fbpx

Oulu2026-kulttuuripersoona: Tuomo Heikkinen

10.2.2023 | KULTTUURIPERSOONAT, UUTISET

Tuomo Heikkiselle kirjallisuus on elämäntapa. Kuva: Tero Kyllönen

Tämän viikon kulttuuripersoonamme on Oulun Kirjailijaseuran toiminnanjohtaja Tuomo Heikkinen. Aiemmin Tuomo on työskennellyt kirjallisuuden läänintaiteilijana Taiteen edistämiskeskuksessa. Koska läänintaiteilijan kausi on aina määräaikainen, Tuomo halusi luoda läänintaiteilijakautensa alusta asti jotain, joka jää elämään kauden jälkeenkin.
–Kauteni aikana perustettiin Oulun Kirjailijaseura ry. Kun työni läänintaiteilijana päättyi, Oulun Kirjallisuusseura palkkasi minut toiminnanjohtajaksi.

Mitä sinulle kuuluu juuri nyt? Millä tavoin vietät vapaa-aikaasi?

Juuri nyt kuuluu oikein hyvää. Vapaa-ajalla kirjoitan, luen, lenkkeilen ja saunon. Tykkään matkustaa. Huudan Mieskuoro Huutajissa. Opiskelen kevään ajan Oulun avoimessa yliopistossa elokuva- ja televisiokäsikirjoittamista.

Mitä kantava teemamme, kulttuuri-ilmastonmuutos, merkitsee sinulle?

Se merkitsee sitä, että asioita tehdään uudella tavalla. Se voi olla esimerkiksi sitä, että viedään kulttuuria paikkoihin, joissa sitä ei normaalisti ole, tai tehdään yhteistyötä toimijoiden kanssa, jotka tavallisesti eivät ole tekemisissä kulttuurin kanssa.

Minkälaista on toimia kulttuurin alalla Pohjois-Suomessa? Millaisena näet Oulu2026-alueen tällä hetkellä?

Oulussa on hyvä tekemisen meininki. Kaupungin kulttuurilaitosten lisäksi monet toimijat järjestävät monipuolista toimintaa. Oulun kirjailijaseura muun muassa järjestää kirjallisuustapahtumia ja jakaa vuosittain Botnia-kirjallisuuspalkinnon. Rahoitusta olisi hyvä olla enemmän. Valtakunnallista näkyvyyttä on vaikea saada. On hienoa, että niin monet alueen kunnat ovat lähteneet mukaan Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoteen, joka on kerran elämässä -tilaisuus.

Miltä Oulu2026-alueella näyttää ja tuntuu vuonna 2026? Miten uskot kulttuuripääkaupunkitittelin vaikuttavan pohjoiseen Suomeen?

Uskon, että tulossa on upea vuosi, joka tarjoaa valtavasti hienoja ylämyksiä, tapahtumia sekä esityksiä. Kulttuuria on paljon myös sellaisissa paikoissa, missä sitä ei yleensä ole ollut. Syntyy uudenlaista yhteistyötä ja uusia toimintatapoja. Toiminta jatkuu ja kehittyy vielä pitkään vuoden 2026 jälkeen. Kulttuuripääkaupunkititteli lisää alueen matkailua varsinkin vuonna 2026.

Mitä kulttuuri ja kirjallisuus sinulle itsellesi merkitsee?

Kirjallisuus on minulle elämäntapa. Luen ja kirjoitan joka päivä. Kuuntelen paljon musiikkia ja käyn keikoilla sekä festivaaleilla. Käyn katsomassa myös elokuvia sekä teatteria. Kulttuuri antaa elämyksiä, joiden aikana unohtaa ympäröivän maailman. Esimerkiksi hyvää kirjaa lukiessa haluaa vain tietää, mitä seuraavaksi tapahtuu.

Miten Oulu voisi parantaa kulttuurin ja urheilun tuottajien tai käyttäjien asemaa?

Rahallinen tuki on keskeisintä, koska ilman rahaa ei voida esimerkiksi maksaa palkkoja tai vuokria. Oulun tulisi panostaa kulttuurin rahoitukseen erityisesti nyt, kun kulttuuripääkaupunkivuosi on tulossa. Monissa tutkimuksissa on selvinnyt, että kulttuuriin panostettu euro tuo alueelle monta euroa takaisin esimerkiksi sitä kautta, kun tapahtumiin saapuvat turistit majoittuvat hotelleissa tai syövät ravintoloissa. Oulun kulttuurikumppanit on hyvä toimintamalli ja sitä tulisi laajentaa. Kulttuurikumppanuus auttaa suunnittelemaan ja kehittämään toimintaa pitkäjänteisesti tuleville vuosille. Kaupungin tiloja olisi hyvä saada nykyistä laajemmin eri toimijoiden käyttöön. Yhteistyötä Oulun kulttuurilaitosten ja muiden toimijoiden kanssa tulisi kehittää. Urheilupuolesta en osaa sanoa. Käyn niin harvoin urheilutapahtumissa.

Mitkä ovat ammatilliset haaveesi tulevaisuudessa?

Pidän työstäni Oulun kirjailijaseurassa ja odotan innolla tulevaa Euroopan kulttuuripääkaupunkivuotta ja kaikkea mitä siihen liittyy. Kirjoitan ensimmäistä romaaniani. Pitkän tähtäimen tavoitteeni on kirjoittaa monta kirjaa.

Oulun Kirjailijaseura ry

Aiemmat kulttuuripersoonat

Jaa sivu eteenpäin

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles