Hailuodossa sijaitsevan Luotsihotellin Ravintola Aava on nyt myös osa Arctic Food Lab-perhettä. Aavan listalta löytyvä Kalastan Verkosta -niminen perinneannos, Puolihoitopäivällinen sekä Saaristolaisleipä ovat saaneet Arctic Food Lab-leiman. Leiman, joka kertoo sen, että annoksien valmistamisessa on käytetty pääosin paikallisia raaka-aineita.
Luotsihotellin markkinointivastaava Timo Rantasuo kertoo, että Ravintola Aavan tarina kulkeutuu merenkulkuhistoriasta ja siitä, kuinka Marjaniemessä on kalastuskulttuuri ollut vahvana jo vuosisatoja.
–Tämä perinne jatkuu vieläkin. Tuomme asiakkaillemme esille historian kerrottuna annokset tarjoiltaessa ja samalla lautaseltamme löytyy perinteisellä tyylillä tuotettuja kala-annoksia. Luotamme kalan makuun, kuten ”luotolaiset” ovat tehneet jo satojen vuosien ajan ja yhdistämme rinnalle uusia makuelämyksiä, uusimpana Kujalan tilan ohraton.
Perinteisesti voissa
Rantasuo kertoo, että Kalastajan Verkosta-annos on ollut suosittu asiakkaiden keskuudessa. Perinneannoksessa on paikallista tai lähialueen paistettua kalaa, Kujalan tilan eri tuotteita sekä KasvisHovin marinoituja vihanneksia.
–Raaka-aineet tulevat kokonaisuudessaan lähialueelta. Kala paistetaan perinteisesti voissa, ohratto tulee kymmenen kilometrin päästä ja kasvikset myös lähialueelta. Mausteet ja lisukkeet Oulun ympäristöstä. Tämä on lähiruokaa parhaimmillaan ja hailuotolaisten lempiruoka.
Paikallisuus näkyy myös päivällisellä, kun kalaliemi tehdään itse, herkkutattikeitto tehdään itse poimituista sienistä ja jälkiruokaan tulee itse poimittuja marjoja sekä lähitilan siirappeja. Myös perinteinen saaristolaisleipä tehdään paikan päällä hailuotolaisten reseptillä.
Ravintolan annokset kootaan ja paistetaan perinteisesti eikä erikoisuuksia oteta mukaan lautaselle. Annoksiin kiteytyy myös aina paikallinen tarina. Rantasuo kertoo, että annokset suunnitellaan yhdessä omistajan Anne Harjun sekä ravintolan kokin, Joni Isokosken kanssa.
–Kierrämme paljon paikallisissa yrityksissä ja poimimme ideat talteen.
Paikallisuus merkitsee ravintolalle erityisen paljon. Rantasuo sanoo, että paikallisuus on merkittävä asia etenkin yhteistyön näkökulmasta yritykselle. Lähiruoan tuottamista yritys ei koe haasteeksi. Rantasuo sanookin, että lähiruoan tuottaminen on asenteesta kiinni.
–Paikallisuus on myös vastuullisuuden ja hiilijalanjäljen pienuuden takia yksi suurimmista ylpeydenaiheistamme. Lähiruoan tuottaminen tulee pitkällä aikavälillä aina halvemmaksi ja se myös lisää palveluiden arvoa.
Uusia rohkeita ideoita
Arctic Food Labilta Rantasuo toivoo, että leima ja brändi tuovat lisää arvoa Aavan annoksille ja sille, miten yritys panostaa annosten tuottamiseen. Yrityksessä uskotaan, että ajan myötä ihmiset tulevat tunnistamaan merkin kattavammin ja yhdistävät sen laadukkaaseen lähiruokaan. Paikallisen ruokakulttuurin Rantasuo toivoo kehittyvän rohkeasti eteenpäin.
–Suomessa kaikki on mahdollista ja vain kokeilunhalu on rajoitteena. Paikallinen ruokakulttuuri voi Oulussa kehittyä uudella tavalla hyvinkin nopeasti rohkeiden osaajien myötä.
Arctic Food Lab tarjoaa pohjoisia makuja ja elämyksiä. Kyseessä on pohjoisen ruoan oma tuotemerkki, joka tuo esiin alueella kasvaneita ja valmistettuja tuotteita sekä raaka-aineita. Arctic Food Lab -ohjelma näyttää mitä pohjoinen ruokakulttuuri on ja mitä kaikkea puhtaan arktisen alueen raaka-aineista voidaan jalostaa korkeatasoisella, paikallisella osaamisella. Tuotemerkkiin voi törmätä tuotepakkauksissa, ravintoloissa ja kaupoissa. Tuotemerkin avulla kansainväliset matkailijat ja vieraat tunnistavat lähellä tuotetun ruoan ja pääsevät tutustumaan alueen ruokakulttuuriin. Arctic Food Lab on osa Euroopan kulttuuripääkaupungin, Oulu2026, kulttuuriohjelmaa.
Kiinnostuitko,
ota yhteyttä:
arcticfoodlab@oulu2026.eu
Ohjelma:
Asta Salomaa, asta.salomaa@oulu2026.eu
Artic Food Lab -ohjelman tuottaja
Piia Rantala-Korhonen,
piia.rantala-korhonen@oulu2026.eu
Oulu2026-johtaja
Henna Rautio,
henna.rautio@oulu2026.eu
Tuottajaharjoittelija
+358 40 505 7819