fbpx

Rajaton saamelaiskulttuuri -kuulumisia

23.10.2023 | KIRJOITUKSET, Rohkeasti Reunalla, UUTISET

Tervetuloa taas Risku-uutisten (RISKU = Rájehis sámi kultuvra, rajaton saamelaiskulttuuri) pariin! Tätä juttusarjaa kirjoittaa Aino Valovirta, Oulu2026:n saamelaiskulttuurin tuottaja.

Pohjoismaissa vietetään nyt Saamen kielten viikkoa, ja siihen voi osallistua myös Oulussa. Kolttasaamenkielinen Je’vida-elokuva on tullut teattereihin, ja olen mukana Elokuvateatteri Starissa sen näytöksessä tiistaina 24.10. klo 13.15. Tule keskustelemaan saamelaiskulttuurista elokuvan jälkeen, saameksi tai suomeksi!

Pidän tiistaina myös ”kielivinkkausta” Pekurin kirjastossa klo 16.30–17.30. Olen tehnyt sitä varten lyhyen sanalistan, jossa on sekä tavallisimpia fraaseja että Oulu2026-sanoja pohjoissaameksi. Ne voit lukea jo etukäteen tästä alta. Jos haluat opetella lausumaan niitä tai saamen kielet ja Oulu2026-kulttuuriohjelma muuten kiinnostavat, tervetuloa kirjastoon!

Saamen kielten viikkoa voi viettää missä tahansa. Sivulta https://giellavahkku.org/ löytyy viikon ohjelma, ja Suomen saamelaiskäräjien sivuilla on vinkkejä ja valmista materiaalia, esimerkiksi opastekylttejä saameksi. Elokuvien ystävät voivat katsoa Yle Areenasta Revontulten räppäri -dokumentin saamelaisräppäri Mihkku Laitista. Tutustu myös siihen liittyviin tehtäviin Koulukino-sivuilla!

Saamen kielten viikollakin työskentelen tietysti Oulu2026-sisältöjen parissa. Olen kesän ja syksyn aikana tavannut yhteistyökumppaneitamme Inarissa ja Kaarasjoella, ja syyskuussa osallistuin KulturSápmi-tapahtumaan Inarissa, missä oli kiinnostavia puheenvuoroja, taitavia artisteja ja mukavia kohtaamisia. KulturSápmin loppulausunnon voit lukea tästä linkistä.

Parhaillaan suunnittelen ohjelmaa Ouluun kansallispäiväksi 2024 (6. helmikuuta) sekä Bodøhön, missä Arktinen festivaalimme toivottavasti vierailee helmikuun alussa ensi vuonna. Jos sinulla on ideoita siitä, minkälaista saamelaiskulttuuria haluaisit Oulu2026-alueella nähdä, kuulla tai kokea, vinkkaa minulle! Kiitän lämpimästi kaikista hyödyllisistä ehdotuksista, joita olen jo tähän mennessä saanut, lisää saa lähettää minulle osoitteeseen aino.valovirta@oulu2026.eu.

Mainitsen vielä yhden ajankohtaisen asian: Open Call Sápmi Triennaleen on meneillään ja avoinna 15.11.2023 asti. Sápmi Triennale on kiertävä näyttely, johon haetaan nyt saamelaistaidetta ja duodjia. Lue lisää Korundin sivuilta.

Giellavahkku – Saamen kielten viikko

bures = terve, päivää (kätellessä)

dearvva = terve

buorre beaivi = päivää

ipmel atti = päivää (vastatessa)

giitu = kiitos

leage buorre = ole hyvä

ándagassii = anteeksi

na nu= no niin

mu namma lea… = minun nimeni on…

juo = kyllä

ii = ei

in dieđe = en tiedä

buresboahtin = tervetuloa

eambbo = lisää

sámegillii = saameksi

 

Oulu lea = Oulu on

Eurohpá kulturoaivegávpot = Euroopan kulttuuripääkaupunki

jagi guokteduhát guoktelogiguhtta = vuonna 2026

Vildasit gávpot = Villisti kaupunki

Vuostegežiid vuoibmi = Vastakohtien voima

Roahkkadit ravddas = Rohkeasti reunalla

Rájehis sámi kultuvra = Rajaton saamelaiskulttuuri

buvttadeaddji = tuottaja

luohti = joiku

musihkka = musiikki

govvadáidda = kuvataide

ealligovva, filbma = elokuva

girjjálašvuohta = kirjallisuus

duodji = saamelainen käsityö

Kulturfoanda = Kulttuurisäätiö

kulturdálkkádatnuppástus = kulttuuri-ilmastonmuutos

Jaa sivu eteenpäin

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles