fbpx

Perunaa puhtaasta maasta

26.6.2023 | AFL-uutiset, AFL-yritystarina, ArcticFoodLAb, UUTISET

Arctic Food Lab -verkoston jäsen Tervakankaan peruna tuottaa perunaa eri muodoissa ammattikeittiöiden käyttöön. Siikajoen Karinkannassa sijaitsevalla tilalla viljellään perunaa ja maatilan yhteydessä toimii kuorimo, jossa perunaa jalostetaan monipuolisesti keittiöiden käyttöön.

 

Yrittäjä ja maanviljelijä Jaakko Tervakangas hallinnoi toimintaa jo toisessa polvessa. Alunperin tilan pidon aloitti Tervakankaan isä jo 70-luvulla ostettuaan sen naapuriltaan. Kymmenisen vuotta myöhemmin alkoi perunan jalostus. Tervakangas osti tilan isältään vaimonsa Hannan kanssa vuonna 2013. Perunan viljely ja jalostus jatkuu perinteitä kunnioittaen, mutta jatkuvasti kehittyen.

 

Tervakankaan perunan verkkosivuilla perunaa kuvaillaan ekologiseksi lähiruoaksi, jonka viljelyllä on pieni hiilijalanjälki. Peruna on suomalaisten ikisuosikki, joka pysyy lautasella vaihtuvista ruokatrendeistä riippumatta.

 

Suurin osa Tervakankaan perunan asiakkaista on suurtalouskeittiöitä Oulun alueella. Tuoteperheeseen kuuluu monenlaisia kuorittuja ja pilkottuja perunatuotteita, kuten annosperunaa, uuniperunaa, muusiperunaa ja keittokuutioita. Peruna toimitetaan helppokäyttöisessä muodossa, jolloin asiakkaan tehtäväksi jää vain kypsennys.

 

“Asiakkaamme käyttävät mielellään meidän tuotteitamme, me pyrimme aina siihen, että tuotteet ovat ykkösluokkaa. He tietävät, että meiltä tilatessa saa laatutavaraa.”

 

Ympäristöä kunnioittaen

Lähiruoka ja sen suosiminen näkyy vahvasti tilan toiminnassa. Suurin osa perunasta kasvatetaan omalla tilalla ja loput tulevat Tyrnävän alueen tiloilta. Tervakangas kertoo, että monenlaista yhteistyötä naapuritilojen ja naapurikuntien tilojen kanssa tehdään puolin ja toisin, esimerkiksi kuorinnassa syntyvä kuorimassa toimitetaan lähialueen tiloille karjan rehuksi, kuten myös tilalla tuotettu vilja ja nurmi. Oulun kaupunki hyödyntää paljon lähialueiden ruoantuottajia, kuten Tervakankaan perunaa.

 

“Kaupunki satsaa lähiruokaan ja mainostaa sitä paljon. Se on mielestäni hyvä asia.”

 

Lisäksi yritys satsaa ympäristöystävällisyyteen. Tervakankaan peruna on esimerkiksi sitoutunut pienentämään omaa, jo valmiiksi pientä hiilijalanjälkeään tulevaisuudessa.

 

“Viimeisin teko tähän liittyen on keväällä 2023 rakennettu aurinkovoimala, millä saamme pienenettyä sähkön kulutusta huomattavasti.”

 

Perunan kasvattaminen pohjoisessa Suomessa tuo omat erityislaatuiset puolensa viljelyyn. Pohjoinen perunalajike puikula on suosittu tuote, jota tilataan esimerkiksi laskettelukeskuksiin ja ravintoloihin. Se on myös Tervakankaan henkilökohtainen suosikki.

 

“Puikulasta tehdyt uunilohkot, niitä ei tarvitse edes kuoria. Vain vähän öljyä, suolaa ja pippuria. Se on todella hyvän makuinen.”

Tervakankaan peruna

 


Arctic Food Lab tarjoaa pohjoisia makuja ja elämyksiä. Kyseessä on pohjoisen ruoan oma tuotemerkki, joka tuo esiin alueella kasvaneita ja valmistettuja tuotteita sekä raaka-aineita. Arctic Food Lab -ohjelma näyttää mitä pohjoinen ruokakulttuuri on ja mitä kaikkea puhtaan arktisen alueen raaka-aineista voidaan jalostaa korkeatasoisella, paikallisella osaamisella. Tuotemerkkiin voi törmätä tuotepakkauksissa, ravintoloissa ja kaupoissa. Tuotemerkin avulla kansainväliset matkailijat ja vieraat tunnistavat lähellä tuotetun ruoan ja pääsevät tutustumaan alueen ruokakulttuuriin. Arctic Food Lab on osa Euroopan kulttuuripääkaupungin, Oulu2026, kulttuuriohjelmaa.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä:
arcticfoodlab@oulu2026.eu

Verkostoasioissa:
Niina Keränen
Projektipäällikkö
niina.m.keranen@oulu2026.eu
+358 400 163 987

Jaa sivu eteenpäin

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles