fbpx

Monipuolisia tuotteita metsän antimista

17.7.2023 | AFL-uutiset, AFL-yritystarina, ArcticFoodLAb, UUTISET

Yrittäjä Riitta Rontu on metsän antimien ammattilainen.

 

Arctic Food Lab -verkoston jäsen Syötteen sieni ja yrtti tarjoaa ainutlaatuisia tuotteita ja palveluita sienten, yrttien ja lähiruoan parissa. Yrittäjä Riitta Rontu onkin oikea metsän antimien ammattilainen ja ajatus omasta yrityksestäkin lähti sienimetsältä.

 

“Olen koko ikäni ollut oikea sienihullu ja olen aina kerännyt sieniä yli oman tarpeeni. Jossain vaiheessa mietin, että voisiko tästä saada elantoa. Olin jo pitkään myynyt ylimääräiset sienet tutuille.”

 

Ronnulla on takanaan pitkä ura tietoliikenneinsinöörinä sekä tietoliikennetekniikan opettajana ammattikorkeakoulussa, mutta halu tehdä jotakin konkreettisempaa vei Ronnun kehittämään harrastuksestaan ammatin. Hän opiskeli ammattikorkeakoulussa itsensä agrologiksi sekä kävi villiyrtti- ja sienineuvojan koulutuksen.

 

Täynnä makua

 

Yrityksellä on Ronnun mukaan kaksi puolta. Toinen puoli ovat elintarvikkeet, joihin kuuluvat muun muassa sienet kuivattuina ja pakastettuina, erilaiset sienijalosteet, tuore valkosipuli ja valkosipulijalosteet, täysmarjajauheet sekä monipuoliset mausteet. Omaksi suosikikseen tuotteistaan Rontu mainitsee sienisuolan.

 

“Se on sellainen, mitä käytän itse paljon. Se syventää ruoan makua ja on umaminen yleismauste. Parhaat palautteet olen myös saanut sienisuolasta. Eräs asiakas kertoi, että ei ole hyvä ruoanlaittaja, mutta kun on laittanut sienisuolaa ruokaan, niin ihmiset ovat kysyneet, että mikä tässä maistuu niin hyvältä.”

 

Myös marjajauheet ovat saaneet paljon positiivista palautetta. Jauheita voi käyttää tuoreiden marjojen korvikkeina, esimerkiksi jälkiruokiin ja leivontaan. Ronnun mukaan erityisen marjajauheista tekee se, että hän soseuttaa marjat sellaisenaan, eikä laita marjoista tulevaa mehua pois.

 

“Mehun mukana lähtee makua, väriä ja kaikenlaisia hyviä aineita. Nämä marjajauheet ovat täyttä tavaraa, niissä on makua”, Rontu kehuu.

 

Toinen puoli on niin sanottu palvelupuoli. Rontu vetää ohjattuja sieniretkiä sekä pitää monenlaisia kursseja esimerkiksi juuri sieniin ja villiyrtteihin liittyen. Yksi näistä palveluista on sienielämyspäivä, jossa asiakkaat pääsevät sieniretkelle ja retken jälkeen sienistä kokataan yhdessä ruokaa.

 

Pohjoisen luonnosta

 

Kaikki Syötteen sieni ja yrtin käyttämät tuotteet tulevat niin läheltä kuin mahdollista. Rontu pitää lähiruokaa oleellisen tärkeänä osana niin yritystoimintaa, kuin jokapäiväistä elämääkin.

 

“Lähituotteiden käyttämisen myötä tietää varmemmin, missä ruoka on tuotettu ja mistä se tulee. Lähiruoka on minulle todella tärkeää, siitä ajatus tähän kaikkeen oikeastaan lähti.”

 

Rontu käyttää tuotteissaan paljon luonnosta löytyviä raaka-aineita. Pohjoinen valo tekee hänen mukaansa tuotteista erityisen hyviä.

 

“Meillä on täällä puhtaassa luonnossa erittäin terveelliset luonnontuotteet. Pohjoisen pitkä

päivä päästää valon siniset aallonpituudet vaikuttamaan pidempään kasveihin, jolloin

esimerkiksi marjoihin syntyy enemmän tehoaineita verrattuna vaikkapa Etelä-Suomeen.”

 

Valoisan kesän vastineena on pohjoisen pitkä talvi, joka tuo omat haasteensa, mutta Rontu kertoo sen olevan joskus jopa hyödyksi viljelyssä. Hän kasvattaa talvivalkosipulia, joka istutetaan maahan lokakuussa ja alkaa kasvamaan heti lumien sulettua.

 

“Syöte on Suomen lumisimpia alueita. Paksu lumipeite on hyödyksi talvivalkosipulin viljelyssä. Etelämmässä lumi voi sulaa ja jäätyä uudelleen, mutta paksun lumipeitteen alla valkosipulit ovat suojassa.”

Syötteen sienen ja yrtin verkkosivut

 


Arctic Food Lab tarjoaa pohjoisia makuja ja elämyksiä. Kyseessä on pohjoisen ruoan oma tuotemerkki, joka tuo esiin alueella kasvaneita ja valmistettuja tuotteita sekä raaka-aineita. Arctic Food Lab -ohjelma näyttää mitä pohjoinen ruokakulttuuri on ja mitä kaikkea puhtaan arktisen alueen raaka-aineista voidaan jalostaa korkeatasoisella, paikallisella osaamisella. Tuotemerkkiin voi törmätä tuotepakkauksissa, ravintoloissa ja kaupoissa. Tuotemerkin avulla kansainväliset matkailijat ja vieraat tunnistavat lähellä tuotetun ruoan ja pääsevät tutustumaan alueen ruokakulttuuriin. Arctic Food Lab on osa Euroopan kulttuuripääkaupungin, Oulu2026, kulttuuriohjelmaa.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä:
arcticfoodlab@oulu2026.eu

Verkostoasioissa:
Niina Keränen
Projektipäällikkö
niina.m.keranen@oulu2026.eu
+358 400 163 987

Jaa sivu eteenpäin

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles