fbpx

Maukasta lähiruokaa ja yhteisön auttamista

10.5.2023 | AFL-uutiset, AFL-yritystarina, ArcticFoodLAb, UUTISET

Juureksia koreissa

 

Arctic Food Lab -verkostoon kuuluva Ravintola Pömilä on Tyrnävällä sijaitseva, lounas- ja kahvilapalveluita sekä pitopalvelua tarjoava ravintola. Pömilää johtaa ravintolapäällikkö ja toimitusjohtaja Marika Keränen.

Pömilän ydintoimintaa ovat kotiruokalounas sekä kahvila, jotka pyörivät arkipäivisin. Keränen kertoo asiakaskunnasta suurimman osan olevan ulkopaikkakuntalaisia, jotka työskentelevät Tyrnävällä. Noin kolmasosa on paikallisia. Keräsen mielestä tärkeää on kuitenkin se, että ihan kaikki ovat Pömilään tervetulleita.

“Haluan Pömilän olevan sellainen paikka, missä minulla on kiva olla ja jokainen tuntee itsensä tervetulleeksi.”

Viikonloput ja illat Pömilässä tehdään pitopalvelua. Tiloissa järjestetään monenlaisia yksityistapahtumia “kissanristiäisistä ihan oikeisiin ristiäisiin” ja suurempiin tapahtumiin matkustetaan sinne, mihin asiakas haluaa.

 

Paikallisuus lähellä sydäntä

Lähiruoka korostuu Pömilän toiminnassa vahvasti. Pömilän omalla, puolen hehtaarin kokoisella viljelyalueella kasvavat kaikki perusvihannekset ja -yrtit, sekä paljon muuta munakoisosta paprikaan. Talvikaudella kaikki ravintolassa käytettävät sipulit, punasipulit, perunat sekä viljatuotteet tulevat Tyrnävältä.

“Lähiruoka on aina ollut lähellä sydäntäni. Innostuin jo lapsena viljelystä ja omavaraisuudesta”, Keränen kertoo.

Viljelyn lisäksi Keränen kalastaa ja sienestää ahkerasti. Pömilässä on välillä lähiruokapäiviä, jossa voi olla tarjolla vaikkapa kalaruokia kymmenen kilometrin säteellä kalastetuista kaloista. Sieniä Keränen kertoo poimivansa kauden aikana jopa 800 kiloa. Sieniruoat ovatkin yksi Pömilän rakastetuimmista ruokalajeista.

“Kaikki, mikä kasvaa täällä pohjoisessa on minulle tärkeää ja lähellä omaa makutottumustani. Haluan jakaa sitä myös muualta tuleville, että hekin pääsevät kokemaan miltä maistuu vaikkapa valoisina öinä kasvanut nauris.”

Ruokalistalta löytyy myös oululaisia perinneruokia, kuten rössypottua. Ja jos ei löydy, asiakkaat kyllä kyselevät niiden perään.

“Sellaiset ihmiset, jotka ovat syntyneet ja kasvaneet täällä kaipaavat niitä perinneruokia.”

 

Pömilässä pömistään

Ravintola Pömilä toimii Keräsen mukaan pienessä huushollissa, joka on rakennettu jo 1920-luvulla. Tyrnävä on ollut aikanaan vilkas maaseutukeskus ja Pömilä on alunperin rakennettu odottelupaikaksi. Esimerkiksi Kainuusta saapuneet tukkimiehet joutuivat odottelemaan pitkän tovin, kun tukkeja sahattiin laudoiksi. Tämä aika vietettiin Pömilässä, josta ravintola on saanut nimensäkin.

“Ukot tulivat tänne istumaan ja puhua pömisemään”, Keränen selittää.

Rakennus uudistettiin 2000-luvulla alkuperäistä kunnioittaen. Viljelylaatikot kuvastavat entisaikojen lautatapuleita ja hevospuomit voi vieläkin löytää ravintola pihalta. Vanhoissa valokuvissa Pömilän pihalla seisoo jopa 100 hevosta omistajiaan odotellen.

 

Auttamisen halu vie eteenpäin

Keränen päätyi Pömilän omistajaksi elämän suuntaa muuttaneen tulipalon kautta. Hän otti lomaa edellisestä työpaikastaan, vietti sen Pömilässä ja sille tielle hän on jäänyt. Hän on Pömilän ainoa vakituinen työntekijä, mutta ravintola tarjoaa paikkoja työssäoppijoille, ammattikoulujen harjoittelijoille sekä kehitysvammaisille sekä oppimis- ja käytöshäiriöisille.

Keräsen mukaan koko Pömilän toimintaa ohjaa auttamisen halu. Tämä ei ole jäänyt huomaamatta, sillä vuonna 2018 hänelle myönnettiin Kunnallisalan kehittämissäätiön Arjen turvaaja -palkinto. Palkinnon jakamispäivänä ravintola oli hyvällä omallatunnolla kiinni.

“Se oli yksi elämäni hienoimmista hetkistä.”

Pömilässä tehdään paljon yhteistyötä eri tahojen kanssa, esimerkiksi korona-aikana Pömilä tarjosi mittavaa ruoka-apua lähialueiden perheille. Tyrnävällä on Keräsen mukaan isoja perheitä ja paljon yksinhuoltajia, joilta monilta korona-aika vei työt alta.

Apua on annettu myös sellaisille perheille, jotka ovat kohdanneet perheenjäsenen menetyksen. Keränen on tehnyt ruoat surevalle perheelle raaka-aineista, jotka on hankittu yksityisiltä henkilöiltä tai järjestöiltä saaduilla rahalahjoituksilla. Yhteisöllisyys ja muiden auttaminen tekee Keräsen mukaan työstä tekemisen arvoista.

“Elantoni minä saan suurilta osin pitopalvelutoiminnasta, mutta elämän sisältö tulee Pömilästä ja siitä ihanan isosta perheestä, jonka olen täällä kolmentoista vuoden aikana saanut.”

 

Ravintola Pömilän Facebook-sivu


Arctic Food Lab tarjoaa pohjoisia makuja ja elämyksiä. Kyseessä on pohjoisen ruoan oma tuotemerkki, joka tuo esiin alueella kasvaneita ja valmistettuja tuotteita sekä raaka-aineita. Arctic Food Lab -ohjelma näyttää mitä pohjoinen ruokakulttuuri on ja mitä kaikkea puhtaan arktisen alueen raaka-aineista voidaan jalostaa korkeatasoisella, paikallisella osaamisella. Tuotemerkkiin voi törmätä tuotepakkauksissa, ravintoloissa ja kaupoissa. Tuotemerkin avulla kansainväliset matkailijat ja vieraat tunnistavat lähellä tuotetun ruoan ja pääsevät tutustumaan alueen ruokakulttuuriin. Arctic Food Lab on osa Euroopan kulttuuripääkaupungin, Oulu2026, kulttuuriohjelmaa.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä:
arcticfoodlab@oulu2026.eu

Verkostoasioissa:
Niina Keränen
Projektipäällikkö
niina.m.keranen@oulu2026.eu
+358 400 163 987

Jaa sivu eteenpäin

Dela på sociala medier

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles

Fler nyheter