Oulun juhlaviikkojen Taiteilija syntyy suistoon -dokumenttisarjaan vuosille 2024–2026 on valittu kuusi nuorta taiteilijaa. Delta Life -projektiin kuuluvassa sarjassa seurataan taiteilijoiden matkaa kohti Oulun kulttuuripääkaupunkivuotta 2026. Dokumenttisarjassa ovat mukana Ida Remsu, Marianne Kauppila sekä Duo Emilia ja Joonatan Oulusta, Helsingissä opiskeleva oululaislähtöinen Niilo Korsulainen sekä Mandi Koskela Ranualta. Taiteilijoiden ikähaarukka on 14–28 vuotta.
Tanssija ja tanssinopettajaksi Oulun ammattikorkeakoulussa opiskeleva Ida Remsu kuvailee dokumenttisarjassa mukanaoloa näin: ”On mielenkiintoista nähdä minkälaiset jäljet minusta taiteilijana tämän projektin aikana jää, ja mitkä huuhtoutuvat rantaviivalle ylettyvien laineiden kanssa muualle. Tällä rantaviivalla minä aion kuitenkin tanssia ja aaltojen tavoin luoda hetkellisen ilon niitä katsovalle.” Tanssitaidetta edustaa myös ranualainen tankotanssija Mandi Koskela, joka on muun muassa tankotanssin Pole Sport junior A-sarjan kaksinkertainen maailmanmestari. ”On niin hienoa päästä mukaan tällaiseen projektiin! Odotan innolla kaikkea uutta ja ihmeellistä!”
Muusikkosisarukset Joonatan ja Emilia Lappalainen ovat mukana dokumenttisarjassa duona. Joonatan opiskelee klassisten lyömäsoitinten sekä rumpusetin soittoa Oulun konservatoriossa ja Emilia viulunsoittoa Oulun konservatoriossa sekä Taideyliopiston Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa. ”On mielenkiintoista katsoa jälkeenpäin, mitä on tullut tehtyä, ja antaa myös muille ihmisille mahdollisuus nähdä, minkälaista nuoren taiteilijanalun elämä on”, kertoo Emilia Lappalainen.
Taidemusiikin säveltäjä Niilo Korsulainen tekee tällä hetkellä Sibelius-Akatemialla musiikinteorian maisteriopintoja. ”Parhaimmillaan sävelet ovat minulle kuin portti toiseen maailmaan, jonnekin mihin yleensä pääsen vain unissa, tai niihin maagisiin, jollain tapaa epätodellisiin hetkiin, joita voi kokea esimerkiksi kesäyönä luonnon keskellä”, Korsulainen kuvailee suhdettaan taidemusiikkiin.
Muraalitaiteeseen erikoistuneen kuvataiteilija Marianne Kauppilan mukaan muraaleilla on voima yhdistää yhteisöjä ja parantaa kaupunkitilaa visuaalisesti. ”Minua kiehtoo ajatus siitä, kuinka valtavat taideteokset muuntavat tilan kuin tilan, kertovat tarinoita ja ilmentävät ajankuvaa sekä parhaimmillaan kuvaavat sijoituspaikkansa arvoja ja elämää, oli kyseessä sitten julkinen kaupunkitila, toimitila tai yksityinen oleskelupaikka.”
Taiteilijoiden matkaa seurataan Pohjoisen kulttuurivirran sosiaalisen median kanavissa sekä verkkosivuilla. Kokonaisuudesta tiivistetään lyhtydokumenttien sarja, joka julkaistaan kesällä 2026. Projekti huipentuu taiteilijoiden teosten esityksiin tai näyttelyihin Oulujoen suistoalueella Oulun juhlaviikoilla elokuussa 2026.
Delta Life
Delta Life on kansainvälinen nimi elokuussa 2026 Oulujoen suistossa huipentuvalle Delta Life – Kaupunki syntyy suistoon -kulttuuriprojektille. Oulu2026 Euroopan kulttuuripääkaupunkiohjelmaan kuuluvassa projektissa tutkitaan taiteen ja tapahtumisen keinoin, tieteen tutkimustuloksia hyväksikäyttäen, kaupungin ja kulttuurin syntyä vesireiteillä vaaroilta valtamerille ja tehdään sitä näkyväksi. Sähköinen Pohjoinen kulttuurivirta -media on näkyväksi tekemisessä keskeisessä roolissa.
Vuosien mittaan vesireiteiltä kertyvä taiteellinen aines esittäytyy lopulta elokuussa 2026 Oulujoen suistossa Oulun juhlaviikkojen kuukauden aikana tiivistyen Delta Life -spektaakkeliin, joka on Oulu2026 kulttuuripääkaupunkivuoden loppukesän huipentuma. Delta Life -kokonaisuuden taiteellisena johtajana toimii muusikko, laulaja-lauluntekijä, kirjailija ja videotaiteilija Jukka Takalo. Delta Life syntyy yhteistyöllä, mukana on Oulun juhlaviikkojen festivaaliverkosto ja laajempi kulttuuritoimijoiden joukko ympäri Oulu2026-aluetta.
Lisätietoa Delta Lifesta: www.oulunkulttuuritapahtumayhdistys.fi/delta-life-kaupunki-syntyy-suistoon/