Oulun ammattikorkeakoulu ja Oulu2026 kehittävät hybriditapahtumien osaamista yhdessä Hybridituottaja 2026 -täydennyskoulutuksissa, jotka ovat suunnattu tuottajana työskenteleville, tuottajan koulutuksen saaneille sekä kaikille alasta kiinnostuneille alanvaihtajille ja työttömille työnhakijoille. Haku ensimmäiseen koulutukseen on käynnissä nyt.
Osana koulutusten suunnittelutyötä on kartoitettu kokemuksia, kehitysideoita ja hyviä käytäntöjä kulttuuri-, tapahtuma- ja media-alan toimijoilta. Kartoitustyöhön osallistui syksyllä 2023 kulttuurin digitaalisuuden parissa työskenteleviä ammattilaisia muun muassa Suomen kansallisoopperasta ja -baletista, Yleltä, Helsingin juhlaviikoilta, Kesärauha-festivaalilta ja Ilmakitaransoiton MM-kilpailuista.
Keskeisenä ajatuksena toimijoiden kokemuksissa nousi se, että hybriditapahtumaa etänä seuraavalle yleisölle pitää tarjota jotain erilaista kuin paikan päällä olevalle. Myös kerronnan tiivistämisellä on tärkeä rooli, kartoituksesta selvisi.
Digitaalinen asiakaskokemus on keskeisessä asemassa: etäyleisö voi päästä esimerkiksi kurkistamaan kulisseihin etukäteen nauhoitetussa videoinsertissä sillä välin, kun tapahtumassa on tekninen vaihto.
Taiteen laji vaikuttaa muotoon. Esimerkiksi Kansallisteatterin kokemuksen mukaan puheteatteri ei välttämättä sovellu suoraan striimiksi, mutta voi toimia tallenteena. Monissa haastatteluissa nousi esille, että etäyleisön läsnäolo ja mahdollisuus vuorovaikutukseen pitää käsikirjoittaa osaksi tapahtumaa.
Hybridituotanto voi lisätä tuotannon kustannuksia tuhansilla euroilla, mutta lippujen myyminen digitaaliseen tapahtumaan on hankalaa. Striimaus tai tallennus on myös otettava huomioon taiteilijoiden, esiintyjien ja tuotantoyhtiöiden sopimuksissa.
Hybriditapahtumien markkinoinnille uusia mahdollisuuksia luo mainostaminen digitaalisissa kanavissa, kun perinteinen sijaintiin kohdistaminen ei ole välttämätöntä. Hankkeen kartoituksessa kuultiin hyviä kokemuksia esimerkiksi Kansallisbaletilta, joka oli testannut Joutsenlampi-baletin striimiensi-illan mainostusta New York Timesin verkkosivuilla hyvin tuloksin.
Koulutuksissa painottuvat tapahtumien muotoilu, liiketoiminnallinen näkökulma sekä tekninen toteuttaminen
Hybridituottaja 2026 -opinnot on jaettu kuuteen eri opintojaksoon: Johdanto tapahtumatuottamiseen, Hybriditapahtuman muotoilu, Hybriditapahtuma liiketoimintana, Hybriditapahtuman toteuttaminen, Hybridituottaja Camp ja harjoittelu Oulu2026-projekteissa. Jokainen opintojakso on laajuudeltaan 5 opintopistettä.
Osaamisalueissa painottuvat tapahtuman muotoilu, tapahtuman liiketoiminnallinen näkökulma ja tekninen toteuttaminen. Opiskelija voi valita opintojaksoista itselleen sopivan kokonaisuuden, mutta osallistumista suositellaan vähintään Hybriditapahtuman muotoilu-, Hybriditapahtuma liiketoimintana- ja Hybriditapahtuman toteuttaminen -kursseille.
Johdanto tapahtumatuottamiseen -opintojaksolle voi osallistua ennen varsinaisiin hybridituottajaopintoihin siirtymistä, jos ei ole aiempaa kokemusta tapahtumatuottamisesta tai kokee tarvitsevansa vielä vahvistusta osaamiseen.
Johdanto tapahtumatuottamiseen -kurssi käynnistyy jo kesäkuussa ja haku tälle kurssille on auki torstaihin 16. toukokuuta saakka. Muihin täydennyskoulutuksen kursseihin voi hakea 4. elokuuta saakka.
Osa opinnoista suoritetaan verkossa ja osa paikan päällä Oamkin Linnanmaan kampuksella. Lue lisää ja hae koulutuksiin Oamkin sivujen kautta.
Lisätietoja: Projektikoordinaattori Mirko Siikaluoma, mirko.siikaluoma@oulu2026.eu, p. 040 183 3188
Hybridituottaja 2026 -hanke on Euroopan unionin osarahoittama ja se toteutetaan 1.4.2023-30.9.2025.
Tekstiä päivitetty 10.5.: Haku Johdanto tapahtumatuottamiseen -kurssille on käynnissä torstaihin 16. toukokuuta saakka. Tekstissä kerrottiin aiemmin, että haku on käynnissä sunnuntaihin 19. toukokuuta saakka.