fbpx

Rohkeasti Reunalla

Kuva Varjofestivaalista

Täytyy olla rohkea asuakseen täällä. Rohkeutta on myös pakata ja lähteä ja aloittaa uusi elämä toisaalla.

Vielä enemmän rohkeutta vaatii jäädä ja yrittää muuttaa asioita kaukana kaikesta, Euroopan reunalla. Täällä kohtaamme vaikuttavan luonnon, äärimmäisen ilmaston ja sen muutoksen, valtavat etäisyydet ja villin maiseman avaruuden, liiallisen valon ja liiallisen pimeyden.

Vain harvat Euroopassa ovat valmiita elämään äärimmäisten vaikeuksien ja kauneuden ympäröiminä. Eurooppa on kuitenkin paljon muutakin kuin sen maantieteelliset keskukset. Haluamme, että vuonna 2026 Eurooppa innostuu reunoistaan.

Lue lisää Hakukirjasta

Tutustu ohjelmalinjoihin

Lippulaivatuotanto  

 

Climate Clock

Kello tikittää, lumi sulaa, planeettamme ylikuumenemisen estämiseen on niukalti aikaa. Vuonna 2026 kohdistamme huomion näihin kysymyksiin tilaamalla julkisen taiteen teoksen, joka arkastelee ilmastonmuutoksen vaikutuksia subarktisen alueen elämään, säähän, luontoon ja kulttuuriin.

Climate Clock -lippulaivaohjelmassa tuotetaan kuusi pysyvää taideteosta, jotka sijoitetaan eri puolille Oulua ja sen ympäristöä. Teoksista rakentuu Ouluun uusi kulttuuriperintöpolku. Climate Clock -lippulaivaohjelman kuraattori on Alice Sharp brittiläisestä Invisible Dust -yhteisöstä.

Alice Sharp ja Oulu2026 ovat jo neuvotelleet lukuisien eri alojen teknologien, tutkijoiden, yhteisöjen, taiteilijoiden ja sidosryhmien kanssa keskeisten ympäristöongelmien tunnistamisesta sekä paikallisesti että Euroopan laajuisesti. .

”Euroopan laajuinen yhteistyö on iso vahvuus ilmastonmuutosprojektissa, koska ilmasto ja koronavirus vaikuttavat kaikkiin kaikkialla. Haluan inspiroida ihmisiä ympäri kuntia tulemaan yhteen ja tukemaan toisiaan paikallisesti ja kansainvälisesti.”
-A. Sharp

Climate Clock-ohjelman taiteilijat työskentelevät seuraavina vuosina tutkijoiden kanssa pohjoisten tarinoiden kartoittamiseksi. Miten yhä lyhyemmäksi käyvä luminen kausi vaikuttaa ihmisen elämään ja hyvinvointiin? Lumen vähyys vähentää talven valoa, kun puiden alla ei ole valoa
heijastavaa kerrosta. Ihmiset pitävät lumesta ja meren jäästä. Talven lumen ja jään väheneminen koetaan kulttuurisena menetyksenä.

Lue lisää Hakukirjasta

kuvassa nainen tanssii

Ajankohtaista