fbpx

Puurotalkkuna on Pohjois-Pohjanmaalainen perinneherkku

29.5.2023 | AFL-yritystarina, ArcticFoodLAb, UUTISET

 

Arctic Food Lab -verkoston jäsenen Pietolan tilan Pietolan Puurotalkkuna on todellinen suomalaisen ruokakulttuurin aarre. Siikajoen Karinkannalla sijaitsevan tilan tunnettuun tuotteeseen on moni varmasti törmännyt kaupan hyllyillä jo pitkän aikaa.

“Puurotalkkuna on Pohjois-Pohjanmaan oma perinneruoka ja täältä lähtöisin” kertoo  Marika Pietola.

Tällä hetkellä Pietola vastaa tilalla talkkunan tuotannosta. Hän hyppäsi mukaan vuonna 2011 tavattuaan maatalon sen hetkisen isännän ja nykyisen puolisonsa. Pietolan tilan päätoimiala on naudan kasvatus ja puurotalkkuna sivubisnestä. Sitä on kuitenkin valmistettu jo 60-luvulta asti Pietolan puolison isovanhempien toimesta, jo parikymmentä vuotta ennen Pietolan tilan perustamista.

Erityisen tästä puurotalkkunasta tekee se, että sitä valmistetaan vieläkin samoilla työmenetelmillä kuin 60-luvulla. Ohranjyvät keitetään muuripadassa ja sen jälkeen paahdetaan uunissa, osa kuoresta irrotetaan kuorimakoneella ja sen jälkeen ohranjyvät jauhetaan.

“Kaikki tehdään käsityömenetelmin perinteitä kunnioittaen”, Pietola selittää.

 

Monikäyttöinen raaka-aine

Pietolan Puurotalkkunaa on saatavilla kaupoissa Pohjois-Pohjanmaalla, Lapissa ja Kainuun seuduilla, sekä joissakin Uudenmaan isoimmissa marketeissa. Se sisältää pelkkää ohraa, toisin kuin etelässä valmistettavat puurotalkkunat, joissa saattaa lisäksi olla myös esimerkiksi kauraa, ruista, herneitä tai papuja.

Perinteisesti puurotalkkuna keitetään nimensä mukaisesti puuroksi ja Pietolan mukaan puuro täytyy ehdottomasti nauttia voisilmän kera. Käyttötarkoituksia on kuitenkin lisäksi monia.

“Korppujauhojen sijaan lihapulliin, lettutaikinaan, rieskataikinaan, lihan tai kalan leivitykseen…”, Pietola luettelee.

Yhtenä esimerkkinä hän mainitsee mustikka-talkkunahyveen, myöskin tunnetun perinneherkun. Siinä talkkunaa sekoitetaan mustikoihin ja reseptistä liittyen kermaan tai vaikkapa jogurttiin.

 

Se ainoa oikea

Pietolan tila on perustettu vuonna 1982. Siitä asti Pietolan Puurotalkkunaa on tuotettu kauppojen hyllyille, juuri sillä 60-luvulla kehitetyllä perhereseptillä. Pietolan mukaan monelle asiakkaalle tämä on juuri “se ainoa oikea puurotalkkuna”, eikä suotta, sillä monet asiakkaat ovat voineet syödä tätä samaa talkkunaa jo vuosikymmenten ajan. Kauppojen lisäksi he postittavat tuotteita suoraan asiakkaille. Hyvää palautetta tulee niin sosiaaliseen mediaan kuin puhelimitsekin.

Ruoantuottajana Pietilä kokee lähiruoan olevan luonnollisesti lähellä hänen sydäntään. Hän kehuu Arctic Food Lab -verkostoa hyväksi asiaksi, jonka kautta ihmiset voivat löytää mielenkiintoisia uusia tuotteita ja yrityksiä.

 


Arctic Food Lab tarjoaa pohjoisia makuja ja elämyksiä. Kyseessä on pohjoisen ruoan oma tuotemerkki, joka tuo esiin alueella kasvaneita ja valmistettuja tuotteita sekä raaka-aineita. Arctic Food Lab -ohjelma näyttää mitä pohjoinen ruokakulttuuri on ja mitä kaikkea puhtaan arktisen alueen raaka-aineista voidaan jalostaa korkeatasoisella, paikallisella osaamisella. Tuotemerkkiin voi törmätä tuotepakkauksissa, ravintoloissa ja kaupoissa. Tuotemerkin avulla kansainväliset matkailijat ja vieraat tunnistavat lähellä tuotetun ruoan ja pääsevät tutustumaan alueen ruokakulttuuriin. Arctic Food Lab on osa Euroopan kulttuuripääkaupungin, Oulu2026, kulttuuriohjelmaa.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä:
arcticfoodlab@oulu2026.eu

Verkostoasioissa:
Niina Keränen
Projektipäällikkö
niina.m.keranen@oulu2026.eu
+358 400 163 987

Jaa sivu eteenpäin

Dela på sociala medier

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles

Fler nyheter