fbpx

Mainiota ruokaa maustamalla

31.7.2023 | AFL-uutiset, AFL-yritystarina, ArcticFoodLAb, UUTISET

Maustekaarelta löytyy laaja valikoima erilaisia mausteita.

 

Auli Ylipahkala on pyörittänyt Maustekaari-yritystään jo yli kahden vuosikymmenen ajan. Maustekaari tarjoaa nimensä mukaisesti laajan valikoiman erilaisia mausteita, yrttejä sekä niistä tehtyjä sekoituksia ja esimerkiksi dippikastikkeita ja marinadeja. Myös erikoisruokavaliot on huomioitu tarjonnassa.

 

“Perusmausteita, kaikkea mitä ruoanlaitossa voi tarvita, maustesekoituksia helpottamaan arjen ruoanlaittoa. Löytyy mausteita suomalaiseen makuun ja sitten vähän voimakkaampia ja mausteisempia”, Ylipahkala luettelee.

 

Maustekaaren pääasiallinen toiminta tapahtuu erilaisilla markkinoilla, messuilla ja muissa vastaavissa tapahtumissa. Ylipahkala kokee äärettömän tärkeäksi sen, että hän pääsee kommunikoimaan suoraan asiakkaidensa kanssa.

 

“Kiinnostus on noussut todella paljon viime vuosina, kun ihmiset ovat alkaneet kokkaamaan enemmän ruokaa itse. Tapahtumissa pääsee jakamaan vinkkejä puolin ja toisin.”

 

Monipuolisia mausteita

Maustekaaren Arctic Food Lab -tuotteita ovat nokkonen, lipstikka ja muut kuivatut yrtit, joita Ylipahkala kuivattaa itse. Lipstikka on hänen mukaansa monikäyttöinen yrtti, joka sopii erityisesti liharuokiin, keittoihin, kastikkeisiin, pata- ja laatikkoruokiin. Sitä voi lisäksi sekoittaa veteen ja nauttia juomana. Nokkonen taas toimii oivallisena nesteenpoistajana ja sitä voi käyttää lettuihin, leivonnaisiin tai jauheena vaikkapa puuroon. Ylipahkala kuvailee sitä “luonnon omaksi rautatabletiksi”.

 

“Käyttötarkoituksia on paljon muitakin. Ihan mihin vain uskaltaa, kehtaa ja viitsii laittaa”, Ylipahkala vinkkaa.

 

Maustekaaren tuotteiden myötä monenlaiset ihmiset ovat innostuneet laittamaan itse ruokaa. Ylipahkalan mielestä salaisuus piilee selkeissä ja yksinkertaisissa ohjeissa.

 

“Ruoanlaitto on hyväksi myös mielenterveydelle. Kun on hyvät ohjeet, se helpottaa todella paljon. Minulla on sellaisia mausteseoksia, että yhdestä pussista saa kaiken mitä tarvitsee.”

 

Ylipahkala haluaa tehdä työnsä ilman välikäsiä, hän esimerkiksi toimittaa lähetyksiä itse ja keskustelee aktiivisesti asiakkaiden kanssa.

 

“Mielestäni pitää ehdottomasti osata kertoa omista tuotteistaan, että miten näiden avulla saa helposti hyvää, maukasta ja terveellistä ruokaa.”

 

Ja näin Ylipahkala tekeekin. Hän käyttää paljon omia tuotteitaan ruoanlaitossa ja järjestää myös kotiesittelyjä, joissa hän opastaa asiakkaita heidän omassa kodissaan siihen, miten tuotteita voi käyttää.

 

 

Hyvä tulee läheltä

Ylipahkala haluaa jakaa tietoa omista tuotteistaan, mutta myös lähiruoan tärkeydestä. Hän on koko ikänsä hyödyntänyt läheltä tulevaa ruokaa. Hänen perheellään on aina ollut esimerkiksi kanoja ja lampaita. Lähiruoan merkitys on opittu jo nuorena.

 

“Siinä on omat haasteensa, mutta kyllä meillä täällä pohjoisessa on kanavat siihen. Se ei ole hankalaa, kunhan tietää mistä tuotteita saa. Asiakkaat kyselevät paljon lähiruoan perään. Siksi pitäisi saada enemmän ihmisten tietoisuuteen sitä. “

 

Maustekaaren yrtit kasvavat hänen omalla pihallaan ja hän kehuu, kuinka helppoa omien raaka-aineiden kasvatus on, kunhan siitä ensin vähän oppii.

 

“Sitten kun sen ymmärtää, voi itsekin alkaa kasvattaa. Se on loppujen lopuksi hyvin helppoa.”

Maustekaaren nettisivut


Arctic Food Lab tarjoaa pohjoisia makuja ja elämyksiä. Kyseessä on pohjoisen ruoan oma tuotemerkki, joka tuo esiin alueella kasvaneita ja valmistettuja tuotteita sekä raaka-aineita. Arctic Food Lab -ohjelma näyttää mitä pohjoinen ruokakulttuuri on ja mitä kaikkea puhtaan arktisen alueen raaka-aineista voidaan jalostaa korkeatasoisella, paikallisella osaamisella. Tuotemerkkiin voi törmätä tuotepakkauksissa, ravintoloissa ja kaupoissa. Tuotemerkin avulla kansainväliset matkailijat ja vieraat tunnistavat lähellä tuotetun ruoan ja pääsevät tutustumaan alueen ruokakulttuuriin. Arctic Food Lab on osa Euroopan kulttuuripääkaupungin, Oulu2026, kulttuuriohjelmaa.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä:
arcticfoodlab@oulu2026.eu

Verkostoasioissa:
Niina Keränen
Projektipäällikkö
niina.m.keranen@oulu2026.eu
+358 400 163 987

Jaa sivu eteenpäin

Dela på sociala medier

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles

Fler nyheter