Kurkistus kulttuuriohjelmaan on sarja, jossa nimensä mukaisesti kurkistetaan Euroopan kulttuuripääkaupungin tuleviin tapahtumiin ja ohjelmiin. Sarja antaa pieniä pilkahduksia tulevasta ja kertoo mielenkiintoisista tekijöistä.
Oulun kulttuuripääkaupunkivuoden lähestyessä Meri-Toppilassa sijaitseva entinen hakesiilo herätetään uudelleen henkiin Factum Foundation -säätiön luotsaaman projektin tiimoilta. Tarkoituksena on restauroida rakennus maailmanluokan monitoimitilaksi erilaisia näyttelyitä ja yleisötapahtumia varten. AaltoSiilo -projektin myötä katedraalimainen betonirakennus muuntautuu tieteen ja kulttuurin keskukseksi luoden alueelle uniikin kokonaisuuden Alvar Aallon ikonisesta arkkitehtuurista ja 3D-teknologiasta.
Hankkeen projektipäällikkö Valentino Tignanelli kertoo, että siilon tiloissa tullaan järjestämään aktiivisesti tapahtumia vuosittain jo ennen itse kulttuuripääkaupunkivuotta.
“Ensimmäinen siilolla järjestämämme tilaisuus oli Jäähyväiset suppiloille, jossa Transistori-kollektiivi käytti rakennuksen sisätiloissa olevia elementtejä soittimina, mikä sai tilan toimimaan omana instrumenttinaan. Viimeisin tapahtuma, Screaming Duende, yhdisti flamencomestari Israel Galvánin ja Huutajat-kuoron. Arvostamme taiteilijoiden ja rakennuksen vuorovaikutusta ja toivomme, että siilo olisi aina siellä järjestettävien tapahtumien ykköstähti”, Tignanelli kuvailee.
Miten AaltoSiilo kytkeytyy Villisti kaupunki -teemaan?
“Näemme villiyden eräänlaisena symbolina. Se on jotain, mikä on kadonnut ja täytyy mielestämme luoda uudestaan. Villisti kaupunki -teema kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmassa luo uutta suhdetta siihen, mitä pidämme villinä ja luonnollisena. AaltoSiilo on osaltaan mukana tässä murroksessa.”
Miten AaltoSiilo edistää kulttuuri-ilmastonmuutosta?
“Arkkitehtuurisesta näkökulmasta on tärkeää, miten siilon kaltaisen betonirakennuksen kunnostamisella säästetään saman verran päästöjä, jota menisi uuden kerrostalokorttelin rakentamiseen. Oulu on täynnä betonirakennuksia, ja haluamme näyttää työllämme esimerkkiä vastaavanlaisten rakennusten käyttämisestä säästämällä ja kunnostamalla tämän kulttuuriperinnöllisesti merkittävän siilon.”
Mitä AaltoSiilon tiimoilta on odotettavissa tulevina vuosina?
“Olemme suunnittelemassa siilon alakertaan 200 henkilölle tarkoitettua yleisötilaa, jonka lisäksi tilaan asettuu vertikaalisesti uteliaisuuden audiovisuaalinen kabinetti alimmasta kerroksesta kohti rakennuksen korkeinta huippua. Kyseessä on oman aikakautensa ikoninen maamerkki, jonne toivomme mukaan niin näyttelyitä kuin live-esiintyjiäkin.”
Miltä pohjoinen alue näyttää vuonna 2026?
“Toivon todella, että kulttuuripääkaupunkivuodesta jää kaupunkiin jotain materiaalisestikin näkyvää – kuten esimerkiksi tämä siilo. Toivon, että kulttuuripääkaupunkivuoden tiimoilta perustetut yritykset ja organisaatiot jatkavat toimintaansa vielä tärkeän juhlavuoden jälkeenkin. Uskon Oulun kulttuurimaiseman muuttuvan merkittävästi vuoden 2026 seurauksena.”
Lue lisää ja seuraa projektia:
AaltoSiilo.com
Instagram.com/aaltosiilo