -yhteistyöstä kiinnostuneisiin toimijoihin.
Ystävyys, uteliaisuus ja vieraanvaraisuus olivat vahvasti läsnä vierailullamme ja aito kiinnostus yhdessä tekemiseen kohti Oulun kulttuuripääkaupunkivuotta oli hienoa huomata. Yhteistyöllä kaupunkien välillä on olemassa vahva pohja, jonka päälle on helppoa lähteä rakentamaan myös uusien kumppanien kanssa. Tapaamisten teemana oli ruoka osana kulttuuria ja kulttuuriohjelmamme kokonaisuus Arctic Food Lab.
Anuga2023
Kahden vuoden välein järjestettävät elintarvike- ja ruoka-alan suurmessut järjestettiin lokakuun alussa Kölnissä, Saksassa. Tämän vuoden messutarjonnasta valitsimme Anuga-messuille tutustumisen Arctic Food Lab näkökulmasta BusinessFinlandin vinkkaamana. Kävimme tutustumassa messun tarjontaan ja tsemppaamassa suomalaisia elintarvikealan yrityksiä Suomen maaosastolla. Oulu2026 alue oli hienosti edustettuna Kinnusen Myllyn toimesta. Suomalaisten osallistujien messukuulumisia ja kokemuksia saamme kuulla hieman myöhemmin.
Messujen antia ei yhdessä päivässä ehtinyt kunnolla kokea, koska tarjontaa oli 11 Ouluhallin kokoisessa hallissa eri teemoilla aina frozen foodista peruselintarvikkeisiin. Isojen ruokamaiden maa- ja aluekohtaisia osastoja saattoi olla useissa eri teemoitetuissa halleissa. Elintarvikealan ammattimessuilla etsitään yhteistyökumppaneita ympäri maailmaa ja valmistautuminen tällaisille messuille tulee aloittaa hyvissä ajoin. Seuraavat Anuga messut järjestetään lokakuussa 2025 ja olisihan se hienoa olla Oulu2026 Arctic Food Lab – näkyvyydellä yhdessä alueen yritysten kanssa mukana.
Ministeriön vieraana Stuttgartissa
Mielenkiintoista oppia ja uusia yhteistyökumppaneita löytyi Baden-Württembergin alueelta. Olimme alueen ministeriön (Ministerium für Ländlichen Raum und Verbraucherschutz) vieraana Stuttgartissa. Alue vastaa kooltaan pitkälti Oulu2026 aluetta ja lähiruoan arvostus on alueella korkealla. Paikallisen ruokaidentiteetin rakentamiseksi ja alueellisen brändin nostamiseksi on tehty pitkään työtä aluehallintotasolla. Toisiimme tutustuessamme huomasimme paljon mielenkiintoisia kokonaisuuksia, joista voisi ottaa oppia myös tänne meille ja erityisesti Arctic Food Lab brändin rakentamiseen. Tällaisia teemoja ovat mm. kulttuuripääkaupunkivuoden innostuksen hyödyntäminen valistustyössä lähiruoan edistämiseksi, osallisuuden huomioiminen kouluruokayhteistyössä, tuotemerkkien hyödyntäminen laajemmin ja vapaaehtoistyön rooli lähiruoan edistämisessä.
Tilavierailut Stuttgartin lähialueella auttoivat ymmärtämään alueen ominaisuuksia ja miettimään tulevan yhteistyön mahdollisuuksia kulttuuripääkaupunkivuodeksi ja mahdollisesti siitä eteenpäin. Ministeriön asiantuntijat ja aluetoimijat olivat erittäin kiinnostuneita Arctic Food Lab kokonaisuudesta, tuotemerkistä ja pohjoisen alueen pientuottajista. Yhteistyöideoita lähti myös rakentumaan tapaamisten tiimoilta ja varmasti tulemme näkemään konkretiaa viimeistään vuonna 2026.
Yhteistyökumppanimme Saksassa antoivat hienoa palautetta rohkeudesta ottaa ruoka vahvaksi osaksi Oulu2026 kulttuuriohjelmaa, vaikka emme sijaitsekaan Ranskassa, Espanjassa tai Italiassa. Pohjoisesta ruokakulttuurista ei kukaan maailmalla tiedä mitään – vielä.
Arctic Food Lab tarjoaa pohjoisia makuja ja elämyksiä
Kyseessä on pohjoisen ruoan oma tuotemerkki, joka tuo esiin alueella kasvaneita ja valmistettuja tuotteita sekä raaka-aineita. Arctic Food Lab -ohjelma näyttää mitä pohjoinen ruokakulttuuri on ja mitä kaikkea puhtaan arktisen alueen raaka-aineista voidaan jalostaa korkeatasoisella, paikallisella osaamisella.
Tuotemerkkiin voi törmätä tuotepakkauksissa, ravintoloissa ja kaupoissa. Tuotemerkin avulla kansainväliset matkailijat ja vieraat tunnistavat lähellä tuotetun ruoan ja pääsevät tutustumaan alueen ruokakulttuuriin.
Arctic Food Lab on osa Euroopan kulttuuripääkaupungin, Oulu2026, kulttuuriohjelmaa.