fbpx

Lähes 300 projektiehdotusta Euroopan kulttuuripääkaupunki Oulu2026:n kulttuuriohjelmaan 

13.12.2022 | Rohkeasti Reunalla, UUTISET, Vastakohtien voima, Villisti kaupunki

Oulu on vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupunki. Oulu2026-kulttuuriohjelma muotoutuu pääosin avoimien ohjelmahakujen kautta, joista vuorossaan toinen päättyi 9. joulukuuta. Infografiikkaa ohjelmahaun 2022 tuloksista ja avainluvuista

Hakemuksia vastaanotettiin 274, Suomen lisäksi 20 eri maasta.

Oulu ja koko pohjoinen Suomi täyttyvät tulevien vuosien aikana kulttuurista, taiteesta ja tapahtumista. Pohjoinen Suomi nousee maailmankartalle ennennäkemättömällä tavalla, kun suomalaiset ja kansainväliset kulttuuriosaajat luovat uutta kaupungeissa, maalla ja luonnossa. Kyseessä on usean vuoden matka, joka huipentuu vuoteen 2026.  

”Ensimmäinen kaikille avoin ohjelmahaku oli Euroopan kulttuuripääkaupunkikisan hakuvaiheessa. Saimme jo silloin kunnianhimoisia hakemuksia, joiden pohjalta rakentui hakukirjamme. Olen tyytyväinen ohjelmahaun hakemusten määrään, ja innolla alamme tutustua hakemuksiin yhdessä ulkopuolisten arvioijien kanssa”, toteaa Oulun kulttuurisäätiön, Oulu2026, ohjelmajohtaja Samu Forsblom.

Kulttuuriohjelman pääteema on kulttuuri-ilmastonmuutos. Sen ympärille kehittyvä kulttuuriohjelma jakautuu kolmeen teemaan: Rohkeasti reunalla, Villisti kaupunki ja Vastakohtien voima. Ohjelmahaussa haettiin näiden teemojen ympärille vaikuttavuudeltaan laajoja projekteja, jotka vaativat pidemmän, mahdollisesti vuosien valmistelu- ja toteutusajan. Lähempänä vuotta 2026 avautuu “Me olemme kulttuuria” ohjelmahaku, joka on suunnattu luonteeltaan yksittäisille yhteisöllisille tapahtumille tai projekteille. 

Kulttuuripääkaupunki yhdistää eurooppalaisia

Ohjelmahaku oli avoinna kansainvälisesti ja hakemuksia saatiin 20 eri maasta Suomen lisäksi. Noin 90 prosenttia hakemuksista tuli suomalaisilta toimijoilta: 65 prosenttia Oulu2026-alueelta ja 35 prosenttia alueen ulkopuolelta Helsinkiä myöten.

“Kulttuuripääkaupunkien yhtenä tehtävänä on lisätä taiteen ja kulttuurin tekijöiden yhteistyötä Euroopassa. Kulttuuriohjelma rakentaa inspiroivaa tulevaisuutta pohjoiseen, eurooppalainen yhteistyö huomioiden. Uskon, että juuri nyt maailma tarvitsee yhteistyötä enemmän kuin rajoja”, toteaa Forsblom. 

Projektit hakivat osarahoitusta yhteensä 47 309 960 euron edestä. Oulun kulttuurisäätiö voi myöntää rahoitusta tässä haussa maksimissaan viiden miljoonan edestä.

“Haettujen rahoitusten yhteenlaskettu euromäärä on lähes kymmenen kertaa suurempi kuin jaossa oleva summa. Tämä kertoo siitä, että meillä olisi pohjoisessa luovaa kapasiteettia huikeasti nykyistä laajempaan kulttuuritarjontaan, lisärahoitusta tarvitaan muulloinkin kuin kulttuuripääkaupunkivuoden ajan”, kertoo Oulun kulttuurisäätiön, Oulu2026, toimitusjohtaja Piia Rantala-Korhonen.

Oulu2026-tiimiläiset tapasivat lähes 1000 hausta kiinnostunutta toimijaa eri tilaisuuksissa hakuajan aikana. Hakuun liittyviin webinaareihin ilmoittautui reilu 700 henkilöä ja lisäksi järjestettiin henkilökohtaisia klinikoita.

Rahoituspäätökset tehdään 31. toukokuuta 2023 mennessä.

Lisätiedot

Samu Forsblom
Ohjelmajohtaja
+358 44 703 7558
samu.forsblom(a)oulu2026.eu

Jaa sivu eteenpäin

Dela på sociala medier

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles

Fler nyheter