fbpx

Villiruokaa luontoa ja perinteitä kunnioittaen

21.8.2023 | AFL-uutiset, AFL-yritystarina, ArcticFoodLAb, UUTISET

Tärkeä osa Wild Food -brändiä on sen nimen mukaisesti villiruoka.

 

Wild Food Kuusamo ja Taivalkoski on brändi ja tavaramerkki, joka sitoo yhteen Kuusamon ja Taivalkosken alueen paikallisia ruokatuottajia ja ravintola-alan yrittäjiä. Alunperin se sai alkunsa vuonna 2015 Elintarvikkeista ja luonnosta elinvoimaa Koillismaalta -hankkeesta, jonka toteutti Naturpolis Oy.

 

Alusta asti mukana ollut Sirpa Kämäräinen kertoo, että hankkeen päätyttyä he tulivat siihen tulokseen, että Koillismaan alueella on niin paljon hienoja tuotteita, jotka tarvitsevat niitä yhdistävän brändimerkin. Näin syntyi Wild Food Kuusamo ja Taivalkoski. Lisäksi kokonaisuuteen kuuluu myös Wild Lifestyle Kuusamo ja Taivalkoski, jotka tarjoavat ei-syötäviä, luonnosta ammentavia elämyksiä ja tuotteita.

 

“Merkki tekee tunnettuutta paikallisille tuotteille ja vaikuttaa positiivisesti alueen vetovoimaan”, hän kertoo.

 

Kämäräinen toimii brändijohtoryhmän puheenjohtajana. Tämän lisäksi hän toimii yrittäjänä siskonsa kanssa Isokenkäisten Klubilla, joka tarjoaa majoitus-, ohjelma- ja ravintolapalveluita Kuusamossa. Se on yksi reilusta kahdestakymmenestä yrityksestä, jotka ovat mukana Wild Food -verkostossa.

 

Jenni Kallioniemi työskentelee projektityöntekijänä Koillis-Suomen kehittämisyhtiö Naturpoliksella, joka hallinnoi Wild Food -brändiä. Hän työskentelee käynnissä olevassa Via Karelia – Vastuullista ruokamatkailua verkostoituen -hankkeessa, jossa muun muassa kehitetään yritysten ja muiden toimijoiden palvelu- ja vastuullisuusosaamista sekä vahvistetaan ruokamatkailuverkostoja, esimerkiksi yhteistyösopimuksella Wild Foodin ja Arctic Food Labin välille.

 

“Tavaramerkki kokoaa yhteen tämän alueen yrityksiä, joilla on samanlaiset arvot ja tunnistaa sellaiset yritykset, jotka käyttävät paikallisia raaka-aineita. Tällaiset verkostot ovat myös todella tärkeitä yrittäjille ja toimivat asiakkaille laadun takeina.”

 

Ainutlaatuinen ympäristö

 

Tärkeä osa Wild Food -brändiä on sen nimen mukaisesti villiruoka.

 

“Brändikirjassamme sitä kuvaillaan näin: villiruoka on luonnossa kasvavaa ruokaa. Esimerkiksi marjat, sienet, villiyrtit, kala sekä riista. Niiden maku on varmasti puhdas ja aito”, Kämäräinen selittää.

 

Kallioniemen mukaan alueen ruokakulttuuri on omaleimainen. Viljelijöitä on vähemmän kuin muualla Suomessa ja villiruokaan keskitytään siksi enemmän. Hän kuvailee alueen lähiluontoa aarreaitaksi.

 

“Itsellä kävi niin, että piti mennä kauas, että näkee lähelle. Reissattuani muualla ja palattuani Kuusamoon tajusin, miten hienoja juttuja täältä löytyy. En tiedä mitään parempaa kuin meidän metsien marjat, jokien ja järvien kalat ja villiyrtit.”

 

Oman seudun raaka-aineiden hyödyntäminen on paitsi ympäristöystävällistä ja perinteitä kunnioittavaa, se myös tuo alueelle uusia työpaikkoja. Kämäräinen kertoo, että hankkeiden aikana on koulutettu paikallisia villiyrttien poimintaan, jotta mahdollisimman moni oppisi käyttämään metsän antimia monipuolisesti sekä kertomaan yrteistä ja niiden käyttötarkoituksista myös muille.

 

“Monella meillä on ajatuksena se, ettemme tuhlaa luontoa vaan käytämme materiaalia ilman hävikkiä ja suojelemme luontoa. Kaikki vihreät ajatukset, sustainable travel -asiat ja muut tällaiset ovat tärkeitä asioita, jotka kulkevat villiruokabrändin kyljessä”, Kämäräinen kertoo.

 

Tarina osana elämystä

 

Wild Food Kuusamo ja Taivalkoski on tärkeä osa alueen vetovoiman parantamista ja kulttuurin vaalimista. Kämäräisen mukaan puhtaiden, aitojen ja rohkeiden makujen lisäksi oleellisessa roolissa on myös ruokaan liittyvät tarinat, sukupolvien yli kantavat reseptit ja muistijälki, joka asiakkaalle jää tarinoita kuunnellessa.

 

“Olen saanut oppia iäkkäämmiltä ihmisiltä reseptejä. Ruoassa on aina tekijän jälki ja tarina, ja meillä tarinaa riittää, kun ollaan puheliaita ihmisiä”, hän naurahtaa.

 

Sesonkiaikaan alueella on paljon ulkomaalaisia matkailijoita, joille monet paikallisille itsestäänselvät asiat voivat olla ihmeellisiä.

 

“Luonnon rauha, hiljaisuus ja puhtaus ovat sellaisia asioita. Meillä on hienoja luonnonkohteita ja kansallispuistoja, joista voimme rinta röyheänä kertoa”, Kämäräinen jatkaa.

 

Kallioniemi myötäilee ja lisää:

 

“Turvallisuus, arktisuus ja vastuullisuus ovat sellaisia asioita, mitä arvostetaan ympäri Suomen ja ympäri maailman. Brändimielikuva meistä on luotettava ja laadukas.”

 

Kämäräisen mukaan parasta palautetta on se, kun ihmiset tulevat uudelleen. Hän uskoo sen johtuvan siitä, että he ovat aidossa ympäristössä aitojen ihmisten kanssa tekemisissä.

 

“Meille tärkeintä ovat arvot, vahvat maut, perinteiset työtavat, rohkeus ja omaleimaisuus. Täällä Koillismaalla ollaan rohkeita ja ylpeitä ja täältä tulee todella hienoja asioita”, hän summaa.

Wild Food Kuusamo – Taivalkoski verkkosivut.

 


Arctic Food Lab tarjoaa pohjoisia makuja ja elämyksiä. Kyseessä on pohjoisen ruoan oma tuotemerkki, joka tuo esiin alueella kasvaneita ja valmistettuja tuotteita sekä raaka-aineita. Arctic Food Lab -ohjelma näyttää mitä pohjoinen ruokakulttuuri on ja mitä kaikkea puhtaan arktisen alueen raaka-aineista voidaan jalostaa korkeatasoisella, paikallisella osaamisella. Tuotemerkkiin voi törmätä tuotepakkauksissa, ravintoloissa ja kaupoissa. Tuotemerkin avulla kansainväliset matkailijat ja vieraat tunnistavat lähellä tuotetun ruoan ja pääsevät tutustumaan alueen ruokakulttuuriin. Arctic Food Lab on osa Euroopan kulttuuripääkaupungin, Oulu2026, kulttuuriohjelmaa.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä:
arcticfoodlab@oulu2026.eu

Verkostoasioissa:
Niina Keränen
Projektipäällikkö
niina.m.keranen@oulu2026.eu
+358 400 163 987

Jaa sivu eteenpäin

Dela på sociala medier

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles

Fler nyheter