fbpx

Rotuaarin piilotettu helmi

20.7.2023 | AFL-uutiset, AFL-yritystarina, ArcticFoodLAb, UUTISET

Upea Mallasterassi.

 

Oulun keskustassa sijaitsee jo viisi vuotta toiminut pienpanimoiden oluisiin erikoistunut Mallaskellari, Arctic Food Lab -verkoston jäsen. Yksi Mallaskellarin vastaavista, Veera-Maria Palo, kuvailee Rotuaarilla sijaitsevan pubin olevan paikka, jossa on “hyvää kaljaa ja rento meininki”.

 

Mallaskellari syntyi tarpeesta tarjota oululaisille jotain sellaista, mitä kaupungista puuttui. Yksi yrittäjistä, Bence Czura ihastui Ouluun vaihtovuotensa aikana ja päätyi lopulta muuttamaan takaisin. Kotimaassaan Unkarissa panimomestarina toiminut Czura koki, ettei Oulusta löydy sellaista baaria, jonka valikoima keskittyisi nimenomaan pienpanimoiden oluisiin.

 

“Tavoitteena oli perustaa sellainen baari, joka on erikoistunut pienpanimoiden oluisiin, myös sellaisiin, mitä ei välttämättä muualta löydy”, Palo kertoo.

 

Palo ei itse ollut mukana perustamassa yritystä, mutta on työskennellyt Mallaskellarissa avajaisillasta asti. Hän on käynyt välillä opiskelemassa ja muissakin töissä, mutta ollut tavalla tai toisella jatkuvasti mukana Mallaskellarin toiminnassa. Nyt hän on vastuussa Mallasterassista, joka on myöskin Rotuaarilla sijaitseva kesäterassi.

 

Mallaskellarin sekä Mallasterassin valikoimassa on paljon lähialueiden panimoiden tuotteita. Tiivistä yhteistyötä tehdään oululaisten panimoiden kanssa, Palo mainitsee esimerkiksi Limingantullissa sijaitsevan Naïlo Brewing Co:n, joka on tehnyt muun muassa Mallaskellarin talon oluen.

 

“Varsinkin kesällä on liikenteessä muualta tulevia ihmisiä, jotka haluavat maistaa paikallista olutta ja me haluamme sitä heille myös tarjota.”

 

Ainutlaatuinen kesäterassi

 

Palo kertoo Mallaskellarin ja Mallasterassin olevan kyllä samaa yritystä, mutta hiukan irrallisia toisistaan. Mallakellari sijaitsee nimensä mukaisesti kellaritiloissa ja on hyvin tunnelmallinen sekä intiimi tila hämärine valoineen. Mallasterassi taas sijaitsee lämpöisellä ja suojaisalla sisäpihalla ja on Palon mukaan kesäisempi sekä menevämpi paikka.

 

Terassia kokeiltiin ensimmäistä kertaa vuonna 2020, jolloin Rotuaarin kulmassa oleva liiketila oli tyhjillään ja antoi Mallaskellarin porukalle mahdollisuuden kokeilla kesäterassia kunnes uusi vuokralainen aloitti syksyllä. Kokeilu oli hitti ja alkoi hakea suuntaansa seuraavinakin kesinä uudessa lokaatiossa. Tänä kesänä Palo haluaa kehittää Mallasterassista ainutlaatuisen paikan oululaiseen kesänviettoon.

 

“Se on sellainen uniikki kesäpiha, jossa saa olla omassa rauhassaan mutta aivan kaupungin keskustassa. Haluamme tänä kesänä panostaa vielä enemmän terassin mahdollisuuksiin ja kehittää toimintaa eteenpäin”

 

Nykyinen tila mahdollistaa monenlaiset tapahtumat, kuten livemusiikin, mikä Mallaskellarissa on ollut huomattavasti hankalampaa. Olutvalikoima on terassilla myös suuressa roolissa, aivan kuten alakerrassakin, mutta Palon mukaan tarjonnassakin on “kesäisempi meininki”.

 

Mallasterassille kuljetaan taideseinän ohi.

Taide ohjaa sisään

 

Yksi Mallasterassin tämän vuoden uudistuksista on ollut Rotuaarin sisäänkäynnin yhteyteen luotu taideseinä. Alkuperäisessä kunnossaan ollut sisäänkulkutunneli kaipasi kipeästi ehostusta. Keskeisellä paikalla sijaitseva terassi ansaitsi Palon mielestä houkuttelevamman sisäänkäynnin ja näin alkoi ideoiden pallottelu.

“Haluttiin siihen tunneliin särmää ja uutta ilmettä”, Palo kertoo.

 

Hän otti lopulta yhteyttä Oulun katutaiteeseen, jonka kautta hän löysi kolme paikallista taiteilijaa: Marianne Kauppilan sekä graffititaiteilijat Henrin ja Jarin. Taideseinä toteutui lopulta melko nopeallakin aikataululla ja Palo kertoo olevansa tyytyväinen lopputulokseen ja yhteistyöhön kaikkien osalta.

 

Lopputuloksena on Kauppilan upeita eläinhahmoja ja Henrin ja Jarin klassisempaa graffitityyliä yhdistelevä värikäs taideteos, joka johdattelee asiakkaan kesäiselle Mallasterassille.

 

Mallaskellarin verkkosivut

 


Arctic Food Lab tarjoaa pohjoisia makuja ja elämyksiä. Kyseessä on pohjoisen ruoan oma tuotemerkki, joka tuo esiin alueella kasvaneita ja valmistettuja tuotteita sekä raaka-aineita. Arctic Food Lab -ohjelma näyttää mitä pohjoinen ruokakulttuuri on ja mitä kaikkea puhtaan arktisen alueen raaka-aineista voidaan jalostaa korkeatasoisella, paikallisella osaamisella. Tuotemerkkiin voi törmätä tuotepakkauksissa, ravintoloissa ja kaupoissa. Tuotemerkin avulla kansainväliset matkailijat ja vieraat tunnistavat lähellä tuotetun ruoan ja pääsevät tutustumaan alueen ruokakulttuuriin. Arctic Food Lab on osa Euroopan kulttuuripääkaupungin, Oulu2026, kulttuuriohjelmaa.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä:
arcticfoodlab@oulu2026.eu

Verkostoasioissa:
Niina Keränen
Projektipäällikkö
niina.m.keranen@oulu2026.eu
+358 400 163 987

Jaa sivu eteenpäin

Dela på sociala medier

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles

Fler nyheter