Arctic Food Lab -verkosto sen kuin laajenee, kun yhteisöön liittyy Bed & Breakfast Rosenberg. Yrityksen juuret juontavat kauas, sillä tilalla on harjoitettu maa- ja metsätaloutta jo kolmen sukupolven ajan. Tunnelmallinen aamiaismajoitus aloitettiin tilan entisen emännän Ritva Rosenbergin toimesta vuonna 1998, josta lähtien Siikajoen Rantsilassa, Sipolan kylässä sijaitseva Bed & Breakfast Rosenberg on tarjonnut makoisia yöunia, maittavia aamiaisia ja aitoja maalaiselämyksiä.
Bed & Breakfast Rosenbergin omistajat Hannu ja Marika Rosenberg kertovat tilan Arctic Food Lab -tuotteen olevan perinteisen suomalainen aamiainen, jossa suositaan lähiruokaa mahdollisuuksien mukaan.
”Olen aina rakastanut leipoa, joten Arctic Food Lab -aamiaisellamme on tarjolla itse tehtyä leipää, oman tilan herukkamehua, itse valmistettuja hilloja, makeapala sekä marjoja. Haaveenamme olisi tarjota tulevaisuudessa myös oman tilan kaurahiutaleita – ehkäpä jo tulevana syksynä”, Marika Rosenberg kuvailee.
Pohjoista vetovoimaa pitkällä historialla
Arctic Food Lab -leima kuvastaa puhdasta, arktista luontoa ja siellä kasvaneita raaka-aineita, jotka jalostetaan paikallisella osaamisella korkeatasoisiksi tuotteiksi ja palveluiksi. Rosenberg itse toivoo leiman kertovan tilan aamupalan pohjoisista, raikkaista ja laadukkaista raaka-aineista.
”Olemme saaneet aamiaisesta todella hyvää palautetta, eikä kukaan ole lähtenyt meiltä jatkamaan matkaansa nälkäisenä.”
Marika kertoo päätyneensä mukaan tilan toimintaan 19-vuotiaana tavatessaan puolisonsa Hannu Rosenbergin vuonna 1999. Toimintaa oli luonnollista jatkaa yhdessä, sillä kyseessä oli Hannun kotitila. Yrityksessä tehtiin sukupolvenvaihdos vuonna 2007, jonka jälkeen Rosenbergit päättivät hiljalleen luopua lypsykarjatoiminnasta keskittyäkseen täysin majoitustoimintaan, koneurakointiin, viljelyyn ja metsätalouteen. Pariskunnan 13- ja 15-vuotiaat lapset ovat innokkaasti mukana tilan arjessa.
”Työssäni minua innostavat erityisesti erilaiset ihmiset, mielenkiintoiset keskustelut ja se, että asiakkaat ovat lähteneet meiltä tyytyväisinä. Tilallamme on paljon vakioasiakkaita, jotka käyvät täällä vuosittain. Sijaintimme etu nelostien varressa on, että tänne on niin helppoa pysähtyä.”
Bed & Breakfast Rosenbergissä yrittäjät pitävät kaikki langat omissa käsissään, ja ulkopuolisena palveluna hyödynnetään vain erilaisia neuvontapalveluita. Haastavistakin ajoista on selvitty yhdessä.
”Kohtasimme monen muun yrittäjän tavoin erityisiä haasteita koronan alkuaikoina, kun lähes kaikki suljettiin. Onneksi tilallamme on useampi tulonlähde, niin selvisimme, vaikka se oli aika iso isku majoitustoiminnallemme”, Rosenberg muistelee.
Ruokakulttuurille näkyvyyttä
Arctic Food Labilta ja pohjoisen ruokakulttuurin kehitykseltä Rosenberg toivoo eritoten näkyvyyttä ja yhteistyötä pohjoisen taitaville tekijöille.
”Toivoisin paikallisen ruokakulttuurin kehittyvän tulevaisuudessa niin, että mielenkiintoiset ja vierailun arvoiset kohteet olisi helpompi löytää. Tietysti myös yhteistyö muiden alan toimijoiden kanssa on aina tervetullutta”, yrittäjä kertoo.
Bed & Breakfast Rosenbergiin varata majoituksen ennakkoon, tai mennä suoraan paikan päälle kysymään vapaata majoitusta. Samalla voi nauttia aidosta maalaistunnelmasta, hurmaavista eläimistä ja esimerkiksi sup-lautailusta tai liukulumikenkäilystä.
Arctic Food Lab tarjoaa pohjoisia makuja ja elämyksiä. Kyseessä on pohjoisen ruoan oma tuotemerkki, joka tuo esiin alueella kasvaneita ja valmistettuja tuotteita sekä raaka-aineita. Arctic Food Lab -ohjelma näyttää mitä pohjoinen ruokakulttuuri on ja mitä kaikkea puhtaan arktisen alueen raaka-aineista voidaan jalostaa korkeatasoisella, paikallisella osaamisella. Tuotemerkkiin voi törmätä tuotepakkauksissa, ravintoloissa ja kaupoissa. Tuotemerkin avulla kansainväliset matkailijat ja vieraat tunnistavat lähellä tuotetun ruoan ja pääsevät tutustumaan alueen ruokakulttuuriin. Arctic Food Lab on osa Euroopan kulttuuripääkaupungin, Oulu2026, kulttuuriohjelmaa.
Kiinnostuitko tuotemerkistä?
Ota yhteyttä:
Niina Keränen
Projektipäällikkö
niina.m.keranen@oulu2026.eu
+358 400 163 987
Laura Suorsa
Koordinaattori
laura.suorsa@oulu2026.eu
+358 40 503 0125