Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueen kulttuurijohtajat kokoontuivat syksyllä 2024 kolme kertaa perustamaan yhdenvertaisuusjohtamisesta kiinnostuneiden kulttuurijohtajien verkostoa. Verkoston luomisen mahdollisti Yhdenvertainen Oulu2026 -hanke yhdessä KAIPO-hankkeen kanssa.

Yhdenvertaisuusasioiden käsittely on herkkää, sillä yhdenvertaisuuden toteutumista estää yleensä henkilöön ja tämän identiteettiin liittyvät syyt, ja henkilökohtaisuus tekee sen, että kun asia kolahtaa itselle arkaan tai tärkeään aiheeseen, se herättää tunteita. Yhdenvertaisuutta koskevissa keskusteluissa olisi siis hyvä olla valmius pohtia tunteita ja niiden merkityksiä. Jotta tunteiden käsittely keskustelussa mahdollistuu, täytyy keskustelun noudatella tiettyjä periaatteita.
Keskustelussa jokaisen tulisi pystyä kertomaan ajatuksiaan, ideoitaan ja tunteitaan ilman pelkoa siitä, että tulee tyrmätyksi eli ilman pelkoa häpeästä tai naurunalaiseksi joutumisesta. Siksi tällaisten keskustelujen käyminen edellyttää luottamusta ja kunnioitusta. Näitä rakennetaan hyväntahtoisella suhtautumisella. Hyväntahtoisuudesta voi tehdä jopa säännön. Luottamus ei ole teoriaa, sitä ei voi käskeä tai määrätä, vaan se alkaa syntyä, kun ihminen ilmaisee itseään ja kuulee muiden ilmaisevan itseään. Siis vuorovaikutuksesta.
Vuorovaikutus ryhmässä on sillä tavalla paradoksaalista, että ihminen ei voi olla vuorovaikutuksessa usean kanssa yhtä aikaa. Kun yksi puhuu ryhmälle, hän viestii ajatuksiaan, mutta viestiessään hän ei voi olla kontaktissa jokaiseen ryhmän jäseneen yhtä aikaa. Toimivan vuorovaikutuksen edistäminen ryhmässä on ihmisten yhdistelemistä toisiinsa monipuolisten vuorovaikutussuhteiden kautta. Mitä useamman kesken on syntynyt vuorovaikutusta, sitä enemmän on ryhmän sisäisiä suhteita ja sitä helpompaa ryhmässä olo on. Ryhmäytyminen ja luottamuksen ja kunnioituksen saavuttaminen vaatii siis paljon pieniä keskusteluja pienissä, vaihtelevissa kokoonpanoissa.
Verkoston kolmen ensimmäisen tapaamisen rakenne suunniteltiin tukemaan juuri tätä. Ajatusten, tunteiden ja oivallusten vaihto teki ihmisiä tutuksi, ja toisaalta, toivottavasti myös antaa mahdollisuuden rakentaa yhteistä toimintaa jatkossakin.
Kirjoittaja
Miriam Attias
kouluttaja, työnohjaaja
Yhdenvertainen Oulu2026 -hanke on Euroopan unionin osarahoittama.
