Oulun kulttuurisäätiön toimitusjohtaja Piia Rantala-Korhonen on kutsuttu keynote-puhujaksi kansainväliseen symposiumiin, joka järjestetään Hiroshiman G7-huippukokouksen yhteydessä 13. toukokuuta.
Symposiumin järjestää Hiroshima Business & Management -yliopiston Business and Management for Peace -instituutti. Instituutin tutkimuksen ja koulutuksen tavoitteena on yhdistää liiketoiminnan johtamista ja rauhanajattelua. Etätilaisuutena järjestettävässä symposiumissa halutaan jakaa ajatuksia rauhan rakentamisesta, ja puhujia on kutsuttu myös Japanista ja Costa Ricasta. Tapahtumaan voi ilmoittautua tästä linkistä.
Syy tai pikemminkin ansio Rantala-Korhosen puhujakutsulle on Rauhankone, yksi kulttuuriohjelmamme lippulaivoista. Se esittelee uuden tavan ratkaista konflikteja ja edistää vuoropuhelua. Rauhankone pohjautuu Oulun yliopistossa aikoinaan opiskelleen tekoälyn tutkijan Timo Honkelan (1962–2020) elämäntyöhön. Hänen unelmansa oli kehittää tekoälyyn perustuva kone, jonka avulla voitaisiin ratkaista konflikteja ja edistää maailmanrauhaa. Rauhankonetta työstetään jo monivaiheisesti kohti vuotta 2026. Esimerkiksi keväällä 2022 kutsuimme alueen kouluja rakentamaan Rauhankoneen prototyyppejä. Prototyyppien rakentaminen tarjottiin opettajille yhdeksi keinoksi käsitellä Venäjän hyökkäyssodan aiheuttamia tuntemuksia oppilaiden kanssa. Meille toimitettiin noin 200 teosta, joista koostettiin näyttely Ouluun keväällä -23.
Samaan aikaan Oulun yliopistossa oli vieraita Hiroshimasta. Piia Rantala-Korhonen tapasi instituutin delegaation ja kertoi Oulu2026-kulttuuriohjelmasta, erityisesti Rauhankoneesta. Tapaamisen jälkeen tuli tiedustelu, haluaisiko Rantala-Korhonen osallistua huippukokouksen yhteydessä järjestettävään symposiumiin.
Rantala-Korhosen kokemuksen mukaan rauha on Japanissa arkisempi, mutta samalla tärkeämpi käsite kuin Suomessa. Se liitetään esimerkiksi ruokaan, bisnekseen, oikeastaan kaikkeen siltä väliltä – rauha on asenne toisia ihmisiä kohtaan.
”Myös meidän tulisi ymmärtää, että rauha on kaiken inhimillisen toiminnan edellytys, sota on tuhoisaa kaikelle ihmisen toiminnalle ja luonnolle. Meidän tulee kaikkien kantaa vastuuta tulevaisuuden rauhasta, se ei ole idealistista haihattelua”, sanoo Rantala-Korhonen.
Keynote-puheenvuorossaan Rantala-Korhonen tulee muun muassa esittelemään lasten ja nuorten Rauhankone-prototyyppejä. Merkittävintä niissä on se, että suurimmassa osassa lapset näkevät itsensä avainhenkilöinä rauhaan.
”Me voimme aivan kaikki olla rauhantekijöitä ja -turvaajia. Kulttuurit ja yhteistyö rakentavat siltoja ihmisten ja kansojen välille. Aktiivisella kanssakäymisellä Oulu2026 edistää koko pohjoisen alueen elinvoimaa ja tunnettuutta. Kulttuuriohjelmassamme alusta saakka mukana ollut Rauhankone on nyt ajankohtaisempi kuin osasimme aavistaa.”