fbpx

Terveellistä valmisruokaa läheltä

19.6.2023 | AFL-yritystarina, ArcticFoodLAb, UUTISET

Paahkan kuivatut valmisruokapussit ovat monikäyttöisiä tuotteita.

 

Kalajoen Himangalta ponnistava Paahka oy tarjoaa Arctic Food Lab -tuotteenaan kuivattuja valmisruokia. Tuoteperheeseen kuuluu tällä hetkellä sosekeittoja sekä kasvispatoja. Paahkan toimitusjohtaja Hanne Kluukerin mukaan yksi tärkeimmistä asioista ruokatuotteissa on se, että ne ovat monikäyttöisiä.

 

“Kaikki ruokatuotteemme ovat gluteenittomia, maidottomia ja lisäaineettomia. Ruokien peruspohja on sellainen, että se sopii mahdollisimman monille ihmisille.”

 

Kokeilujen kautta

Paahka oy aloitti toimintansa tammikuussa 2021. Hanne Kluukerin puoliso Pekka Kluukeri, oli viljellyt perunaa jo pidemmän aikaa. Muutama vuosi ennen yrityksen perustamista pariskunta kokeili yhdessä myös maa-artisokan viljelyä. Tätä kokeilua seurasi Kluukerin mukaan monenlaisten sattumusten sarja, jonka kautta he päätyivät kokeilemaan maa-artisokan kuivaamista sekä sen jalostamista eteenpäin. Näin syntyivät kuivatut valmisruokapussit.

 

Konsepti on yksinkertainen. Pelkkiä kasviksia sisältävään kuivaan keittoon tai pataan lisätään vesi ja kerma ja lopputulos on herkullinen, terveellinen ja nopeasti valmistuva ateria. Maa-artisokan lisäksi keitoista löytyy muun muassa perunaa, porkkanaa, sipulia ja erilaisia yrttejä. Kaikki Paahkan ruokatuotteissa käytettävät raaka-aineet ovat kotimaisia, suuri osa hyvinkin läheltä.

 

“Meillä lähiruoka näkyy hyvin konkreettisesti. Me tiedämme tilakohtaisesti mistä raaka-aineet tulevat, ne pellot ovat ihan näköetäisyydellä.”

 

Paahkan tuotteet ovat keränneet paljon hyvää palautetta. Kluukeri arvostaa asiakkaiden jättämiä ehdotuksia, koska ne auttavat heitä miettimään, miten tuotteita voisi vielä kehittää. Joitain muutoksia onkin tehty asiakkaiden palautteiden pohjalta, jotta lopputulos olisi mahdollisimman monia palveleva tuote.

Tällä hetkellä Paahkan tuotteita saa ostettua Paahkan omasta verkkokaupasta sekä muutamista kivijalkaliikkeistä: Kalajoen Tapion tuvalta, Himangan Kyläpaarista, Pyhäjärven ABC:lta sekä Nivalan Nivalapuodista.

 

Oman alueen ruokaa

Lähiruoan suosiminen, ympäristöystävällisyys ja vastuullisuus ovat vetäviä teemoja Paahkan toiminnassa. Raaka-aineiden osalta Kluukeri kertoo suomalaisuuden olevan kaikista tärkein asia, hänen mukaansa kaikki Suomessa tuotettu ruoka on tietyllä tavalla lähiruokaa. Pohjoinen sijainti tuo omat haasteensa lyhyiden kasvukausien vuoksi, jonka vuoksi heidän on mietittävä mitä raaka-aineita valikoimiin otetaan.

 

“Arvostan koko suomen ruokatuotantoa, mutta alueellinen identiteetti tuo aina oman lisänsä toimintaan. Jos on mahdollista hyödyntää tuotteita lähialueilta, niin onhan se vielä astetta enemmän omaa.”

 

Pohjois-Pohjanmaalla on hänen mukaansa hyvin rikas ja monimuotoinen ruokakulttuuri. Hän on itse kotoisin Reisjärveltä, joka on Pohjois-Pohjanmaan eteläisin kunta.

 

“Täällä osataan tehdä ja tehdään paljon itse, ihan ruohonjuuritasolta, eli viljelystä pöytään asti. Täällä tiedetään mistä ruoka tulee ja osataan arvostaa niitä kotimaisia perusruokia ja raaka-aineita.”

Paahkan kotisivut

 


Arctic Food Lab tarjoaa pohjoisia makuja ja elämyksiä. Kyseessä on pohjoisen ruoan oma tuotemerkki, joka tuo esiin alueella kasvaneita ja valmistettuja tuotteita sekä raaka-aineita. Arctic Food Lab -ohjelma näyttää mitä pohjoinen ruokakulttuuri on ja mitä kaikkea puhtaan arktisen alueen raaka-aineista voidaan jalostaa korkeatasoisella, paikallisella osaamisella. Tuotemerkkiin voi törmätä tuotepakkauksissa, ravintoloissa ja kaupoissa. Tuotemerkin avulla kansainväliset matkailijat ja vieraat tunnistavat lähellä tuotetun ruoan ja pääsevät tutustumaan alueen ruokakulttuuriin. Arctic Food Lab on osa Euroopan kulttuuripääkaupungin, Oulu2026, kulttuuriohjelmaa.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä:
arcticfoodlab@oulu2026.eu

Verkostoasioissa:
Niina Keränen
Projektipäällikkö
niina.m.keranen@oulu2026.eu
+358 400 163 987

Jaa sivu eteenpäin

Dela på sociala medier

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles

Fler nyheter