Palosaaren poro- ja kalastustila on paikka, jossa vieraat pääsevät kokemaan autenttisia elämyksiä Kuusamon kauniin luonnon keskellä. Tilaa pyörittävät yhdessä Satu Palosaari ja Mika Lappalainen.
Nykyiselle paikalle tila perustettiin vuonna 1920. Porotalous on kuitenkin kulkenut suvussa jo sitäkin ennen, ja Palosaari on jo kuudes sukupolvi sitä harjoittamassa. Osa tilan alkuperäisistä rakennuksista on vieläkin käytössä. Matkailutoiminta on tullut mukaan Palosaaren isän mukana parikymmentä vuotta sitten.
“Porotalous on aina ollut tärkeä osa toimintaa. Porotalous pitää olla siellä taustalla, että voi tehdä poromatkailua, joka toimii”, Lappalainen selittää.
Palosaaren tilalla on mahdollista kokea monenlaista. On poroajeluita ja porotilavierailuita, opastettuja retkiä luonnon ja kalastuksen parissa sekä ainutlaatuista majoitusta kesäisin majoitusvaunu PoroNookissa. Toimintaan sitoutuu luontevasti myös ruoka.
Paikallinen on parasta
Palosaaren tilalla käytettävä kala kalastetaan omasta lammesta, marjat ja sienet kerätään lähimetsistä ja poronliha tulee omalta tilalta. Lihaa ja kalaa jalostetaan tilalla pitkälti itse ja niistä valmistetaan ruokaa. Muut kuin omalla tilalla tuotetut raaka-aineet ostetaan paikallisilta jalostajilta ja ruokatuottajilta.
“Kaikki mitä käytämme on lähtökohtaisesti paikallista. Se on meidän johtava ajatus, että jos ei saada itse tehtyä ja tuotettua, niin sitten se ostetaan paikalliselta tuottajalta”, Lappalainen sanoo.
Lappalaisen mukaan paikallisuus on tärkeä asia niin heille yrittäjinä, kuin myös heidän vierailleen. Parhaimmillaan ketju raaka-aineesta lautaselle on kestänyt hänen mukaansa vain tunnin.
“Se on iso asia, että pystymme kertomaan raaka-aineella olevan selkeä tarina, pystymme kertomaan mistä se on tullut, mistä se on saatu ja miten se on valmistettu.”
Vieraat ihastelevat Lappalaisen mukaan usein poron lihaa, sen makua, koostumusta sekä terveellisyyttä. Hänelle on jäänyt mieleen erityisesti eräs retki, jossa hän valmisti vierailleen poroburgereita.
“He sanoivat minulle, että he eivät voi enää ostaa mistään burgereita, kun ne eivät tule olemaan yhtä hyviä kuin nämä. Pilasin heiltä kuulemma burgerit,” hän naurahtaa.
Luontoa kunnioittaen
Pohjoisessa Suomessa toimiminen tuo yrittäjyyteen omia haasteitaan, mutta Lappalainen kokee hyviä puolia olevan runsaasti enemmän. Kesän lyhyt kasvukausi lataa raaka-aineet täyteen makua ja puhdas luonto takaa niiden laadun.
“Täällä tulee luonnonläheinen olo itselle ja vieraille. Vieraat ymmärtävät paremmin mistä ruoka tulee, kun he näkevät metsän ympärillä. Lähiruoka on täällä oikeasti autenttisempaa.”
Iso osa palautteesta koskeekin juuri toiminnan autenttisuutta ja paikallisuutta. Vieraat nauttivat luonnosta, sen puhtaudesta, rauhasta ja sen tuomasta turvallisuuden tunteesta.
Tilan verkkosivuille on listattu yrityksen arvot ja eettiset ohjeet. Palosaaren poro- ja kalastustilalla toimintaa ohjaa aina luonnon kunnioitus. Toiminnan lähtökohtana on porojen hyvinvointi. Tätä myötä myös vastuullisuus ja kestävän matkailun periaatteet ovat isossa roolissa.
“Toimimme hyvin luonto- ja paikallislähtöisesti. Yritämme parhaamme mukaan tukea paikallista yrittäjyyttä. Paikallisuus ja autenttisuus ovat ne meidän juttu.”
Palosaaren poro- ja kalastustil on osa Wild Food Kuusamo ja Taivalkoski -verkostoa. Wild Food Kuusamo ja Taivalkoski on brändi ja tavaramerkki, joka sitoo yhteen Kuusamon ja Taivalkosken alueen paikallisia ruokatuottajia ja ravintola-alan yrittäjiä.
Palosaaren poro- ja kalastustila
Arctic Food Lab tarjoaa pohjoisia makuja ja elämyksiä. Kyseessä on pohjoisen ruoan oma tuotemerkki, joka tuo esiin alueella kasvaneita ja valmistettuja tuotteita sekä raaka-aineita. Arctic Food Lab -ohjelma näyttää mitä pohjoinen ruokakulttuuri on ja mitä kaikkea puhtaan arktisen alueen raaka-aineista voidaan jalostaa korkeatasoisella, paikallisella osaamisella. Tuotemerkkiin voi törmätä tuotepakkauksissa, ravintoloissa ja kaupoissa. Tuotemerkin avulla kansainväliset matkailijat ja vieraat tunnistavat lähellä tuotetun ruoan ja pääsevät tutustumaan alueen ruokakulttuuriin. Arctic Food Lab on osa Euroopan kulttuuripääkaupungin, Oulu2026, kulttuuriohjelmaa.
Kiinnostuitko? Ota yhteyttä:
arcticfoodlab@oulu2026.eu
Verkostoasioissa:
Niina Keränen
Projektipäällikkö
niina.m.keranen@oulu2026.eu
+358 400 163 987